ماندالا چیست
واژه ماندالا (Mandala#) در زبان باستانی مردم هندوستان به معنی دایره است . این واژه از ریشه ٫٫ ماندا ٫٫ به معنای ذات یا جوهر و پسوند ٫٫ لا ٫٫ به معنای ظرف یا دربرگیرنده گرفته شده است .
از این رو ٫٫ظرف جوهر ٫٫ هم معنا میدهد و یک کهن الگو محسوب می شود در واقع ماندالا یک شکل هندسی است که در ادیان هندو و بودا به عنوان دایره های نمادین برای نمایش جهان هستی و تمرکز بر خویشتن و جستجو در درون انسان است هستند .
ماندالاها را میتوان حتی از زیر میکروسکوپ تا پشت تلسکوپ مشاهده کرد. از آرایش خاص و عجیب کریستال های یخ تا انسجام بی مانند سیارات و کهکشان ها و جهان هستی قابل مشاهده هستند .
از این رو در زندگی ما حضوری همیشگی دارند. یک ماندالا بیشتر از یک شکل ساده است و میتوان آن را به عنوان مدلی از ساختار زندگی در نظر گرفت در واقع این طرح هندسی کهن یک نمودار کیهانی است که روابط تا بی نهایت را برای ما یادآوری می کند و جهان درون و برون بدن و ذهن ما را گسترش میدهد.
دایره نماد روح است. نماد ناخودآگاه انسان. چنانکه افلاطون روح را مانند یک کره میپنداشت. از طرفی چهارگوشه یا چهارضلعی نماد مادیات جسم و واقعیت است و به خودآگاه انسان اشاره دارد.
اشکال متقارن هندسی ماندالا علاوه بر پیچیدگی و جذابیت بصری با کمک وکتور ها خود به خود توجه شخص را به مرکز دایره جذب می کنند. امروزه اغلب هنرمندان طرحواره ماندالا گونی غیر از دایره و مربع ترسیم می کند که از حیث زیبایی شناسی حیرتانگیز هستند.
ولی یک ماندالای اصیل با ویژگی هایی که در تعاریف تاریخی و کهن آن وجود دارد حتماً در برگیرنده دایره ها و مربع ها خواهد بود . پروفسور یونگ ماندالا را کهن_الگوی خویشتن ، نماد تمامیت و نظم ، که کار ویژه آن سازماندهی و تنظیم دوباره وضعیتهای هرج و مرج آلود می داند. به طور خلاصه طراحی ماندانا راهی برای تنش زدایی و تمرکز ذهن می باشد.