مکمل های چربی سوز قوی
این ترکیبهای فوق العاده، به شما کمک خواهند کرد که در کنار تلاش بی وقفهی خودتان، نتایج بهتری دریافت کنید. منطق ترکیب کردن چیزها، در خیلی موارد به کار میرود، از جمله مکملها. وقتی یک مکمل میتواند به چربی سوزی کمک کند، مصرف آن به همراه یک یا تعداد بیشتری مکمل، میتواند اثرات آن را افزایش دهد.
با در نظر داشتن این مساله، ۹ ترکیبی که در زیر بیان میکنیم، ممکن است آن مزیتی که شما دنبالش هستید را برایتان فراهم کنند. ادامهی مطلب را از دست ندهید.
۱. ترکیب ارزان: کافئین و عصاره چای سبز
امروزه چربی سوزهای موثر زیادی در بازار وجود دارند، اما برای بعضی افراد مانند دانشجویان و کسانی که بودجهی محدودی دارند، برچسب قیمت، به تنهایی میتواند بیشتر از چیزی باشد که آنها معمولا برای مواد غذایی هزینه میکنند! اما لازم نیست مکملهای چربیسوز، گران باشند تا موثر واقع شوند. کافئین وعصارهی چای سبز تقریبا به هر چربی سوزی که در بازار وجود دارد اضافه میشوند، زیرا بسیار موثرند.
یکی از راههای عمدهای که کافئین چربی سوزی را افزایش میدهد، امکان اتصال به سلولهای چربی و تسیهیل جدا شدن چربی از آنها، و در عین حال جلوگیری از ذخیرهی چربی بیشتر است. کافئین همچنین برای افزایش چربی سوزی، هم در هنگام استراحت و هم ورزش مفید است.
عصارهی چای سبز حاوی ترکیباتی است که بعنوان کاتچین شناخته میشوند. یکی از آنها به نام اپی گالوکاتچین گالات (EGCG)، مسئول بخش عمدهای از اثرات چربیسوزی چای سبز است. EGCG توانایی مهار آنزیمی را دارد که نوراپی نفرین (یک انتقال دهندهی عصبی که در تنظیم سرعت سوخت و ساز و چربی سوزی ضروری است) را تجزیه میکند.
با متوقف شدن تجزیهی نوراپی نفرین، میتوانید متابولیسم و سطح چربی سوزیتان را بمدت طولانی تری بالا نگه دارید، مخصوصا هنگامیکه کافئین برای آزاد کردن چربی از سلولهای چربی بکار رود. مطالعات تحقیقاتی تایید میکنند که عصارهی چای سبز میتواند بطور قابل توجهی چربی سوزی را افزایش دهد.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: در صبح و یک ساعت قبل از تمرین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم کافئین را با ۵۰۰ تا ۱۰۰ میلیگرم عصاره چای سبز استاندارد شده برای EGCG را مصرف کنید. در روزهای استراحت، دوز دوم را در بعدازظهر مصرف کنید.
۲. یک ترکیب چربی سوز بسیار موثر: فورسکولین و کارنیتین
شما برای به حداکثر رساندن چربی سوزی به مکملی نیاز دارید که مستقیما به جایی که چربی در آن ذخیره شده برود و آنرا آزاد کند، بطوریکه این چربی بتواند از طریق جریان خون به عضلات و سایر بافتهای بدن که در آنجا بعنوان سوخت استفاده خواهد شد برود. همچنین باید مطمئن شوید که چربی به سیستمی برده میشود که آنرا میسوزاند، یعنی میتوکندری سلول. ترکیب این دو مکمل، به هر دوی این موارد کمک میکند.
فورسکولین، ترکیب فعال موجود در گیاه coleus forskohlii، نیمی از کار را بخوبی انجام میدهد و با فعال کردن آنزیم آدنیلات سیکالز به افزایش چربی سوزی کمک میکند. این آنزیم باعث رخ دادن چند اتفاق پشت سر هم میشود که منجر به فعال شدن آنزیم دیگری بنام «لیپاز حساس به هورمون یا HSL» میگردد. HSL، تجزیه و تحلیل چربی، یا توانایی چربی ذخیره شده در سلولهای چربی برای آزاد شدن در جریان خون را افزایش میدهد.
در واقع مطالعهای از دانشگاه کانزاس (لارنس) گزارش داد که مردان دارای اضافه وزن که فورسکولین مصرف کردند، نسبت به افراد مورد آزمایشی که در طول یک مطالعه ۱۲ هفتهای دارونما مصرف میکردند، بطور قابل توجهی چربی بیشتری از دست دادند.
کارنیتین هم، نیمهی دوم کار را انجام میدهد. این مکمل شبه آمینو اسید به چربی که به بافتها میرسد کمک میکند تا به داخل میتوکندری آن سلول برود، یعنی جاییکه بعنوان سوخت سوزانده میشود. تحقیقات تایید میکنند که مکمل کارنیتین، چربی سوزی را در هنگام استراحت و ورزش بهبود میبخشد و منجر به کاهش چربی بیشتری میشود.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: ۲۰ تا ۵۰ میلیگرم فورسکولین و ۱ تا ۳ گرم کارنیتین (مانند ال کارنیتین، استیل ال کارنیتین، یا ال کارنیتین ال تارتارات) را با صبحانه، وعدههای قبل از تمرین و وعدههای بعد از تمرین بخورید.
۳. غذایتان را تندتر کنید: فلفل قرمز و زنجبیل
گاهی اوقات افزایش پتانسیل چربی سوزی بدن شما، به آسانی استفاده از ادویههای خاصی در غذایتان است. اضافه کردن کمی فلفل قرمز یا زنجبیل، یک راه آسان برای تند کردن وعدههای غذای و افزایش سوخت و ساز بدنتان است. اگر غذاهای تند دوست داشته باشید، افزایش چربی سوزی میتواند به سادگی خوردن باشد.
کپسایسین، مادهی شیمیایی موجود در چیلی (فلفل قرمز) است که آنرا تند میکند. این ماده با افزایش سرعت سوخت و ساز و چربی سوزی از طریق تواناییاش برای افزایش سطوح نوراپی نفرین، میتواند باعث افزایش روند از دست دادن چربی بدن شود. همچنین بطور قابل توجهی به کاهش گرسنگی و در نتیجه کالری مصرفی کلی شما کمک میکند.
زنجبیل، ریشهای با خواص متعدد است که آنرا به یک درمان موثر برای التهاب، تهوع و بیماری حرکت (حالت تهوع در سفر) تبدیل میکند. همچنین یک کمک با ارزش برای کاهش چربی است. تحقیقات نشان میدهد که هم زنجبیل تازه و هم زنجبیل خشک، سرعت سوخت و ساز و اسید لاکتیک تولید شده توسط عضلات را افزایش میدهند. از آنجا که اسید لاکتیک باعث تحریک ترشح هورمون رشد (GH) میشود و GH تجزیه و تحلیل چربی را افزایش میدهد، این یکی دیگر از مزایای کاهش چربی زنجبیل است.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: به دنبال راههایی برای اضافه کردن فلفل قرمز یا زنجبیل به وعدههای غذاییتان باشید. فلفل قرمز بدون شک با غذاهای سنتی مکزیکی سازگاری دارد، اما میتواند برای تند کردن تخم مرغ یا پنیر کاتیج نیز مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین میتوانید از سسهای تند و سالساهای حاوی فلفل قرمز در روی غذاهایتان استفاده کنید.
یک راه آسان برای استفاده از زنجبیل، مصرف آن در کنار سوشی یا ساشیمی به شکل ترشی زنجبیل است. میتوانید ریشهی زنجبیل بخرید، آن را تکه تکه کرده و در غذاهای stir-fry (غذاهای تفت داده شده با روغن بسیار کم) بریزید، یا از مقدار زیادی زنجبیل خشک شده استفاده کنید.
۴. مهندسی ژنتیک: سی سامین و TTA
برخی از مکملها با افزایش فعالیت ژنهایی که چربی سوزی و ذخیرهی چربی را کنترل میکنند، به افزایش از دست دادن چربی کمک میکنند. سی سامین و TTA از چنین محصولاتی هستند. سی سامین (یک لیگنان از روغن کنجد) یک آنتی اکسیدان قوی، و یک چربی سوز قدرتمند است. معلوم شده که شکل فعال سی سامین، یک گیرندهی خاص موجود در عضله، سلولهای قلب و کبد به نام «فعال کننده تکثیر پروکسی زوم آلفا (PPAR آلفا)» را روشن میکند. آلفا PPAR فعال، ژنهایی که چربی سوزی را افزایش و ذخیره چربی را کاهش میدهند را روشن میکند.
اسید Tetradecylthioacetic(TTA)، یک اسید چرب خاص است که گوگرد متصل شده به آن مانع میشود که توسط بدن بعنوان سوخت بسوزد، اما به آن امکان میدهد که سوزاندن و ذخیره سازی چربیهای مربوط به رژیم غذایی را تنظیم کند. TTA با تحریک PPAR آلفا و همچنین PPAR دلتا و گاما کار میکند که اثرات دیگری مانند کاهش کلسترول کل و کلسترول بد را فراهم کرده و حساسیت به انسولین را افزایش میدهند. این یعنی شما به ترشح انسولین کمتر از حد نرمال نیاز دارید که میتواند کمک بیشتری به تلاشهای شما برای کاهش چربی کند.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرم سی سامین و ۲۵۰ تا ۱۰۰۰ میلی گرم TTA را با صبحانه، ناهار و شام مصرف کنید.
۵. ترکیبات معدنی: کلسیم، سلنیوم و روی
اکثر افراد مواد معدنی را تنها به عنوان چیزی در نظر میگیرند که فواید سلامتی دارد و در مکمل مولتی ویتامین/مینرال آنها وجود دارد. با اینحال، برای کمک به شما به منظور لاغر شدن و لاغر ماندن، چندین مادهی معدنی ضروری هستند. دریافت مقدار کافی از این سه مادهی معدنی، شما را به نتایج مورد نظرتان خواهد رساند.
پیش از این احتمالا با این حقیقت آشنا شدهاید که کلسیم میتواند در کاهش وزن و جلوگیری از افزایش چربی به شما کمک کند. کلسیم، هورمون کلسیتریول (که باعث میشود بدن مانع تجزیهی چربی شود) را تنظیم میکند. هنگامیکه سطوح کلسیم کافی باشد، کلسیتریول سرکوب میشود. کلسیم همچنین با کاهش میزان چربی رژیم غذایی که توسط رودههای شما جذب میشود، به کاهش چربی کمک میکند.
سلنیوم که یک ماده معدنی کمیاب است، برای تولید هورمون تیرویید ضروری است، و یک جزء از آنزیمی است که به تبدیل هورمون تیروکسین تیرویید (T4) به تری یدوتیرویین (T3) (که مسئول بالا نگه داشتن سوخت و ساز بدن است) کمک میکند. سطوح پایین سلنیوم میتواند در عملکرد تیرویید اختلال ایجاد کند و باعث افزایش هیپوتیروئیدیسم یا سطوح پایین هورمونهای تیرویید شود.
روی، مهم است، زیرا کمبود این مادهی معدنی میتواند در تولید هورمون تیرویید اختلال ایجاد کند، و منجر به کاهش سرعت سوخت و ساز شود که کاهش چربی را سخت تر میکند. کمبود روی در ورزشکارانی که تمرینات سخت انجام میدهند، به ویژه هنگامیکه برای لاغر شدن کالریهایشان را کاهش میدهند، بسیار متداول است.
تحقیقی از دانشگاه ماساچوست، دریافت افرادی که دارای رژیم با میزان روی پایین بودند، سرعت سوخت و ساز بسیار کندتری داشتند. وقتی آنها بمدت ۲۰ روز از مکمل روی (۲۵ میلیگرم) استفاده کردند، سوخت و سازشان بیشتر از زمانی شد که هنوز یک رژیم غذایی روی پایین را آغاز نکرده بودند. یک مطالعهی جدید از دانشگاه ملی آندونگ (کره جنوبی) نشان داد که کمبود روی، سطوح لپتین (هورمونی که سوخت و ساز بدن را بالا نگه میدارد و گرسنگی را سرکوب میکند) را کاهش میدهد.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: حدود ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم و ۲۰۰ تا ۴۰۰ میکروگرم سلنیوم را در روز با غذا مصرف کنید. بهترین روش مصرف روی، به شکل ZMA (ترکیب روی، منیزیم، اسپارتیت و ویتامین B6) با معدهی خالی قبل از خواب است تا ۳۰ میلیگرم زینک را فراهم کرده و از سندرم متابولیسم آهسته جلوگیری کند.
۶. چربی سوزی آمینو اسیدها: گلوتامین و آرژنین
اسیدهای آمینه، بلوکهای ساختمانی پروتئین هستند و برخی از آنها اثرات آنابولیک قوی ارائه میدهند. اما آیا میدانستید که بعضی از آنها، دارای خواص چربی سوزی موثری نیز میباشند؟ گلوتامین و آرژنین، دو نمونه از این آمینو اسیدها میباشند و هنگامیکه با هم ترکیب شوند، اثرات چربی سوزی آنها به حداکثر مقدار ممکن میرسد.
تحقیقات نشان میدهد که گلوتامین میتواند چربی سوزی و سرعت سوخت و ساز را افزایش دهد. در یک مطالعه از دانشگاه ایالتی آیووا، تعداد کالری و مقدار چربی سوزانده شده برای تولید انرژی در افراد مورد آزمایشی که با صبحانه گلوتامین مصرف میکردند، در مقایسه با زمانی که ترکیبی از اسید آمینهها (گلایسین، سرین و آلانین) مصرف میکردند، افزایش یافت.
در یک مطالعهی تکمیلی از همان آزمایشگاه، دانشمندان نشان دادند که مصرف گلوتامین قبل از ورزش منجر به افزایش کالری سوزی نسبت به زمانی میشود که این افراد، مخلوط آمینو اسید یاد شده را مصرف کرده بودند. علاوه بر این، گلوتامین در افزایش GH (هورمون رشد) موثر است. در حالیکه GH، بسیار آنابولیک است، به افزایش تجزیه و تحلیل چربی، که چربی را از سلولهای چربی آزاد میکند نیز کمک میکند.
توانایی آرژنین برای افزایش سطح نیتریک اکسید (NO)، کاملا شناخته شده است، اما همین ویژگی آنرا به یک چربی سوز با کیفیت نیز تبدیل میکند. تحقیقات نشان میدهد که NO بعلت تواناییاش برای افزایش تجزیه و تحلیل چربی میتواند چربی سوزی را بیشتر کند. با سوخت و ساز بیشتر بدن بواسطهی گلوتامین، چربی آزاد شده به احتمال بسیار بیشتری بعنوان سوخت سوزانده میشود.
همچنین آرژنین، ترشح GH را افزایش میدهد که تجزیه و تحلیل چربی را نیز بیشتر میکند. تایید توانای آرژنین برای افزایش ازدست دادن چربی، مطالعه سال ۲۰۰۷ از دانشگاه کارولینای شمالی است که نشان داد ورزشکاران زنی که بمدت ۴ هفته ازمکملهای آرژنین استفاده میکردند، چربی بدنشان را از دست دادند، و بطور همزمان تودهی عضلانی ساختند، بدون آنکه تغییری در رژیم غذاییشان ایجاد شده باشد.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: ۵ تا ۱۰ گرم گلوتامین را با صبحانه، قبل و بعد از تمرین، و قبل ازخواب مصرف کنید. ۳ تا ۱۰ گرم آرژنین (بعنوان مثال ال-آرژنین، آرژنین آلفا کتوگلوترات، آرژنین کتو ایزو کاپروات، آرژنین مالات یا آرژنین استیل استر) ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از صبحانه، ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از تمرین، بلافاصله بعد از تمرین و ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل ازخواب مصرف کنید.
۷. پروتئینهای قوی: وی و سویا
شما اهمیت استفاده از پودرهای پروتئین برای تحریک رشد عضلانی را میدانید، اما آیا این را هم میدانستید که آنها میتوانند مقدار از دست دادن چربی را نیز افزایش دهند؟! استفاده ازپودرهای پروتئین «وی» و سویا به منظور براورده کردن نیازهای پروتئینی شما، یک راه عالی برای از بین بردن چربی بدن و در عین حال به حداکثر رساندن رشد عضلانی هستند.
مطالعات متعدد نشان میدهد هنگامیکه پودر پروتئین وی به رژیم غذایی اضافه شود، از دست دادن چربی بدن افزایش مییابد. یک دلیل عمده برای این امر، ممکن است این باشد که پروتئین وی میتواند گرسنگی را بطور قابل توجهی کاهش دهد.
مطالعهای از دانشگاه Surrey انگلستان دریافت افرادی که ۹۰ دقیقه قبل ازخوردن یک وعدهی غذای رستوران، یک شیک پروتئین وی نوشیدند، بطور قابل توجهی غذای کمتری نسبت به زمانیکه یک شیک پروتئین کازئین مصرف کرده بودند، خوردند. بنظر میرسد دلیل این اتفاق، ۶۰٪ افزایش بیشتر در هورمونهای کاهش اشتها یعنی کوله سیستوکینین و شبه گلوکاگون پپتید ۱، بعد از مصرف «وی» است.
اگر اطلاعات کاملی در مورد پروتئین دارید، میدانید که سویا فقط یک پروتئین برای خانمها نیست، و مزایای متعددی برای بدنسازان مرد نیز دارد. یکی از آنها افزایش از دست دادن چربی است. تحقیقی از دانشگاه ایلینویز کشف کرده که پروتئین سویا حاوی پپتیدها (پروتئینهای کوچک) است که بر مغز تاثیر میگذارند تا سرعت سوخت و ساز شما درحالت استراحت را بالا نگه دارد، تا به سوزاندن چربی بدن بیشتر کمک کند، و همچنین گرسنگی را کاهش میدهد تا به شما کمک کند کالری کمتری در طول روز مصرف کنید.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: بلافاصله قبل ازتمرین، یک شیک حاوی ۱۰ گرم از هر یک از پروتئینهای وی و سویا بنوشید. درست بعد از تمرین، یک شیک حاوی ۲۰ گرم از هر یک از پروتئینهای وی و سویا بنوشید. در بین وعدههای غذایی، از یک شیک حاوی ۱۰ تا ۲۰ گرم از هر یک از پروتئینهای سویا و وی بعنوان میان وعده استفاده کنید.
۸. یار گرسنگی: گلوکومانان و HTP-5
باید حقیقت را بپذیرید: شما برای لاغر شدن باید میزان دریافت کالری و کربوهیدراتها را کاهش دهید. اما یکی از مشکلات این راه حل گرسنگی است که به همراه آن بوجود میآید. خبر خوب این است که بعضی از مکملها میتوانند به جلوگیری از گرسنگی کمک کنند.
گلوکومانان، یک فیبر محلول است که از ریشهی گیاه konjac بدست میآید، مقدار زیادی آب در دستگاه گوارش جذب میکند، و باعث میشود که احساس سیری کنید. مطالعهای از دانشگاه کانکتیکات دریافت افرادی که از مکمل گلوکومانان استفاده کردند، مقدار قابل توجهی وزن و چربی از دست دادند، چه ورزش کرده بودند و چه نه.
کاهش کربوهیدراتها برای بعضی از افراد کار دشواری است. سطوح سروتونین درهنگام رژیم گرفتن پایین میآید، بخصوص با مصرف کربوهیدرات کمتر. این مساله، هوس کربوهیدرات را افزایش میدهد، بخصوص در شب. هیدروکسی تریپتوفان (HTP-5)، چیزی است که اسید آمینهی ضروری تریپتوفان قبل از آنکه سروتونین و ملاتونین را در بدن تشکیل دهد (این دو به فرونشاندن هوسها و آرام کردن شما قبل ازخواب کمک خواهند کرد)، به آن تبدیل میشود.
مطالعهای از دانشگاه رم دریافت افراد چاقی که HTP-5 مصرف کردند، کالری کمتری در طول روز خوردند و در ۱۲ هفته، ۱۱ پوند وزن از دست دادند. افراد مورد آزمایشی که دارونما مصرف کرده بودند، گزارش دادند که به سختی غذای مصرفیشان را کنترل میکردند و فقط ۲ پوند وزن از دست دادند.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: ۱ تا ۲ گرم گلوکومانان قبل از وعدههای غذایی و ۵۰ تا ۳۰ میلیگرم HTP-5 در شبها مصرف کنید.
۹. چربی سوزی اسیدهای چرب: CLA و روغن ماهی
بیست سال پیش، زمانیکه همه بر اهمیت یک رژیم غذایی کم چرب و پرهیز از همه نوع چربی تاکید میکردند، اصطلاح چربی سالم، تقریبا ناشناخته بود. در گذشته، پزشکان، دانشمندان و متخصصان تغذیه توصیه میکردند که از آجیل، آووکادو، روغن زیتون، سالمون و بسیاری از منابع دیگری که حالا میدانیم باید در رژیم غذاییمان وجود داشته باشد، دوری کنیم.
گفتن اینکه مصرف چربی میتواند به شما کمک کند چربی از دست بدهید، ممکن است هنوز هم برای بعضی افراد متناقض بنظر برسد، با اینحال دو منبع چربی زیر، هنگامیکه به اندازهی صحیح مصرف شوند، این کار را انجام خواهند داد!
در آزمایشات بالینی متعدد، اثبات شده که اسید لینولئیک مزدوج (CLA) به از بین بردن چربی بدن و در عین حال اضافه کردن تودهی عضلانی و همچنین افزایش قدرت کمک میکند. یکی از راههایی که CLA موثر واقع میشود، بوسیلهی مهار آنزیم لیپوپروتئین لیپاز است، آنزیمی که در اطراف سلولهای چربی وجود دارد، و چربی را از گردش خون جمع آوری کرده و بعنوان چربی بدن ذخیره میکند.
یک تحقیق، دریافت افرادی که بمدت ۶ ماه، بدون گرفتن رژیم غذایی و ورزش، از یک مکمل CLA استفاده میکردند، نسبت به کسانی که به همان مقدار روغن زیتون مصرف کرده بودند، چربی بدن بیشتری از دست دادند (که قسمت بیشتر آن از دور کمرشان بود).
همچنین گروه مصرف کنندهی CLA، بدون ورزش موفق به افزایش تودهی عضلانی شدند. مطالعهی دیگری از دانشگاه ساسکاچوان (ساسکاتون، کانادا) گزارش داد افرادی که در حین پیروی از یک برنامهی تمرین با وزنه و بدون رژیم غذایی CLA مصرف کردند، نسبت به کسانی که دارونما مصرف کرده بودند، چربی بدن بیشتری از دست دادند و تودهی عضلانی و قدرت بیشتری بدست آوردند.
روغن ماهی، حاوی اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ است که در حال حاضر مشخص شده برای چربی سوزی مفید هستند. یکی از مکانیسمهای اصلی از طریق تبدیل امگا ۳ به پروستاگلاندینهای مفید است، یعنی مواد شبه هورمونی که میتوانند گرمازایی را افزایش دهند. مطالعهای از دانشگاه ویرجینیا (ریچموند) نیز دریافت که اسیدهای چرب امگا ۳ به جلوگیری از ذخیرهی چربی رژیم غذایی بعنوان چربی بدن کمک میکنند.
آنها را اینگونه با هم ترکیب کنید: ۲ تا ۳ گرم CLA و ۱ تا ۲ گرم روغن ماهی را با صبحانه، ناهار و شام مصرف کنید.
یک قدم فراتر: ترکیب کردن ترکیبات
هرچند انتخاب یک ترکیب چربی سوز موثر از لیست ما به شما کمک خواهد کرد که چربی از دست بدهید، اما میتوانید برای نتایج بیشتر، این ترکیبات را با هم ترکیب کنید! بهترین کار این است که اگر بودجهی کافی دارید، از تمام ۹ ترکیب استفاده کنید. ما به شما پیشنهاد میکنیم که با سادهترین آنها مثلا ترکیبات شمارهی ۵، ۴، ۲ و ۹ شروع کنید. آنها را بمدت چند هفته امتحان کنید و سپس ترکیبات دیگر را اضافه کنید. در هر زمان، یکی از آنها را اضافه کنید، مانند ترکیب ۳ و سپس در صورت نیاز ترکیبات ۷، ۶، ۱ و ۸. استفاده از آنها به همراه ورزش و رژیم غذایی، شما را به اندامی فوق العاده میرساند.
آیا شما تا بحال از ترکیباتی که در این مقاله به آنها اشاره شد استفاده کردهاید؟ لطفا تجربیات و دیدگاه خودتان را با ما و خوانندگان دیگر در میان بگذارید. موفق باشید.