چطور در جوانی بهفکر سلامت حافظه در سالمندی باشیم؟

تحقیقات جدید بر روی موشهای آزمایشگاهی نشان داده است که مصرف نوشیدنیهای شیرینشده با شکر در دوران جوانی و بلوغ باعث آسیب دیدن عملکردهای مربوط به یادگیری و حافظه در دوران بزرگسالی میشود.
محققین علاوه بر این نشان دادهاند که به احتمال زیاد دلیل این اثر تغییراتی است که شکر در باکتریهای موجود در روده ایجاد میکند.
هر چند شکر تاثیرات منفی مانند چاقی، بیماریهای قلبی و عملکردهای حافظه بر جای میگذارد، ولی باز هم کودکان بیشترین مصرف شکر را دارند. با این حال هنوز هم تاثیر مصرف شکر در زمان کودکی بر روی رشد مغز تقریباً ناشناخته است و دانشمندان نمیدانند شکر چه تاثیری بر روی نواحی مهمی مانند هیپوکمپوس مغز میگذارد.
تحقیقات جدیدی که در دانشگاه جورجیا و دانشگاه کالیفرنیای جنوبی انجام شده، نشان داده است که در موشها، مصرف روزانهی نوشیدنیهای شیرینشده با شکر در دوران بلوغ بر روی عملکردهای حافظه و یادگیری در دوران بزرگسالی تاثیرگذار است. آنها نشان دادهاند که به احتمال قوی دلیل این تغییرات به تغییر وضعیت باکتریهای درون روده در اثر مصرف شکر برمیگردد.
آنها در تایید نظریهی خود دریافتهاند که اگر باکتریهایی که به نام «پاراباکتری» شناخته میشوند در رودهی موش افزایش داده شوند، عملکردهای حافظهای موش دچار نقصان میشود. پروفسور «امیلی نوبل» بهعنوان نویسندهی اصلی مقالهی این تیم، میگوید: «مصرف شکر در کودکی باعث افزایش پاراباکتریهای روده میشود. افزایش سطح این باکتری حافظه را مختل میکند. ما دریافتیم که افزایش سطح این باکتری حافظه را مختل میکند، ولی مصرف شکر علاوه بر مختل کردن حافظه عملکردهای منفی دیگری نیز در پی دارد.»
راهنماهای زیادی در آمریکا وجود دارند که مصرف شکر را قدغن میکنند. یکی از این راهنماها توسط وزارت کشاورزی و سلامت آمریکا منتشر شده است. آنها میگویند که مصرف شکر باید تا ۱۰ درصد کالری مصرفی روزانه کاهش پیدا کند. مرکز کنترل بیماریهای آمریکا هشدار داده است که افراد بین ۹ تا ۱۸ ساله از این محدودیت تبعیت نمیکنند و اکثر کالری مصرفی آنها از نوشیدنیهای شیرینشده با شکر تامین میشود که مضرات فراوانی دارد.
هیپوکمپوس نقش مهمی در عملکردهای شناختی دارد. این ناحیهی مغز در دوران نوجوانی هنوز در حال رشد است و تحقیقات نشان داده است که مصرف شکر باعث آسیبپذیر شدن این ناحیه میشود.
پروفسور نوبل میگوید: «ما با انجام آزمایش بر روی موشها دریافتیم که که مصرف شکر در دوران رشد مغز مضرات فراوانی دارد. موشهایی که در سنین کم شکر مصرف کرده بودند، در عملکردهای شناختی نسبت به دیگر موشها ضعف قابل توجهی از خود نشان دادند. ما نشان دادیم که شکر تعادل میکروبهای رودهی موش را از بین میبرد که این عدم تعادل میتواند باعث از بین رفتن تواناییهای حافظهی موش شود.»
محققین اذعان دارند که باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود تا مکانیسم اثر میکروبهای روده بر روی حافظه بهتر شناخته شود.