بهترین سبک غذا خوردن کدام است؟
حتماً شنیدهاید که تعداد وعدههای بیشتر با مقدار کمتر، باعث بهبود متابولیسم بدن میشود و برای سلامتی انسان مفید است. با این حال، شواهد علمی برای این موضوع کم و متناقض هستند.
در فرهنگ مدرن کنونی مسلط بر دنیا، وعدههای غذایی به سه وعدهی اصلی صبحانه، ناهار و شام تقسیم میشود. در سالهای اخیر متخصصین بر روی این موضوع تمرکز کردهاند و این نظریه را مطرح کردهاند که تعداد وعدههای بیشتر با مقدار غذای کمتر میتواند اثرات بهتری بر روی سلامتی داشته باشد. تناوب بیشتر وعدههای غذایی میتواند از بروز بیماریهای مزمن جلوگیری کند و کاهش وزن را در پی داشته باشد.
به همین دلیل افراد بیشتری در حال تغییر الگوهای غذایی خود هستند و به جای سه وعده در روز، وعدههای بیشتری مصرف میکنند. طرفداران این نظریه اعتقاد دارند که تعداد وعدههای بیشتر باعث میشود فرد در طول روز بیشتر احساس سیری کند و همچنین سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد و از کمبود انرژی در طول روز جلوگیری میکند. با این الگو، قند خون نیز کنترل میشود و از پُرخوری نیز جلوگیری میشود. هر چند تعداد محدودی مطالعه از این نظریه پشتیبانی میکنند، ولی دیگر تحقیقات هیچ مزیت قابل ملاحظهای در این الگوی مصرف خوراکی نیافتهاند. از طرف دیگر، برخی از تحقیقات نشان دادهاند که داشتن رژیم سه وعدهای اثرات مناسبی برای سلامتی دارد و وعدههای بیشتر اثرات منفی دارند.
در یکی از اولین تحقیقاتی که در مورد تناوب وعدههای غذایی انجام شده، محققین نشان دادهاند که افزایش تعداد وعدهها باعث بهبود چربی خون و کاهش خطر بیماریهای قلبی میشود. طی سالهای متمادی مطالعات دیگر نیز نتایج این تحقیقات را تایید کردند و پزشکان نیز برای کنترل چربی خون بیماران به آنها توصیه میکردند که تعداد وعدههای غذایی را افزایش دهند.
در مطالعهای دیگر نیز محققین نشان دادند که افزایش تعداد وعدهها باعث کاهش خطر بروز دیابت میشود. محققین دیگری با انجام یک مطالعهی دقیق دریافتهاند که افزایش تعداد وعدهها بر روی کاهش وزن اثر خاصی ندارد و حتی در برخی موارد باعث گرسنه ماندن بیشتر در طول روز میشود و احتمال مصرف کالری اضافی را افزایش میدهد. به هر حال، در زمینهی چاقی و کاهش وزن شواهدی که ارتباط آنها را با تعداد وعدهها مشخص کنند، متناقض هستند و نمیتوان نتیجه قطعی از آن گرفت.
در مور میزان سوخت و ساز نیز تحقیقات زیادی انجام شده است. معمولاً تعداد وعدههای بیشتر به عنوان راهی برای درمان چاقی در نظر گرفته میشود. بسیاری از متخصصین اعتقاد دارند که غذا خوردن به صورت هر ۲ تا ۳ ساعت یک بار باعث افزایش سوخت و ساز بدن میشود. با این حال، مطالعاتی نیز وجود دارند که نشان میدهند تعداد وعدههای کمتر باعث افزایش سوخت و ساز بدن میشود.
در مورد تعداد وعدهها و ارتباط آن با عملکرد ورزشکاران نیز مطالعات متعددی انجام شده است و نتایج متناقضی بهدست آمده است.
به طور کل با در نظر گرفتن مطالعاتی که تا کنون بر روی تناوب وعدههای غذایی در طول روز انجام شده، نمیتوان نظر قطعی داد، زیرا در مطالعات مختلف نتایج متفاوتی گرفته شده است. با این حال متخصصین اذعان دارند که عادتهای غذایی و خوردن مواد غذایی سالمتر نسبت به تعداد وعدههای از اهمیت بیشتری برخوردار است و همه باید بر روی این موضوع تمرکز کنند تا خطر بروز بیماریهای مختلف در بدن خود را کاهش دهند.