توافق اروپایی برای کاهش گازهای گلخانهای
رهبران کشورهای اروپایی به توافقی مهم برای کاهش ۴۰ درصدی میزان گازهای گلخانهای تا سال ۲۰۳۰ میلادی دست یافتند.
این کشورها همچنین توافق کردند تا میزان اتکای خود به انرژیهای پاک و تجدیدپذیر مانند انرژی باد و خورشید را به ۲۷ درصد برسانند. از سوی دیگر قرار شد این کشورها به طور داوطلبانه تلاش کنند تا بهینهسازی مصرف انرژی نیز در سطح ملی ۲۷ درصد افزایش پیدا کند.
در نشستی مطبوعاتی که روز جمعه ۲۴ اکتبر/۲ آبان در بروکسل برگزار شد، هرمان ون رومپوی، رییس شورای اروپا گفت دستیابی به این توافق به هیج وجه راحت نبوده است اما کشورهای اروپایی موفق شدند در نهایت تصمیمی اتخاذ کنند که هم به صرفه باشد و هم بتواند با تغییرات آب و هوایی کره زمین مقابله کند.
خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا نیز این توافقنامه را خبری بسیار مثبت و امید بخش برای مقابله با تغییرات آب و هوایی توصیف کرد و گفت اکنون اروپا مصممترین بازیگر جهانی برای کاهش گازهای گلخانهای است.
این توافقنامه اروپایی در حالی حاصل شده است که تمام کشورهای جهان قرار است سال ۲۰۱۵ میلادی در پاریس بر سر دستیابی به یک پیمان بینالمللی در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانهای مذاکره کنند.
اما هنوز موانع بسیاری بر سر دستیابی به یک پیمان جهانی وجود دارد. بسیاری از اقتصادهای بزرگ دنیا و کشورهای در حال رشد حاضر به پذیرش محدودیت برای انتشار گازهای گلخانهای نیستند. پذیرش این محدودیتها به معنی استفاده کمتر از سوختهای فسیلی است. این کار برای بسیار از کشورها هزینههای اضافی در بر خواهد داشت.
اتحادیه اروپا میگوید با دست یافتن به این توافق اروپایی، این پیام قوی به همه کشورها، به ویژه کشورهای صنعتی جهان و اقتصادهای بزرگ فرستاده شده که اکنون نوبت آن است که آنها نیز سهم خود را برای نجات کره زمین ادا کنند و این توافق را الگوی خود قرار دهند.
با این حال در توافق اتحادیه اروپا برای کاهش گازهای گلخانهای، بندی گنجانده شده است که طبق آن اگر کشورهای دیگر جهان در پاریس به توافقی بینالمللی دست نیابند، اروپا نیز میتواند اهداف تعیین شده در این موافقتنامه را مورد بازبینی قرار دهد.
اتحادیه اروپا برای دستیابی به این توافقنامه، مذاکرات دشواری را با برخی اعضای خود، به ویژه لهستان و پرتغال انجام داد. این کشورها با توجه به وضعیت اقتصادی خود درخواست امتیازهای ویژهای داشتند. لهستان که به طور عمده به تولید انرژی از ذغال سنگ وابسته است، خواهان دریافت تخفیفها و امتیازهای ویژه اقتصادی از اتحادیه اروپا بود که در نهایت با آن موافقت شد.
اتحادیه اروپا با در پیش گرفتن این سیاستهای جدید قادر میشود میزان تولید گازهای گلخانهای خود را باز هم به شکل چشمگیری کاهش دهد. در حال حاضر این اتحادیه که بزرگترین اتحادیه اقتصادی جهان است، کمتر از ۱۰ درصد گازهای گلخانهای دنیا را تولید میکند.