چرا پروفیل مبلی در صنعت بسیار پرکاربرد است؟
پروفیل مبلی چیست؟ کاربرد و ویژگی ها
پروفیل مبلی یکی دیگر از دسته بندی های خانواده پروفیل های صنعتی است که در ساخت و سازهای بسیار متنوع و همچنین تولید برخی کالاها مانند مبل ها و اسکلت های فلزی مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های بارز پروفیل های مبلی سبک بودن آن ها است که اغلب آن را با نام پروفیل سبک هم می شناسند.
پروفیل مبلی چیست؟
اگر چه این مقطع فولادی را به نام پروفیل مبلی می شناسند اما خوب است بدانید که به جز صنعت مبل سازی از این محصول در کاربردهای گسترده ای استفاده می کنند. در واقع هر جا که به یک پروفیل سبک با ضخامت کم نیاز باشد از آن استفاده می کنند.
پروفیل های مبلی اغلب ضخامتی بین ۰٫۵ تا ۲ میلی متر دارند و اگر می خواهید در ساخت و سازهای پر فشار از پروفیل استفاده کنید بهتر است از مقاطع ضخیم تر استفاده کنید؛ زیر امکان پاره شدن و آسیب دیدن این مقطع بخاطر نازک بودن زیاد است. سطح مقطع پروفیل سبک به یک مربع یا مستطیل توخالی شباهت دارد که عموما ۶ سانتی متر هم طول دارد. پروفیل های مبلی بیشتر از ورق روغنی ساخته می شود.
البته می توان این مقطع را به شکل گالوانیزه یا با استفاده از ورق آلومینیوم هم تولید کرد اما ورق اصلی مورد استفاده در ساخت این قوطی ها ورق روغنی است. این محصول با استفاده از روش نورد سرد تولید می شود. یعنی چه بخواهیم آن را گالونیزه کنیم چه از همان ورق روغنی معمولی استفاده کنیم باید به روش سرد تولید شود.
انواع پروفیل مبلی
از لحاظ شکل تولید این مقطع می توان آن را با دو روش درز دار یا بدون درز تولید کرد. پروفیل های بدون درز از لحاظ استحکام نسبت به نوع درز دار وضعیت بهتری دارد. در هنگام ساخت و تولید این دسته قوطی ها دقت بسیار بالایی به کار می رود و معمولا برای استحکام بالاتر از این نوع استفاده می شود.
در واقع نوع درز دار آن هایی هستند که دو تا نیم مقطع پروفیل مربع یا مستطیل بر روی هم قرار گرفته و جوش می شوند. این مقاطع به جهت جای درز های جوش داده خیلی مقاوم نیستند. اما پروفیل های بدون درز بدون جوش دادن ساخته می شوند و بسیار محکم تر هستند.
اما می توان از نظر مواد تشکیل دهنده ساخت قوطی هم آن ها را به انواع مختلفی تقسیم کرد. در این قسمت آن ها را بیشتر معرفی خواهیم کرد.
پروفیل مبلی گالوانیزه
تولید ورق های گالوانیزه می تواند هم با روش نورد گرم صورت پذیرد و هم با روش سرد. در ساخت پروفیل های مبلی گالونیزه از ورق سرد استفاده می شود. ورق های گالوانیزه معمولا همان ورق های سیاه یا روغنی هستند که داخل فلز روی قوطه ور می شوند یا یک لایه روی بر سطح آن ها زده می شود. استفاده از روی باعث بالا رفتن استحکام و مقاومت این محصول در برابر رطوبت و خراش می شود. قوطی های گالوانیزه هم با ورق های گالوانیزه سرد تولید می شوند و شکل مقطع توخالی مربع یا مستطیلی می گیرند.
پروفیل مبلی آلومینیوم
این نوع قوطی سبک هم با استفاده از ورق گالوانیزه سرد تولید می شود. این محصول هم به جهت ویژگی های بارز آلومینیوم مانند مقاومت بالا در برابر رطوبت و آتش و تغییرات جوی، انعطاف پذیری، شکل پذیری و قدرت خمش بالا باعث شده در بین مصرف کنندگان قوطی سبک بسیار محبوب باشد. در واقع خود ورق آلومینیوم به خودی خود وزن کمتری نسبت به دیگر فلزات دارد با این حال ضخامت پایین پروفیل مبلی هم باعث شده این محصول کاربردی بسیار سبک باشد.
پروفیل مبلی معمولی
گفتیم که این قوطی به طور معمول از ورق های روغنی تولید می شوند. ورق روغنی هم به جهت روکش دار بودن مقاومت نسبی در برابر رطوبت و استحکاک دارد اما به پای ورق گالوانیزه نمی رسد. ورق های روغنی قابلیت رنگ کاری را دارند و معمولا از لحاظ طول عمر زیر ۲۰ سال عمر می کنند. این در حالی است که قوطی های گالوانیزه معمولا نزدیک به ۵۰ سال عمر می کنند.
کاربردهای پروفیل مبلی
در ابتدا گفتیم که این قوطی فولادی کاربردهای گسترده ای دارد. در واقع ساخت اسکلت مبل ها تنها یکی از کاربردهای این محصول است و به همین جهت آن را قوطی سبک یا پروفیل سبک هم می گویند.
چون ضخامت آن کم و وزن کمتری نسبت به سایر پروفیل ها دارد. در ادامه به تعدادی از کاربردهای این محصول اشاره کرده ایم:
• برای قسمت های دکوراسیون داخلی یک بنا و قسمت هایی که وزن سازه بر روی پروفیل نباشد از آن استفاده می شود.
• برای ساخت انواع سایبان ها، نرده کشی ها و حفاظ بندی ها
• برای نرده های راه پله
• در صنعت ساخت خودرو برای تولید قسمت های مختلف خودرو مانند فرمان، اگزوز و بدنه خارجی
• برای ساخت و تولید برخی از لوازم خانگی مثلا برای ساخت رخت آویز، دسته جارو و طی و حتی ساخت بدنه محصولات و لوازم برقی ظریف تر
• در صنایع نظامی برای ساخت برخی از خودرو های نظامی و حتی برای تولید مهمات و اسلحه های جنگی
• در صنعت کشتی رانی برای قسمت های مختلف بدنه کشی و در صنایع هوایی برای تولید بدنه هواپیماهای مسافربری، شخصی و …
• برای ساخت انواع مبلمان و میزهای غذاخوری و میزهای مختلف فلزی برای ساخت پایه ها، بدنه، دسته ها و بخش های اسکلت فلزی مبلمان چوبی و …
• برای ساخت چارچوب و قاب کانکس ها و کانتینرها و دیگر سازه های فلزی که نیاز به چارچوب های فلزی سبک دارند.
• برای تولید برخی سازه های هنری فلزی مانند مجسمه ها، تندیس ها و سردیس ها و …
مزایای پروفیل مبلی
این پروفیل وزن کمی دارد و احتمالا این ویژگی یکی از برترین ویژگی های قوطی است. در واقع سبک بودن آن هم یک مزیت است و هم می تواند یک مشکل باشد. درمواقعی که می خواهیم وزن سازه را بر روی پروفیل بیاندازیم نمی توان از پروفیل سبک استفاده کرد.
اما همین ویژگی می تواند این محصول را برای بسیاری از صنایع کاربردی کند. در ادامه به دیگر ویژگی های برتر این محصول اشاره کرده ایم:
• پروفیل سبک از لحاظ ضخامت بین ۰٫۵ تا ۱٫۵ تا ۲ میلی متر ضخامت دارد. این به معنای تنوع وزن بالا در این سازه های فولادی است. به این ترتیب قوطی مبلی می تواند بر مبنای وزن خود در کاربردهای گسترده ای مورد استفاده قرار گیرد.
• پروفیل های سبک قابلیت آبکاری و حتی رنگ کاری دارند و می توان با این ویژگی بر زیبایی و ضخامت آن ها افزود.
• این محصول فرم پذیری و شکل پذیری خیلی خوبی دارد؛ به ویژه پروفیل های آلومینیومی و به همین جهت در بسیاری صنایع که نیاز به خمش پروفیل است می توان از این مدل استفاده کرد.
• هنگام ساخت و تولید این محصول به جهت ضخامت کم می توان به شکلی دقیق قطر و ضخامت را برید و همین باعث بالا رفتن کیفیت محصول و در نهایت کیفیت و زیبایی سازه ای می شود که در آن از پروفیل سبک استفاده می کنیم.
کلام پایانی
پروفیل مبلی از خانواده پروفیل های صنعتی است که در شکل مکعب مربع یا مکعب مستطیل ساخته می شود. این محصول نسبت به دیگر سازه ها و مقاطع فولادی وزن و ضخامت کمتری دارد. پروفیل مبلی در بسیاری از ساخت و سازها و همچنین در ساخت و تولید بسیاری از محصولات فولادی مورد استفاده قرار می گیرد.