گندم وحشی ‘می‌تواند در برابر تغییرات اقلیمی مقاوم شود’

تحقیق مفصلی نشان می دهد نمونه های وحشی محصولات زراعی، مثل گندم، حاوی مجموعه ای غنی از مواد ژنتیکی هستند که به این گیاهان کمک خواهد کرد در برابر تغییرات اقلیمی مقاوم شوند.

مطالعه ای که طی ۲۸ سال انجام شده نشان داد که انواع گندم وحشی با “جهش های سودمند” ژنتیکی در برابر ناملایماتی از جمله افزایش دما مقاوم شده اند.

پژوهشگران می گویند این نتایج، که در نشریه “اقدامات آکاملی ملی علوم” منتشر شده، درک ما از عکس العمل گیاهان به گرمایش زمین را تقویت می کند.

یونگ بی فو محقق از وزارت کشاورزی کانادا گفت: “ما به نتایج خیلی هیجان انگیزی رسیدیم. یکی از این نتایج این است که طی ۲۸ سال و ۲۸ نسل، انباشت جهش های ژنتیکی در نمونه ها وحشی گیاه قابل مشاهده است و متوجه شدیم که بیشتر انواع گندم همچنان قابلیت انطباق دارند.”

هرچند این تیم دریافت که نمونه های منفردی در مطالعه بود که در شرایط مرتبط با محیط گرم تر دوام نیاوردند، نمونه های دیگری وجود داشت که خود را با چنین تغییراتی تطبیق دادند.

این مطالعه شامل ۱۰ جمعیت گندم دودانه (یا معروف به امر) در اسرائیل بود. دکتر فو می گوید که افزایش دما در محیط مطالعه طی این سه دهه معادل دو درجه سانتیگراد بود. توافق اقلیمی پاریس قصد دارد مانع شود تا دما تا سال ۲۰۵۰ نسبت به دوران ماقبل صنعتی از یک و نیم درجه سانتیگراد فراتر رود.

سال گذشته دانشمندان موقعیت ۱۰۰ هزار ژن گندم را شناسایی کردند که گام بزرگی در تلاش برای توسعه نمونه های مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی تلقی شد.

سازمان ملل تخمین زده است که برای تغذیه جمعیت زمین که تا سال ۲۰۵۰ به ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون نفر افزایش خواهد یافت، تولید گندم باید ۶۰ درصد افزایش یابد.

دانشمندان همچنین درحال توسعه مدل های ریاضی برای شناسایی مواد ژنتیکی هستند که می تواند به بهبود تطبیق پذیری این محصولات در برابر تغییرات اقلیمی کمک کند.

پژوهشگران امیدوارند این مدل ها فرآیند شناسایی ویژگی هایی مثل مقاومت در برابر خشکسالی را تسریع کند و امکان کشت محصولات مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی را فراهم کند.

در جهان حدود ۱۷۰۰ بانک ژنتیکی محصولات زراعی وجود دارد که حاوی بیش از هفت میلیون نمونه هستند؛ منبعی وسیع که محققان گفتند جستجوی ویژگی های مطلوب در میان آنها را به وظیفه ای دشوار بدل کرد.

مطالعه ای در سال ۲۰۱۶ که در نشریه “نامه های انجمن بیولوژی رویال” چاپ شده بود خطر تغییرات اقلیمی برای توانایی ما در رشد غذای کافی را برجسته می کرد.

در آن مطالعه تیمی از محققان آمریکایی دریافت که تغییرات پیش بینی شده در شرایط اقلیمی تا سال ۲۰۷۰ سریع تر از آن خواهد بود که گونه های مختلف گندمیان بتوانند خود را با آن تطبیق دهند.

گونه هایی که براساس آن مطالعه با آینده ای نامطمئن روبرو هستند شامل گندم، ذرت، برنج و ذرت خوشه ای می شود که نیمی از کالری مصرف بشر را تامین می کنند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *