فلفل چه مزایایی برای سلامتی دارد؟
اگر تا کنون فلفل خوردهاید، حتماً تندی و گرمای پس از خوردن آنرا درک کردهاید. دلیل تند و آتشین بودن فلفل مادهای است که «کپسایسین» نام دارد. میزان آتشین بودن فلفل بستگی به نوع فلفل دارد.
کپسایسین را میتوان بهعنوان یک کِرِم بر روی پوست استفاده کرد. کرم کپسایسین ازبینبرندهی دردهای آرتریت و دردهای عصبی مشابه آن است.
زمانی که کرم کپسایسین استعمال میشود در ابتدا حالت سوزش و قرمزی و التهاب موضعی ایجاد میکند، ولی واقعیت این است که ما با آتش به مقابله با آتش میرویم.
کپسایسین یکی از گیرندههای درد در نوک نورونهای حسی موجود در پوست را فعال میکند. زمانی که این گیرندهها توسط کپسایسین اضافی و به تناوب تحریک شوند، انتقال دهندههای سیگنال درد به مغز از کار میافتند.
در واقع با این کار ابتدا سیستم انتقال درد بیش از حد فعال میشود و سپس از کار میافتد و امکان انتقال سیگنالهای درد مربوط به آرتریت و دیگر بیماریهای مشابه وجود ندارد.
هر چند میتوان کپسایسین را بهصورت کرم نیز استعمال کرد، ولی بیشترین کاربرد آن زمانی است که خورده شود. کپسایسین به صورت بالقوه دارای خصوصیات آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی و ضدچاقی است.
کپسایسین چرخهی زندگی سلولهای سرطانی را با بهبود دادن مرگ برنامهریزی شدهی سلولها تحت تاثیر قرار میدهد. این مکانیسم معمولاً در سلولهای سرطانی به صورت عادی انجام نمیشود، بلکه این سلولها زنده میمانند و تکثیر میشوند. با این حال، شواهدی وجود دارند که نشان میدهند کپسایسین میتواند برخی از سلولهای سرطانی را از بین ببرد.
مولکولهای کپسایسین به گونهای هستند که باعث مصرف انرژی بیشتر در بدن میشوند و از طرف دیگر حالت اشباع را در فرد ایجاد میکنند و از پُرخوری جلوگیری میکنند. البته مطالعات در مورد کپسایسین تنها بر روی حیوانات انجام شده است و این اثرات هنوز برای انسانها به تایید نرسیده است.
در سال ۲۰۲۱ محققین آلمانی نشان دادند که کپسایسین یکی از درمانهای مکمل برای رفع مشکل مقاومت به آنتیبیوتیکها در عفونتهای باکتریایی است. هر چند کپسایسین را نمیتوان به جای آنتیبیوتیک مصرف کرد، ولی استفاده از آن میتواند مصرف آنتیبیوتیکها را کاهش دهد و خطر بروز مقاومت در برابر آنها را کمتر کند.