درد هنگام نعوظ
علت و راه های درمان درد هنگام نعوظ
درد هنگام نعوظ یا پرباپیسم اغلب به دلیل مشکلات جریان خون در آلت تناسلی ایجاد می شود که در صورت تکرار میتواند منجر به آسیب بافت الت تناسلی شود و نیاز به درمان جدی دارد.
احساس درد هنگام نعوظ یا نعوظ دردناک که به نام پریاپیسم یا نعوظ مانا هم شناخته میشود، طبیعی نیست و علل زیادی ممکن است برای آن وجود داشته باشد که اغلب به دلیل مشکلات جریان خون در آلت تناسلی است.
عوامل دیگر از جمله عوارض برخی داروها ، آسیب دیدگی و ضربه خوردن آلت تناسلی یا مجاری ادراری هم میتواند باعث احساس درد هنگام نعوظ شود.
در صورتی که نعوظ بیشتر از حد معمول طول بکشد میتواند دردناک شود ، خونی که در آلت تناسلی گیر افتاده است به سرعت اکسیژن خود را از دست میدهد و می تواند به بافت آلت تناسلی آسیب برساند و منجر به اختلال نعوظ و ناباروری شود.
در صورتی که به صورت مکرر با احساس درد هنگام نعوظ روبرو می شوید حتما باید به پزشک مراجعه نمایید.
انواع نعوظ دردناک
انواع نعوظ دردناک به طور کلی میتواند به صورت زیر باشد:
درد هنگام نعوظ به دلیل کاهش جریان خون آلت تناسلی
کاهش جریان خون در آلت تناسلی منجربه نعوظ دردناک ایسکمیک می شود که رایج ترین و در عین حال خطرناک ترین نوع نعوظ دردناک است و عدم درمان به موقع میتواند باعث آسیب دائمی به آلت شود.
دردی که حس می شود به دلیل گیر افتادن خون در بافت آلت تناسلی به دلیل انسداد عروق خونی یا عدم انقباض ماهیچه های آلت تناسلی برای بیرون راندن خون است.
باقی ماندن خون به مدت طولانی در الت تناسلی باعث می شود که اکسیژن و مواد مغذی موجود در خون تمام شود و سلولهای بافت آلت تناسلی اکسیژن و مواد مغذی لازم برای تنفس و تغذیه را دریافت نکرده و آسیب دائمی به بافت آلت تناسلی وارد شود و در نهایت توانایی نعوظ فرد دچار اختلال گردد.
در صورت تجربه نعوظ طولانی بیش از ۴ ساعت حتما باید به پزشک مراجعه نمایید. در این حالت نعوظ اغلب دردناک است و آلت تناسلی بسیار سفت و محکم باقی می ماند.
درد هنگام نعوظ بر اثر جریان زیاد خون در آلت تناسلی
نعوظ دردناک در اثر جریان زیاد خون در آلت تناسلی بسیار نادر است و معمولا به دلیل آسیب دیدن نواحی تناسلی و اطراف آن ایجاد می شود. مثلا پارگی یکی از عروق خونی که مسئول خونرسانی به آلت است میتواند باعث شود که خون به صورت غیرقابل کنترل وارد بافت آلت تناسلی شود. سفتی و محکمی آلت تناسلی در این حالت به اندازه برانگیختگی جنسی نیست و معمولا درد کمتری دارد و یا حتی ممکن است همراه با درد نباشد.
درد هنگام نعوظ تکرار شونده
نعوظ دردناک تکرار شونده مانند نعوظ دردناک ناشی از کم بودن جریان خون است ولی حالت بریده و منقطع دارد و معمولا ۲ – ۳ ساعت طول می کشد تا آلت تناسلی به حالت شل و آویزان برگردد. این نعوظ دردناک ممکن است در خواب ، قبل یا بعد از تحریک جنسی دیده شود.
ممکن است با گذشت زمان، دوره های تکرار شونده نعوظ بیشتر و طولانی تر شود که میتواند باعث آسیب دائمی به بافت آلت تناسلی و اختلال نعوظ شدید در آینده شود.
علت درد هنگام نعوظ
شایع ترین علل درد هنگام نعوظ عبارتند از :
درد هنگام نعوظ بر اثر عوارض داروها
درد هنگام نعوظ به دلیل جریان خون کم یکی از عوارض جانبی داروهای خاص و موادمخدر مانند ماری جوانا ، اکستازی ، کوکائین ، متامفتامین یا کریستال است.
رایج ترین داروهایی که ممکن است باعث نعوظ دردناک ناشی از جریان کم خون شوند عبارتند از :
– داروهای ضد انعقاد خون یا رقیق کننده خون مانند هپارین و وارفارین
– داروهایی که برای مدیریت اختلال بیش فعالی یا کم توجهی تجویز می شوند مثل متیل فنیدات
– داروهایی که برای بیماری های روانی مثل افسردگی و اسکیزوفرنی تجویز می شوند.
– داروهای فشار خون بالا
– داروهای تزریقی برای درمان ناتوانی جنسی ماند پروستاگلاندین ای و پاپاورین
– داروهای حای هورموهای ازاد کننده گنادوتروپین ، تاموکسیفن ، تستوسترون
درد هنگام نعوظ به دلیل جراحت و ضربه
ضربه خوردن یا صدمه دیدن آلت تناسلی یا ناحیه لگن میتوانید باعث نعوظ دردناک غیرایسکمیک شود. مثلا حوادث جدی از جمله تصادف با وسایل نقلیه یا آسیب های جزئی ماند نیش و گزش حشرات. حوادثی که باعث بروز نعوظ دردناک و درد در آلت تناسلی می شوند نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارند.
درد هنگام نعوظ به دلیل مشکلات خونی
کم خونی داسی شکل یک بیماری ارثی خطرناک است که در آن گلبولهای قرمز خون شکل غیر طبیعی پیدا میکنند و در رگ های خونی گیر میکنند که میتواند باعث نعوظ دردناک شود.
سایر اختلالات خونی از جمله سرطان خون لوسمی و مولتیپل میلوما ، لخته شدن خون و تالاسمی هم میتواند دربرخی موارد باعث نعوظ دردناک شود.
درد هنگام نعوظ به دلیل بیماری اورتریت
اورتریت بیماری التهابی یا عفونت مجاری ادراری است که ممکن است فقط باعث التهاب مجاری ادراری بعد از آلت تا مثانه هستند شود یا این که کل ساختار دستگاه ادراری را درگیر عفونت کند.
علت این بیماری میتواند باکتریها و ویروس های منتقل کننده بیماری های مقاربتی یا باکتری اشرشیا کلای باشد که در مدفوع وجود دارد.
شایع ترین علامت این بیماری احساس سوزش هنگام ادرار کردن و ترشحات ابر مانند است. با این که اغلب زنان به این عفونت مبتلا می شوند ولی در مواردی که مجاری ادراری مردان درگیر این عفونت شود همراه با نعوظ دردناک خواهد بود.
درد هنگام نعوظ به دلیل هیپوگنادیسم دیر رس
هیپوگنادیسم دیر رس به نام سندرم کمبود آندروژن یا کمبود تستوسترون هم شناخته می شود که در مردان بالای ۵۰ سال دیده می شود که سطح تولید هورمون تستوسترون در بدنشان کاهش پیدا کرده است.
با وجودی که مهم ترین کارکرد تستوسترون در مردان حفظ سیستم تولید مثل و توانایی جنسی است ولی در سایر کارکردهای بدن از جمله متابولیسم ، تراکم استخوانی ، قدرت عضلانی ، رشد عضلات و تمرکز ذهنی هم نقش دارد.
این بیماری به دلیل از بین رفتن عملکرد بیضه ها ایجا می شود که علایم آن شامل اختلال نعوظ ، کاهش میل جنسی کاهش انرژی و قدرت عضلانی و در برخی موارد دردناک شدن نعوظ است.
درد هنگام نعوظ بر اثر هموکروماتوز
هموکروماتوز به معنی سرریز آهن در خون است که به دلیل وجود آهن بیش از حد در بدن بوجود می آید.این مشکل به دلیل وجود ژن های معیوب در تنظیم آهن ایجاد می شود. هموکوماتوز میتواند به صورت ارثی و مادام العمر باشد یا به دلیل انتقال خون بیش از حد ، ابتلا به بیماریهایی که سلولهای قرمز خون را از بین می برند ، مصرف زیاد مکمل آهن و غیره باشد که به مرور زمان برطرف می شود.
علاوه بر علایم رایج بیماری از جمله بیماری های کبدی ، دیابت ، تغییر رنگ پوست ، آرتریت و نارسایی قلب ، ممکن است با درد هنگام نعوظ همراه باشد.
درد هنگام نعوظ بر اثر پرولاکتینوما
پرولاکتینوما ، توده ای خوش خیم در غده هیپوفیز است که به دلیل رشد غیر طبیعی سلولهای تولید کننده هورمون پرولاکتین ایجاد می شود و مقدار پرولاکتین در خون را افزایش میدهد. علایم این بیماری در مردان کاهش میل جنسی ، اختلال نعوظ ، ناباروری ، بزرگ شدن بافت سینه و نعوظ دردناک است. از آنجا که این مشکل در مغز رخ میدهد میتواند باعث بروز سردرد و تغییرات دید هم باشد.
درد هنگام نعوظ بر اثر عفونت ادراری
عفونت دستگاه ادراری میتواند کلیه ها ، مثانه و مجاری ادراری را درگیر کند. عفونت ادراری معمولا به دلیل باکتریهای موجود در مدفوع ایجاد می شود و علایم آن میتواند درد و سوزش هنگام دفع ادرار ، تیرگی و غیرشفاف بودن ادرار ، احساس نیاز فوری به دفع ادرارد ، تکرر ادرار ، وجود خون در ادرار ، عدم کنترل مثانه و درد در پایین شکم و درد هنگام نعوظ باشد باشد. در صورتی که عفونت به بخش بالایی دستگاه ادراری برسد میتواند باعث بروز تب و لرز ، حالت تهوع ، استفراغ و درد پهلو شود.
درد زیر شکم هنگام نعوظ
درد زیر شکم هنگام نعوظ می تواند به دلیل عفونت مجاری ادراری ، عفونت منقل شده در رابطه جنسی یا التهاب پروستات باشد.
عفونت مجاری ادراری معمولا با تجویر آنتی بیوتیک درمان می شود.
برخی از عفونت های جنسی از جمله سوزاک و کلامیدیا میتواند باعث درد لگن یا درد زیر شکم هنگام نعوظ شوند که میتواند همراه با خروج ترشحات از آلت تناسلی باشد.
درد پروستات هنگام نعوظ
انزال دردناک یا درد پروستات هنگام نعوظ به دلیل التهاب پروستات یا پروستاتیت ایجاد می شود. این بیماری به دلیل عفونت باکتریایی در پروستات بوجود می آید . باکتری از طریق میزراه به غده پروستات رسیده و با پیشرفت بیماری باعث ایجاد درد در لگن ، کشاله ران ، پایین کمر ، آلت تناسلی و بیضه ها می شود.
روش تشخیص علت نعوظ دردناک
پیدا کردن علت نعوظ دردناک ، روش درمانی را برای پزشک مشخص میکند.
در ابتدا پزشک درباره داروهای مصرفی و سوابق پزشکی بیمار سوالاتی می پرسد و به صورت فیزیکی بیمار را معاینه می کند.
آزمایش های خون و ادرار برای بررسی عفونت یا اختلالات خونی یا مصرف داروهای روانگردان انجام می شود.
آزمایش گاز خون از بافت آلت تناسلی برای تجزیه و تحلیل کم یا زیاد بودن جربان خون در آلت تناسلی
سونوگرافی داپلکس رنگی برای مشاهده جریان خون در آلت تناسلی و اطراف آن
ام آر آی آلت تناسلی که به ندرت استفاده می شود و برای تشخیص بافت مرده یا آسیب دیده در آلت تناسلی ، وجود تومور یا لخته خون است.
درمان خانگی و فوری درد هنگام نعوظ (نعوظ دردناک)
در برخی موارد استفده از بسته یخ روی آلت تناسلی و ناحیه پرینه که بین بیضه ها و مقعد قرار دارد ، ورزش کردن شدید مثل بالا و پایین رفتن از پله ها به پایان دادن نعوظ کمک می کند ولی بعد از آن حتما برای پیدا کردن علت و پیشگیری از آسیب دائمی و بلند مدت باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک می تواند تشخیص دهد که علت نعوظ دردناک شما ایسکمیک است یا غیر ایسکمیک.
درمان نعوظ دردناک ایسکمیک
درمان نعوظ دردناک ایسکمیک با تخلیه خون از آلت تناسلی و استفاده از داروهای خاص برای دور کردن جریان خون از آلت تناسلی انجام می شود.
پزشک میتواند با استفاده از سرنگ ، خون اضافه آلت را خارج کند.
داروهای برای تنگ کردن سرخرگ ها تجویز می شود تا سیاهرگها باز شده و خون از آلت خارج شود.
درمان نعوظ دردناک غیر ایسکمیک
درمان این مشکل در اغلب موارد نیازی به مداخله مستقیم ندارد و میتوان با فشار و گذاشتن یخ این مشکل را حل کرد.
جراحی
معمولا این روش کاربردی ندارد مگر این که روشهای قبل جواب ندهد که در این صورت باعمل جراحی مسیر جریان خون را به گونه ای تغییر میدهند که خون بتواند به صورت عادی در آلت تناسلی حرکت نماید.