پرواز جتها با سوختی کثیف
گروهی از محققین چینی و آمریکایی طی مقالهای که در مجلهی Applied Energy به چاپ رساندهاند، شرح دادهاند که میتوان زبالهی پلاستیکی را در دماهای بالا با کربن فعال ذوب کرد و با آن سوخت جت تولید کرد. با افزایش مقدار زبالههای پلاستیکی که در منازل و صنعت مورد استفاده قرار میگیرند، دورریز این زبالههای غیرقابل استفادهی مجدد، یک چالش اساسی محسوب میشود.
بنا به گفتهی آژانس حفاظت از محیطزیست، زبالههای پلاستیکی در آمریکا در سال ۲۰۱۵ به ۶ میلیون تُن رسیده است. دکتر «هانوو لی» از دانشگاه ایالت واشینگتن، میگوید: «زبالهی پلاستیکی یک مشکل جهانی محسوب میشوند. روشی که ما ابداع کردهایم، بسیار خوب و نسبتاً ساده برای بازیافت پلاستیکها است.»
در آزمایشهای انجام شده، دکتر لی و همکارانش پلیاتیلنهای با چگالی کم را آزمایش کردند و محصولات پلاستیکی مختلفی مانند بطری آب، بطری شیر و کیسههای پلاستیکی را با هم مخلوط کرده و به شکل دانههای با اندازهی حدود ۳ میلیمتر درآوردند. دانههای پلاستیکی در مرحلهی بعد بر روی کاتالیزور کربن فعال قرار داده شده و وارد یک راکتور لولهای با دمای بین ۴۳۰ تا ۵۷۱ درجهی سانتیگراد شدند.
دکتر لی میگوید: «شکستن مولکولهای پلاستیک سخت است. باید یک کاتالیزور به شکستن پیوندهای شیمیایی آن کمک کند. هیدروژن زیادی در پلاستیک وجود دارد که یک عنصر کلیدی در سوختها محسوب میشود.» وقتی که کاتالیزور کربنی کار خود را انجام داد، میتوان آنرا جدا کرد تا در دور بعد مجدداً مورد استفاده قرار گیرد. پس از اینکه کاتالیزور اکتیویتهی خود را از دست داد، میتوان آنرا احیا کرد. پس از اینکه کاتالیزورهای مختلف در دماهای مختلف آزمایش شدند، بهترین محصولی که محققین تولید کردند، ۸۵درصد سوخت جت و ۱۵درصد سوخت دیزل داشت.
دکتر لی میگوید: «ما میتوانیم تقریباً ۱۰۰درصد از انرژی موجود در پلاستیک را بازیافت کنیم. سوخت تولید شده کیفیت خیلی خوبی دارد و گازهای تولید شده بهعنوان محصولات جانبی نیز کیفیت بالایی دارند و مفید هستند. روش مورد استفاده در این زمینه را میتوان به راحتی در مقیاسهای بزرگتر استفاده کرد. این روش را میتوان در تاسیسات بزرگ و یا حتی مزارع نیز مورد استفاده قرار داد. باید محصولات بهدست آمده را جداسازی کرد تا سوخت جت حاصل شود. اگر این جداسازی را انجام ندهید، آن وقت فقط سوخت دیزل خواهید داشت.»