فرانسه: طرح یک شهروند ایرانیتبار برای بههدر ندادن مواد غذایی به قانون تبدیل شد
طرح یک فرانسوی ایرانیتبار سبب شد قانونی در پارلمان فرانسه به تصویب برسد که برپایه آن فروشگاههای بزرگ از این پس اجازه نخواهند داشت مواد غذایی فروخته نشده را که هنوز قابل مصرف هستند دور بریزند، بلکه باید آنها را ببخشند و یا به مراکز تولید کود و یا مواد غذایی برای حیوانات تقدیم کنند.
آرش درمبخش به همراه دو نفر دیگر در گروهی کوچک کارزار خود را شروع کردند. آنها مقابل پارکینگها میایستادند و مواد غذایی را که سوپرمارکتها دور میریختند اما هنوز قابل استفاده بودند، بین مردم تقسیم میکردند. تاریخ مصرفی که روی بستهبندی این مواد نوشته شده بود به پایان رسیده بود و یا رو به اتمام بود. به همین دلیل فروشگاهها بهرغم اینکه هنوز این مواد قابل استفاده بودند آنها را نمیفروختند و دور میریختند.
در فاصله کوتاهی تعداد زیادی به کارزار درمبخش و دوستانش پیوستند. این گروه متنی را تهیه کردند که در آن درخواست شده بود از نابود شدن میزان زیاد مواد غذایی جلوگیری شود. آنها شروع به جمعآوری امضا کرده، فعالیت خود را در شبکههای اجتماعی گسترش دادند و هشتگی با نام «مبارزه علیه نابودی مواد غذایی» راهاندازی کردند. در این شبکهها فیلمهایی منتشر کردند که در آن افراد مشهوری مانند یوری جورکایِو، بازیکن سابق تیم ملی فوتبال فرانسه توضیح میدهند که میلیونها نفر در فرانسه پول کافی تا پایان ماه ندارند اما سوپرمارکتها روزانه تا ۲۰ کیلوگرم مواد غذایی را دور میریزند.
درمبخش و گروهش توانستند ۲۱۰ هزار امضا جمع کنند و آن را به پارلمان فرانسه بفرستند. بدین ترتیب این پروژه موفق شد با تصویب قانونی در پارلمان به نتیجه برسد.
آرش درمبخش در اینباره میگوید: «نابودی مواد غذایی در فرانسه فاجعهبار و غیرقابل قبول است. چیزی که در سوپرمارکتها بهفروش نمیرسد در زبالهدان ریخته میشود و روی آن مایع کلر ریخته میشود تا کسی آن را نخورد.»
در اواخر دهه ۷۰ میلادی خانواده آرش درمبخش از ایران به فرانسه مهاجرت کردند. او که اکنون ۳۶ سال سن دارد متولد فرانسه و فارغالتحصیل انستیتو حقوق و جرمشناسی پاریس است.
آموزش بهمنظور استفاده درست مواد غذایی
اکنون با قانونی که به تصویب رسید فروشگاههای بزرگ با مساحتی بیش از ۴۰۰ مترمربع موظف هستند مواد غذایی فروختهنشدهای که تاریخ آنها رو به اتمام است و یا یایان یافته، اگر هنوز قابل خوردن است به مردم نیازمند ببخشند و یا برای مصرف دامها یا تولید کود در زمینهای کشاورزی اختصاص دهند. بدین ترتیب فروشگاههای بزرگ باید این مواد را به سازمان و یا گروهی ببخشند تا این مواد غذایی به شکل مناسب استفاده شود. همچنین استفاده درست از مواد غذایی باید در مدارس فرانسه آموزش داده شود.
در واقع مصرفکنندگان خود بزرگترین نابودکننده مواد غذایی هستند. هر فرانسوی سالانه ۲۰ تا ۳۰ کیلو مواد غذایی به ارزش ۲۰ میلیارد یورو را دور میریزد و مسئولان فرانسوی امیدوار هستند با تصویب چنین قوانینی این میزان را تا سال ۲۰۲۵ به نصف برسانند.
صاحبان سوپرمارکتها و فروشگاههای مواد غذایی به این قانون انتقاد میکنند و میگویند این قانون بیهدف است. زیرا بازرگانان و فروشندگان بزرگ تنها پنج درصد کل مواد غذایی را از بین میبرند و در حال حاضر سوپرمارکتها بزرگترین اعانهدهندگان به سازمانهایی هستند که از این مواد برای کمک به مردم فقیر و یا تولیدهای دامی و کشاورزی مختلف استفاده میکنند.
سالانه در اروپا ۸۹ میلیون تن مواد غذایی دور ریخته میشود. در آلمان، عضو دیگر اتحادیه اروپا، چنین قانونی وجود ندارد. مهمترین دریافتکننده مواد غذایی اهدایی، نهادی به نام تافل (Tafel) است که این مواد را بهطور مجانی و یا با قیمت ارزان به افراد نیازمند و بهویژه به کودکان از طبقات فقیر جامعه میدهد.
در آلمان سالانه بیش از ۱۱ میلیون تن مواد غذایی به ارزش ۲۵ میلیون یورو دور ریخته میشود که بخش زیادی از آن قابل خوردن است. یعنی بهطور متوسط هر آلمانی در سال ۸۲ کیلو مواد غذایی را به زبالهدان میریزد.