مقدار زمان مجاز برای ترک نزدیکی
مدت زمان مجاز برای نداشتن رابطه جنسی چقدر است ؟
زوجین نسبت به یکدیگر حقوقى دارند که رعایت آنها براى داشتن روابط بهتر و زندگى مستحکم ضرورى است. دسته اى از آن حقوق، حقوق جنسى است که به سهم خود نقش بسزایى در تداوم زندگى زناشویى دارند. در دین مبین اسلام این حقوق مورد توجه قرار گرفته است. با شناخت صحیح و اجراى این حقوق، مىتوان ضمن تداوم زندگى زناشویى، به برخى از شبهات مطرح در این زمینه پاسخ داد.
هر کدام از زن و شوهر در برابر دیگرى حقوقى دارند که بىتوجهى بدانها به شکل درست و کامل، مىتواند نارضایتى و اختلاف در زندگى زناشویى را به دنبال داشته باشد، از جمله این حقوق، حقوق جنسى همسران است که رعایت آن توسط زوجین نقش بسزایى در استحکام روابط زناشویى خواهد داشت.
حکم قانونی نداشتن رابطه با همسر :
نداشتن رابطه زناشویی از جمله شرایطی است که ادامه زندگی را برای زوجین سخت و دشوار می کند.
فارغ از معایب جسمی و روحی پدید آورنده و آسیب مخرب آن، هر یک از زن و مرد می توانند به علت نداشتن رابطه زناشویی مطلوب درخواست طلاق دهند.
نداشتن رابطه جنسی یا نداشتن روابط زناشویی مطلوب از جمله مشکلات اساسی یک ازدواج می باشد تا جایی که می تواند زندگی مشترک را به طلاق منتهی نماید.
در قانون به طور صریح در خصوص نداشتن رابطه زناشویی حق قانونی زوجین حکم نشده است.
اما به طور مثال درخصوص زنی که به هر دلیلی همسرش با او نزدیکی نمی کند می توان گفت که با استناد به عسر و حرج می تواند طلاق بگیرد:
در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند، چنانچه عسر و حرج مذکور در محاکمه ثابت شود، دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود.
عُسر و حَرَج چیست؟
در بیان عسر و حرج می توان گفت عسر در لغت به معنای سختی، مشقّت آمده است و حرج نیز به معنای ضیق و تنگی و تنگنا می باشد، اما در اصطلاح حقوقی عسر و حرج زوجه به شرایط دشواری که برای زن ایجاد شده و ادامه زندگی را برای وی با سختی همراه ساخته است.
همانطور که توضیح داده ایم شرایطی می باشد که زن می تواند به موجب آن از دادگاه درخواست طلاق نماید.
مسأله آیت الله مکارم شیرازی : مرد حق ندارد زن دائمى خود را طورى ترک کند که نه مانند زن شوهردار باشد و نه بى شوهر؛ ولى واجب نیست هر چهار شب یک شب نزد او بماند، امّا اگر همسرهاى متعدّد دارد باید در میان آنها از این جهت با عدالت رفتار نماید.
مسأله آیت الله مکارم شیرازی : مرد نمى تواند بیش از چهار ماه، نزدیکى با همسر دائمى خود را ترک کند، بلکه اگر زن جوان باشد و در این مدّت بیم آن برود که به گناه بیفتد احتیاط واجب آن است که طورى رفتار کند که او به گناه نیفتد.
مسأله آیت الله سیستانی : شوهر نمی تواند بیش از چهار ماه با زن جوان خود نزدیکی را ترک کند مگر آنکه نزدیکی برای او ضرر یا مشقت زیاد داشته باشد، یا آنکه زن خود راضی به ترک آن باشد، و یا آنکه در ضمن عقد ازدواج ترک آن را بر زن شرط کرده باشد، و در این حکم ـ بنا بر احتیاط واجب ـ فرقی نیست میان اینکه شوهر حاضر باشد یا مسافر، پس ـ بنا بر احتیاط واجب ـ جایز نیست سفر غیر لازم را بدون عذر و بدون رضایت همسر بیش از چهار ماه ادامه دهد.
پرسش : آیا مرد می تواند براى مدت طولانى از نزدیکى باهمسرخود اجتناب کند؟
پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : مرد نمی تواند بیش از چهار ماه، نزدیکى با همسر دائمى خود را ترک کند، بلکه اگر زن جوان باشد و در این مدّت بیم آن مىرود که به گناه بیفتد احتیاط واجب آن است که طورى رفتار کند که او به گناه نیفتد.
آیا زنی به خاطر نداشتن رابطه زناشوئی با همسرش، به هم نامحرم می شوند ؟
زن و شوهر تا زمانی که از هم طلاق نگرفته اند، به هم محرم می باشند و زن و شوهر هستند. رابطه جنسی نداشتن سبب نا محرم شدن آن ها نمی شود. اما عشق و علاقه و رابطه ی عاطفی بین آن ها کم رنگ می شود. شوهر نمی تواند بیش از چهار ماه نزدیکی با زن دائمی خود را ترک کند، یعنی واجب است در صورت توانایی حد اقل در هر چهار ماه یک بار نزدیکی کند. اگر نزدیکی نکند، حرام است ،یعنی گناهکار است، ولی به هم محرم هستند و نامحرم نمی شوند.
گفته می شود بر مرد واجب است که هر چهار ماه، حداقل یک رابطه جنسی با همسرش داشته باشد. آیا این مقدار برای برطرف کردن نیاز زن کافی است؟!
یک ارتباط در چهار ماه، حکم اولی در این موضوع است، ولی اگر زن به جهت تأخیر در رابطه زناشویی به فساد بیفتد، بسیاری از فقها معتقدند که به لحاظ شرعی بر مرد واجب است تا نیازهای جنسی همسرش را تأمین کرده و یا در صورت درخواست زن، او را طلاق دهد.
پرسش : آیا درست است که اگر تا چهار ماه بعد از مراسم عروسی عمل جنسی صورت نگیرد و زن باکره باقی بماند زن و شوهر به هم نامحرم می شوند؟اگر اصل مطلب درست است این مدت به چه میزان است؟
پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : چنین حرفی صحت ندارد.
پرسش : با توجه به مسأله بالا، اگر زنى جوان نباشد، ولى اگر شوهر به آمیزش یکبار در چهار ماه اکتفاء کند بیم گناه بر او مى رود، در این صورت مرد در برابر او چه وظیفه اى دارد؟
پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : احتیاط واجب آن است ترتیبى بدهد که او آلوده گناه نشود.
مسأله : شوهر نمی تواند بیش از چهار ماه، رابطه جنسی با همسر دائمی خود را ترک کند.
این مسأله، در رساله آیت اللّه بهجت نیست.
آیت الله مکرم : بلکه اگر زن جوان باشد و در این مدت بیم آن می رود که به گناه بیفتد احتیاط واجب آن است که طوری رفتار کند که او به گناه نیفتد.
آیت الله فاضل : مگر با رضایت وی. و بنا بر احتیاط واجب این حکم در مسافر، در سفر غیر ضروری هم ثابت است.
آیت الله خوئی، آیت الله تبریزی : مسأله شوهر نمی تواند بیش از چهار ماه با عیال دائمی جوان خود نزدیکی را ترک کند ( (تبریزی ): مگر آن که زن راضی باشد).
آیت الله گلپایگانی، آیت الله صافی : مسأله شوهر نمی تواند بیش از چهار ماه ، نزدیکی با عیال جوان خود را ترک کند بلکه بنا بر احتیاط بیش از این مدّت نزدیکی با عیال پیر خود را نیز ترک نکند.
آیت الله زنجانی : مسأله شوهر نمی تواند بیش از چهار ماه قمری نزدیکی با عیال دائمی خود را بدون رضایت وی ترک کند.