طرز تهیه کوفته ترکی استانبولی
زمان آماده سازی : ۳۰ دقیقه – زمان پخت : ۴۰ دقیقه – تعداد نفر : ۴ – ۶ نفر
کوفته در زبان ترکی استانبولی همان کتلت ایرانی است که دارای تنوع زیادی می باشد وبعد از پخت معمولاً با سس گوجه فرنگی و رب، پنیر های آب شده و یا سس مخصوص پیاز قرمز و سماق سرو می شود. کوفته یکی از معروفترین غذای خیابانی ترکیه محسوب می شود که روی منقل یا گریل کباب شده و با سس پیاز قرمزو سماق لای نان مخصوص ترکیه بنام پیده و یا لواش فروخته می شود. هر شهر ترکیه کوفته مخصوص بخود دارد مثلا ” ازمیر کوفته سس، آدانا کوفته کوفته سی، قره دنیز کوفته سی و… دارند. دراینجا یکی از مشهورترین این کوفته ها که همان ازمیر کوفته سی است را آموزش می دهیم که همراه با سیب زمینی سرخ شده درست می شود و سپس در سس گوجه فرنگی غوطه ورشده و لای نان سرو می شود.
مواد لازم برای کوفته:
- گوشت چرخ کرده ۵۰۰ گرم
- پیاز ۲ عدد متوسط و در حد ساتوری ریز خرد شده
- تخم مرغ ۱ عدد
- جعفری ریزخرد شده ۳ قاشق غذاخوری
- پودر نان سوخاری ساده ۲/۱ پیمانه
- سیر ۲ حبه
- نمک به میزان لازم
- پودر فلفل سیاه به میزان لازم
- آب۴/۱ پیمانه
- نعناع تازه یا خشک کمی
- روغن زیتون یا مایع یا کره به میزان لازم ( درصورت سرخ کردن سیب زمینی و کوفته ها )
مواد لازم همراه کوفته:
- سیب زمینی ۵ – ۶ عدد
- فلفل سبزشیرین ۵ – ۶ عدد
- گوجه فرنگی ۲ عدد حلقه ای خرد شده
مواد لازم برای سس کوفته :
- رب فلفل قرمز۱ قاشق غذاخوری ( در صورت نبود از رب فلفل شیرین استفاده کنید و اگر رب فلفل هم موجود نبود، به همان میزان رب گوجه فرنگی و یا خیلی کم سس فلفل قرمز تند یا سس چیلی شیرین استفاده کنید. )
- گوجه فرنگی ۲ بدون پوست رنده شده
- آب۱ پیمانه
- روغن زیتون۱ قاشق غذاخوری
- نمک به میزان لازم
- پودر فلفل سیاه به میزان لازم
- پودر آویشن به میزان لازم
طرز تهیه کوفته ترکی:
آموزش پخت کوفته ها:
پیازها را رنده کنید یا ریز در حد ساتوری ریز خرد کنید، جعفری و نعناع تازه را هم ریز خرد کنید.
پیاز خیلی ریز خردشده، سیر له شده، پودر نان، جعفری، گوشت، نمک، فلفل، تخم مرغ و آویشن را مخلوط کرده و همه مواد لازم کوفته را با هم مخلوط کنید. کم کم آب را بخورد مواد دهید تا حالت چسبندگی بگیرد. مواد را خوب ورز دهید وبه مدت ۳۰ دقیقه در یخچال استراحت دهید. مخلوط را به صورت گرد یا بیضی شکل دهید و کناری بگذارید.
ابتدا سبزیجات و گوشت و پیاز و ادویه جات را ریخته و کمی مخلوط کنید
آرد سوخاری و آب را کم کم اضافه کنید وخوب ورز دهید.
مایه آماده شده را ابتدا دریخچال استراحت داده و بعد شکل دهید.
سیب زمینی ها را پوست گرفته و به شکل دلخواه خودتان خرد کنید.
فلفل ها را می توانید درسته بگذارید یا خرد کنید.
گوجه های پوست گرفته شده را ورقه ای خرد کنید و کناری بگذارید.
طرز تهیه سس کوفته:
مقداری روغن را در ماهیتابه داغ کنید سپس رب را در آن نفت داده و گوجه فرنگی رنده را در روغن بریزید. به آن نمک و فلفل اضافه کنید. در انتها۱پیمانه آب به سس اضافه کرده و اجازه دهید سس کمی غلیظ شود. رب را تفت دهید.
پوره گوجه فرنگی را به رب تفت داده شده اضافه کنید.
به سس آویشن، نمک، فلفل وآب اضافه کنید. در ظرف را بسته و اجازه دهید سس کمی غلیظ شود.
حالا در ظرف مخصوص فر به صورت یک در میان اول سیب زمینی وبعد کوفته سپس گوجه فرنگی خرد شده را بچینید و تا انتهای مواد این کار را تکرار کنید سپس فلفل های سبز را روی مواد قرار دهید.
در انتها سس آماده شده را روی مواد ریخته وروی ظرف را با فویل بپوشانید. مواد را در دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۴۰ دقیقه بپزید.
نکات :
- می توانید سیب زمینی و کوفته ها را کمی سرخ کنید و بعد در ظرف بچینید و سس را رویش دهید. بدین صورت که اول تابه را گرم و سیب زمینی ها را خیلی کم سرخ کنید و بعد در همان تابه کوفته ها را در حدی که خودشان را بگیرند سرخ کنید. بعد در ظرف بچینید و یا اینکه بصورت نپخته در ظرف بچینید. به این شکل، عملیات پخت در فر انجام خواهد شد.
- بهتر است سیب زمینی ها در اندازه های بزرگ و کلفت خرد شوند که در فر وا نروند.
- رب فلفل شیرین یکی از چاشنی های پر استفاده در آشپزی ترکیه ای است که شما می توانید به راحتی آن را در منزل به روش درست کردن رب گوجه فرنگی آماده کنید.