بهترین تغذیه برای پیشگیری از پوسیدگی دندان
تغذیه و رژیم غذایی نقش کلیدی در نمو دندانها،انسجام لثه و پیشگیری و کنترل بیماری های حفره دهان بازی میکند.
نوع، شکل و تناوب مصرف غذا و مایعات اثر مستقیمیروی رشد میکروبها در دهان دارد.غذاها براساس اثر بر پوسیدگیها به ۳ گروه تقسیم میشوند.
- غذاهایی پوسیدگیزا هستند که شامل: غذاهایی با کربوهیدرات بالا ،کراکرها،چیپس،چوب شور،نان،میوهایی مانند :موز و میوهای خشک که آب کمتری دارند.
- غذاهایی که در پوسیدگی دندانها نقشی ندارند که شامل: تخممرغ، ماهی، گوشت، سبزیها و آدامسهای بدون قند.
- غذاهایی که ضد پوسیدگی هستند. این گروه از غذاها اگر بعد از غذاهای پوسیدگیزا مصرف شوند باعث کاهش پوسیدگی میشوند این گروه شامل:پنیر و آدامسهای زایلیتول هستند.
توصیههای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها
- غذاهای نشاستهای، چسبناک یا حاوی شکر باید با غذاهای بدون شکر خورده شود.
- محصولات لبنی به علت کلسیم بالا وخاصیت قلیایی به همراه میان وعدههای نشاسته ای مصرف شود.
- غذاهای جویدنی مانند میوه ها و سبزیجات تازه با مواد غذایی کربوهیدراتی مصرف شود.
- حداقل ۲ ساعت میان خوردن غذاها فاصله بگذارید و مصرف میان وعدهها را به۳۰-۱۵ دقیقه محدود کنید.
- مصرف غذاهای اسیدی مانند نوشابهها را محدود کنید.
- همراه با مواد نشاسته ای پروتیین مصرف کنید.مثل ماهی، کراکر، برنج یا پنیر و میوههای شیرین.
- در یک وعده مخلوطی از غذاهای خاموپخته مصرف کنید.غذاهای خام به علت نیاز به جویدن باعث افزایش ترشح بزاق و کاهش پوسیدگی میشوند.
- مصرف آدامسهای حاوی زایلیتول یا سوربیتول بلافاصله بعد از یک وعده یا میان وعده به مدت حداقل ۲۰-۱۵ دقیقه جویده شود.
- مصرف غذاهای پوسیدگی زا با غذاهای ضدپوسیدگی مانند پنیرها ،مغزها و سبزیجاتو پف فیل
- مسواک حداقل ۲ بار در روز
- استفاده از نخ دندان ۲ بار در روز
- شستشوی دهان پس از مصرف غذاها و میان وعدهها.