بازار فارکس چیست
تاریخچۀ بازار فارکس
دو رویداد تاریخی نقشی کلیدی در ایجاد بازار فارکس و توسعۀ آن ایفاء می کنند که عبارتند از ایجاد سیستم پایۀ استاندارد طلا (Gold Standard) و سیستم برتون وودز (Bretton Woods).
سیستم های پایۀ استاندارد طلا و برتون وودز
سیستم پایۀ استاندارد طلا (Gold Standard) در سال ۱۸۷۵ ایجاد شد. ایدۀ اصلی پشت این سیستم این بود که دولت ها پیشتیبانی یک ارز توسط طلا را تضمین کنند. تمامی کشورهای اقتصادی مهم یک سیستم استانداردی را وضع کردند که طی آن یک ارز می تواند به ازای مقدار ثابتی از طلا مبادله شود. به این ترتیب، به منظور تعیین ارزش یک ارز در برابر ارز دیگر لازم بود که نسبت مقدار طلای مورد نیاز برای خریدش را به دست آورند و در نتیجه نرخ مبادله ای تعیین می شد. این اولین ابزار استاندارد مبادلۀ ارز در طی تاریخ است که در آن زمان کشورها به دنبال اتخاذ سیاست های کنترلی مبادله ای پولی بودند. هرچند جنگ جهانی اول به این سیستم پایان داد چراکه کشورها به دنبال سیاست های پولی ای بودند که مقید به سیستم نرخ مبادله ای ثابت در سیستم پایۀ استاندارد طلا نباشند.
اهمیت یک سیستم پولی جایگزین برای سیستم پایۀ استاندارد طلا باعث شد تا ۷۰۰ نماینده از متفقین در ژوئیۀ سال ۱۹۴۴ در شهر “برتون وودز” (نیو همپشایر، ایالات متحده) گرد هم آیند تا قراردادی برای ایجاد یک سیستم جدید ارتباطات پولی منعقد نمایند. قراردادی که منجر به ایجاد سیستمی شد که به سیستم مدیریت پولی بین المللی برتون وودز مشهور گردید. ایجاد این سیستم باعث شکل گیری نرخ های مبادلاتی ثابت شد چراکه ایالات متحده ارزش دلار به ازای هر اونس طلا را ۳۵ دلار تعیین کرد و دیگر کشورها نیز ارزهای شان را به دلار تثبیت کردند. به این ترتیب دلار آمریکا تبدیل به ارز ذخیرۀ اصلی و تنها ارزی که توسط طلا پشتیبانی می شود گردید. هرچند در سال ۱۹۷۰ میزان ذخایر طلای ایالات متحده به قدری کم بود که خزانه داری آن کشور نمی توانست با آن، ذخایری که توسط بانک های مرکزی خارجی نگهداری می شوند را پوشش دهد.
ایالات متحده در سال ۱۹۷۱ اعلام کرد که دیگر اقدام به تبدیل طلا به ازای دلار که بانک های مرکزی خارجی ذخیره کرده اند نمی کند. اینجا پایان سیستم برتون وودز و آغاز سیستم معاملات فارکس بود.
بازار فارکس چیست؟
بازار مبادلات ارز خارجی که فارکس نامیده می شود یک بازار جهانی است که در آن ارز معامله می شود. هیچ بازار متمرکزی که در آن معاملات انجام شوند وجود ندارد بلکه معاملات فارکس بطور فرابورس الکترونیکی (OTC) انجام می شوند که به معنای آن است که تمام معاملات از طریق کامپیوتر توسط معامله گران و دیگر فعالان بازار در سرتاسر جهان انجام می شوند.
بازار مبادلات ارز بزرگترین بازار مالی در جهان است که میانگین گردش مالی روزانه در آن بطور مستمر در حال افزایش است. گردش مالی روزانه معاملات در جهان ۴ تریلیون دلار تخمین زده می شود که ۸۰% از آن مربوط به معاملات ریسکی به منظور کسب سود از معاملۀ تفاوت های نرخ مبادله ای است.
چنین حجمی معنایش این است که نقدینگی بازار، مجموع حجم خرید فروش در یک دورۀ زمانی مشخص، بسیار بالا است. این یک عامل بسیار مهم است که به امکان خرید و فروش آسان ارزها را فراهم می آورد و بخصوص از منظر یک سرمایه گذار تعیین کنندۀ میزان سهولت تغییر قیمت ارز در یک دورۀ زمانی معین است.
نحوۀ معاملۀ در بازار فارکس
معامله ای که در بازار مبادلات ارزی صورت می گیرد همزمان شامل خرید یک ارز و فروش ارز دیگر می شود. به این دلیل که ارزش یک ارز مرتبط با ارز دیگر است و توسط مقایسۀ آن دو با هم تعیین می شود. معاملۀ فارکس از منظر یک معامله گر خرد، حدس مقدار یک ارز در برابر ارز دیگر است.
هر جفت ارز به عنوان یک واحد مستقل متشکل از “ارز پایه” (اولین ارز) و “ارز متضاد (یا مظنه)” (دومین ارز) می باشد که می توان آن را خرید یا فروخت که نشان می دهد چه مقدار از ارز متضاد برای خرید یک واحد از ارز پایه مورد نیاز است. بنابراین، در جفت ارز EUR/USD، ارز EUR را ارز پایه و USD را ارز مظنه می نامند. اگر انتظار داشته باشید که قیمت یورو در برابر قیمت دلار آمریکا افزایش پیدا می کند در آن صورت می توانید جفت ارز EUR/USD را بخرید. خرید یک جفت ارز به معنای خرید ارز پایه (در اینجا EUR) و فروش ارز متضاد (در اینجا USD) است. بنابراین قاعدتاً شما جفت ارز EUR/USD را در قیمتی پایین تر می خرید و سپس آن را در قیمتی بالای می فروشید و در نتیجه سود می کند. اگر انتظار دارید که قیمت یورو در برابر دلار کاهش پیدا کند در آن صورت می توانید این جفت ارز را بفروشید یعنی اینکه یورو را می فروشید و همزمان دلار آمریکا را می خرید.
هرچند خطر همواره وجود دارد. اگر انتظار داشته باشید که قیمت یورو در برابر دلار افزایش پیدا کند و به همین دلیل اقدام به خرید یورو در برابر دلار کنید اما بر خلاف انتظار شما قیمت دلار افزایش پیدا کند در آن صورت زیان می کنید. بنابراین در کنار کسب سود باید خطرات آن را نیز در نظر داشته باشید.
همانطوریکه مشاهده می کنید فهم بازار مبادلات ارز پیچیده نیست و ورود آن خطرات زیادی ندارد. شما ظرف چند ثانیه می توانید یکی از فعالان آن باشید و به راحتی کسب سود را آغاز نمایید. نحوۀ معاملۀ فارکس و بخصوص نحوۀ استفاده از پلت فرم تجاری آنلاین در وب سایت مان آموزش داده شده اند. شما می توانید مطالب و کتاب های الکترونیکی آموزشی مان که به شما در فهم اساس معاملۀ فارکس کمک می کنند را مطالعه کنید و با مزایای آن آشنا شوید و بیاموزید که چگونه می توانید بطور مؤثر معامله کرده و خطرتان را مدیریت نمایید.
ساعات بازار فارکس
بازار مبادلات ارز در تمام طی روز به شدت فعال است و قیمت ها دائماً در حال تغییر می باشند. این تنها بازاری است که حقیقتاً پنج روز در هفته بطور ۲۴ ساعته باز است. ارزها در بزرگترین بورس های سهام و بازارهای سرتاسر جهان معامله می شوند: در زوریخ، هنگ کنگ، نیویورک، توکیو، فرانکفورت، لندن، سیدنی و پاریس. این به آن معنا است که این بازار در ساعات کاری تمام کشورها فعال است. هرگاه بازار در ایالات متحده بسته شود، روز کاری در توکیو و هنگ کنگ شروع می شود.
انعطاف زمان، کار را برای معامله گرانی که برنامۀ کاری پرمشغله ای دارند راحت می کند. لازم نیست که آنها نگران ساعات باز و بسته شدن بازار باشند و آزادند در هر ساعتی که برای شان راحت بود معامله انجام دهند.
نمودار زیر شامل ساعات کاری بازارهای اصلی است.
شهر | باز شدن توکیو | بسته شدن توکیو | باز شدن لندن | بسته شدن لندن | باز شدن نیویورک | بسته شدن نیویورک |
زمان (ET) | ۷:۰۰ بعد از ظهر | ۴:۰۰ صبح | ۳:۰۰ صبح | ۱۲:۰۰ ظهر | ۸:۰۰ صبح | ۵:۰۰ بعد از ظهر
|
فعالان بازار فارکس
بازار مبادلات ارز از فعالان متفاوتی تشکیل شده است که بازیگران بازار فارکس نیز نامیده می شوند و با انگیزه های کاملاً مختلفی در بازار به معامله می پردازند. این به آن معنا است که حضور در معاملات بازار فارکس فقط برای اهداف سفته بازی نیست. هر کدام از فعالان نقش خود را در بازار ایفاء می کند که تمامیت و ثبات آن را فراهم می کند.
بازیگران اصلی این بازار عبارتند از:
- دولت های و بانک های مرکزی
- شرکت ها و بانک های بازرگانی
- صندوق های تامین سرمایه
- شرکت های کارگزاری
- سرمایه گذاران
- معامله گران خرد فارکس
- سفته بازان