ماهی‌های آلوده به انگل، خطری فراتر از تصور دارند!

 تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که عفونت انگلی در میان گروهی از ماهی‌ها حتی می‌تواند افراد سالم را در معرض خطر قرار دهد. انگل‌ها رفتار میزبان خود را به نفع خود تحت تاثیر قرار می‌دهند. هنگامی که یک میزبان بخشی از دینامیک گروه است، تغییری در رفتار فرد یا گروهی از افراد می‌تواند اثر واکنشی زنجیره‌ای داشته باشد و رفتار کل گروه را تغییر دهد.
برای درک بهتر این دینامیک منحصر به فرد، دانشمندان در آلمان، عفونت‌های «کرم نواری» را در ماهی‌های «آبنوس» مورد مطالعه قرار دادند. هنگامی که کرم نواری در بدن ماهی میزبان زندگی می‌کند و از او تغذیه می‌کند، در واقع آن‌را به روده‌ی پرندگان منتقل می‌کند. به این ترتیب که هنگامی که کرم درون ماهی زندگی می‌کند، چنانچه میزبان وی رفتار مخاطره‌آمیزی همچون شنا کردن در آب‌های آزاد داشته باشد، احتمال تولید این کرم در روده‌ی پرنده‌ای ماهی‌خوار را افزایش می‌دهد.
هنگامی که دانشمندان گروهی از ماهیان آلوده به کرم نواری را در آزمایشگاه مورد مطالعه قرار دادند، متوجه شدند که زمانی که اکثریت دانش‌آموزان در مدرسه‌ای آلوده به انگل باشند، کل گروه، حتی دانش‌آموزان سالم، شروع به رفتارهای ریسک‌آمیز می‌کنند و امکان دارد به انگل آلوده شوند. به عنوان مثال، اگر شش ماهی از ۱۰ ماهی آلوده به انگل شوند و شروع به شنا کردن در آب‌های آزاد کنند، حتی ماهی‌های سالم نیز در معرض خطر ابتلا به انگل قرار خواهند گرفت.
«جرن شاراسک» محقق در دانشگاه مانستر، در نشستی خبری گفت: «دلیل تصمیم اشتباه در مورد بخشی از ماهی‌های آبنوس غیرآلوده احتمالاً مربوط به رفتار آن‌ها است. این به این معنا است که به طور مستقل تمایل آن‌ها به ماندن در گروه بیشتر از احتیاط در برابر حمله هر گونه پرنده است.
با این حال، خلاف این موضوع نیز صادق نیست. وقتی افراد آلوده در اقلیت هستند، علی‌رغم الگوهای محافظتی  بقیه‌ی گروه، همچنان آن‌ها را به خطر می اندازند. دانشمندان بر این باور هستند که توانایی انگل در تغییر رفتار گروهی می‌تواند دینامیک جمعیت انگل‌های شبه خراب‌کار را تغییر دهد. اگر ماهی خود را بیشتر در دسترس شکار مرغان شکارچی قرار دهند، پرندگان بیشتری برای استفاده از منبغ غذا جمع می‌شوند، بنابراین احتمال تکثیر موفقیت‌آمیز کرم‌های نواری افزایش می‌یابد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *