چگونه عملکرد مغزمان را بهتر کنیم؟
در دنیا حدود ۵۵ میلیون نفر با بیماری زوال عقل زندگی میکنند. از آنجا که جمعیت جهان رو به پیری میرود، این انتظار وجود دارد که تعداد بیماران مبتلا به زوال عقل نیز بیشتر شود. در آمریکا حدود ۶.۵ میلیون نفر از آلزایمر رنج میبرند.
برای اینکه بتوان این بیماریها را کاهش داد و از ابتلا به آن جلوگیری کرد، باید عوامل ایجاد کنندهی آنرا بهتر درک کرد.
دانشمندان دانشگاه تافتس، برای اولین بار سطح ویتامین D در بافت مغز را مخصوصاً در بزرگسالانی که نرخ توانایی شناخت کاهشی دارند، بررسی کردهاند. آنها نشان دادهاند که در این بزرگسالان، هر چقدر سطح ویتامین D در بافث مغز بیشتر باشد، عملکرد شناختی مغز بهتر است. نتایج این مطالعه در مجله Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association منتشر شده است.
در این مطالعه، اهمیت بررسی تغذیه در محافظت از پیری مغز و جلوگیری از بروز آلزایمر و دیگر بیماریهای مرتبط با زوال عقل اثبات شده است.
ویتامین D عملکردهای مهمی را در بدن پشتیبانی میکند. پاسخ سیستم ایمنی بدن و داشتن استخوانهای سالم دو نمونه از عملکردهایی هستند که به ویتامین D وابسته هستند. منابع غذایی شامل ماهی، شیر، آب پرتقال و همچنین قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض نور خورشید، میتواند ویتامین D بدن را تامین کند.
در مطالعات زیادی تا کنون اثر تغذیه و ویتامین D بر روی عملکردهای شناختی در بزرگسالان بررسی شده است، ولی در همهی آنها اندازهگیری ویتامین D در خون افراد مبنا قرار گرفته است. در این مطالعهی جدید، برای اولین بار ویتامین D در بافت مغز اندازهگیری شده است.
محققین نمونههای بافت مغزی ۲۰۹ نفر مبتلا به آلزایمر را مورد آنالیز قرار دادند. آنها همچنین بافت مغز افرادی که مبتلا به این بیماری نبودهاند را نیز مورد بررسی قرار دادهاند. دادههای مربوط به عملکردهای شناختی این افراد نیز در دسترس محققین قرار داشته است.
محققین سطح ویتامین D را در چهار ناحیهی مغز بزرگسالان بررسی کردهاند. آنها دریافتند که ویتامین D در همهی بافتهای مغزی وجود دارد و در همهی نواحی مغزی که با عملکردهای شناختی مرتبط هستند سطح این ویتامین بالا است. البته آنها نتوانستهاند بفهمند که چرا بالا بودن سطح ویتامین D باعث بهتر شدن عمکردهای شناختی میشود؟
سطح ویتامین D در بین قومیتها و نژادهای مختلف متفاوت است. در این مطالعه، اکثر کسانی که مورد بررسی قرار گرفتهاند سفیدپوست بودهاند و بنابراین برای درک بهتر تاثیر ویتامین D بر روی عملکردهای شناختی باید مطالعهی گستردهتری شامل افرادی از نژادهای دیگر نیز انجام شود.
محققین هشدار دادهاند که نباید برای جلوگیری از بروز بیماریهای مرتبط با زوال عقل مقادیر اضافی مکمل ویتامین D مصرف کرد، بلکه این کار باید زیر نظر متخصص انجام شود. برای کسانی که کمتر از ۷۰ سال سن دارند، ۶۰۰ واحد و برای کسانی که بالاتر از ۷۰ سال سن دارند، ۸۰۰ واحد ویتامین D کافی است.