چند درصد پزشکان تجویزهای خطرناک آنتیبیوتیک دارند؟

در آمریکا اخیراً تحقیقاتی در مورد تجویز آنتیبیوتیک توسط پزشکان عمومی انجام شده که نتایج نگرانکنندهای داشته است.
۷۰ درصد این پزشکان با مثبت شدن آزمایش ادرار بیماران و بدون انجام آزمایشهای ثانویه جهت شناسایی دلیل عفونت، برای بیماران آنتیبیوتیک تجویز میکنند. این کار علیرغم توصیههای جدی است که سازمانهای مسئول در آمریکا به پزشکان ارائه میکنند.
متخصصین از سال ۲۰۰۵ تاکنون دریافتهاند که تجویز آنتیبیوتیک برای کسانی که بدون هیچ علامتی باکتری در ادرار آنها پیدا شده کار اشتباهی است، بلکه باید آزمایشهای ثانویه انجام شود و دلیل وجود باکتری مشخص شده و سپس در صورت نیاز آنتیبیوتیک تجویز شود. شواهد متقن نشان دادهاند که آنتیبیوتیک برای کسانی که بدون هیچ علامئم دیگری، در ادرار آنها باکتری مشاهده شده است، مضر است و کارایی ندارد.
آنتیبیوتیک برای این افراد میتواند عوارضی مانند اسهال، حالت تهوع، راش پوستی و عفونت قارچی در پی داشته باشد. در موارد نادر حتی آنتیبیوتیک میتواند با افزایش دادن باکتریهای مضر در رودهی بزرگ موجب مرگ بیمار نیز شود.
استفاده بیش از حد از آنتیبیوتیک میتواند موجب افزایش میزان عفونتهای باکتریایی غیرقابل درمان شود که این بیماریها در برخی موارد به خاطر مقاوم شدن در برابر آنتیبیوتیک، کُشنده خواهند بود.
مطالعهای که اخیراً بر روی ۷۲۳ پزشک عمومی در ایالات متحده انجام شده، نشان داده است که ۷۱ درصد آنها به صورت اشتباه و نابهجا آنتیبیوتیک تجویز میکنند. این مطالعه نشان میدهد که عموم پزشکان عمومی توصیههای مربوط به تجویز دارو برای عفونتهای بیعلامت بیماران مختلف را رعایت نمیکنند. پزشکان خانواده بهصورت کلی با احتمال بالاتری آنتیبیوتیک بیدلیل تجویز میکنند.
این مطالعه برای کل دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا به نظر میرسد این وضعیت در همه جای دنیا وجود داشته باشد. اهمیت این موضوع به حدی است که باید سیاستگذاران حوزهی سلامت، برای بحث بازآموزی پزشکان عمومی تدابیر ویژهای اتخاذ کنند. بسیاری از پزشکان تصور میکنند که تجویز بیش از حد آنتیبیوتیک هیچ ضرری ندارد، در صورتی که سالها است علم ثابت کرده که تجویز نابهجای آنتیبیوتیک میتواند عوارض جدی در پی داشته باشد.