دانستنیهایی در مورد دوز تقویتی واکسنی مختص اومیکرون

در اوایل شهریور ۱۴۰۱ سازمان غذا و داروی ایالات متحده اعلام کرد که دوز تقویتی و بهروز شدهی کووید۱۹ برای تزریق اضطراری مورد تایید است.
این واکسن جدید به نحوی ساخته شده است که انسان را در برابر زیرسویههای «BA.4» و «BA.5» محافظت میکند.
این سازمان اجازهی تزریق اضطراری این دوزهای بهروز شده را صادر کرده است و به نظر میرسد مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا نیز این نظر را تایید خواهد کرد. این دوز تقویتی هم از طرف شرکت مدرنا تاییدیههای لازم را گرفته است و هم شرکت فایزر آنرا ساخته و ارائه کرده است. در حال حاضر، روزانه بالغ بر ۴۵۰ نفر در آمریکا در اثر کرونا جان خود را از دست میدهند.
بررسیها نشان داده است که در آمریکا تا شهریور تنها ۴۸ درصد کسانی که امکان تزریق دوز تقویتی را داشتهاند این دوز را تزریق کردهاند و تنها ۳۴ درصد از این افراد دوز تقویتی دوم خود را نیز تزریق کردهاند. با این حال بررسیها نشان داده است که تزریق دوز تقویتی نقش مهمی در بهبود محافظت در برابر کووید۱۹ دارد. دانشمندان تحقیقات زیادی در برابر دوزهای تحقیقاتی انجام دادهاند و پس از این تحقیقات پرسشهای زیر را پاسخ دادهاند.
تفاوت دوزهای تقویتی بهروز شده چیست؟
این دوزها اولین دوزهایی هستند که پس از ساخت واکسن در سال ۲۰۲۰ بهروز شدهاند. تکنولوژی این دوزها همان mRNA است، با این تفاوت که در دوز بهروز شده ترکیبی از mRNA وجود دارد که پروتئینهای تهاجمی کرونا ویروس اولیه و همچنین زیرسویههای جدید اومیکرون را رمزگشایی میکند. در حال حاضر این زیرسویهها باعث ۸۹ درصد بیماریها در آمریکا شدهاند. واکسنهای اولیه امکان محافظت در برابر این زیرسویهها را نداشتند، ولی دوزهای بهروز شده این امکان را دارند.
دوزهای تقویتی جدید چگونه از انسان در برابر آلودگی محافظت میکنند؟
تاکنون مطالعات انسانی برای بررسی کارایی این دوزهای جدید انجام نشده است و نمیتوان با اطمینان گفت که این دوزها از ابتلای مجدد جلوگیری میکنند و محافظت بلندمدتی ایجاد میکنند، ولی کارآزمایی بالینی این دوزها در مورد واکسنهای جدید فایزر و مدرنا نشان داده است که دوزهای جدید نسبت به دوزهای تولید شده در سال ۲۰۲۰ کارایی بسیار بالاتری در برابر سویهی اومیکرون و زیرسویههای آن دارند.
آیا این دوزها را تنها میتوان بهعنوان دوز تقویتی استفاده کرد؟
این واکسنهای جدید را تنها میتوان دو ماه پس از تکمیل واکسیناسیون تزریق کرد. به عبارت دیگر اگر کسی اصلاً هیچ نوع واکسنی تزریق نکرده باشد، نباید این دوزهای تقویتی را استفاده کند، ولی اگر واکسیناسیون خود را تکمیل کرده باشد و حتی دوزهای تقویتی دیگری نیز تزریق کرده باشد، میتواند این دوزهای جدید را نیز تزریق کند.
آیا این دوزهای بهروز شده از انسان در برابر زیرسویههای آینده نیز محافظت میکنند؟
این موضوع بستگی به جهشهای پروتئین تهاجمی ویروس و سویههای آینده آن دارد. اگر جهشها جزئی باشند، میتوان گفت دوزهای بهروز شده در برابر آنها مقاوم هستند؛ ولی اگر جهشهای عمدهای نسبت به ویروس اولیه و زیرسویههای اومیکرون رخ دهد، نمیتوان این موضوع را با اطمینان تایید کرد.