باکتری‌های دهان می‌توانند باعث بیماری‌های گوارشی شوند.

باکتری کشنده
مطالعه‌ای جدید بر روی موش‌ها نشان می‌دهد که باکتری‌هایی که معمولأ در دهان انسان زندگی می‌کنند، می‌توانند بیماری‌های گوارشی مثل بیماری التهاب روده یا همان «IBD»، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون را ایجاد کنند. این مطالعه کشف کرد که وقتی حجم قابل‌توجهی از باکتری‌های دهان وارد دستگاه گوارش می‌شوند و در انتهای روده مستقر می‌شوند، تحت شرایط خاصی می‌توانند باعث التهاب روده شوند.
به گفته‌ی محققان، این یافته‌ها مقدماتی هستند و تحقیقات بیشتری برای اثبات این نتایج در میان انسان‌ها لازم است. اما اگر حقیقت داشته باشد، این مطالعه نشان می‌دهد که اگر باکتری‌های دهانی که درون روده زندگی می‌کنند را مورد هدف قرار دهیم، می‌توانیم درمان جدیدی برای IBD و دیگر بیماری‌های گوارشی ارائه دهیم.
مطالعات قبلی نشان دادند که باکتری‌های دهانی معمولأ در روده‌ی فرد سالم زندگی نمی‌کنند، چون این باکتری‌ها در نبرد با باکتری‌های دیگری که درون روده زندگی می‌کنند پیروز نمی‌شوند. با این حال، سطوح بالاتری از باکتری‌های دهانی درون روده‌ی افرادی با بیماری‌های خاص از جمله بیماری IBD و سرطان روده ساکن هستند.
برای بررسی بیشتر ارتباط بین باکتری‌های دهانی و بیماری‌های گوارشی، محققان نمونه‌های بزاق چند بیمار مبتلا به بیماری کرون و IBD را گرفتند و باکتری‌های نمونه‌برداری شده را به موش‌های بدون میکروب پیوند زدند. آن‌ها دریافتند که حجمی از باکتری به‌نام «Klebsiella pneumonia» در بزاق می‌تواند در روده‌ی موش‌های بدون میکروب زندگی کند و انواعی از سلول‌های ایمنی به نام «سلول‌های کمکی T» را فعال سازد و به نوبت باعث تحریک واکنش التهابی شود.
وقتی محققان این حجم باکتری Klebsiella pneumoniae را در نوع دیگری از موش با باکتری‌های روده‌ای سالم یا «متعادل» وارد کردند، این باکتری نتوانست وارد روده شود. اما وقتی آنتی‌بیوتیک‌های خاصی به این موش‌ها داده شد، K. pneumoniae توانست در روده ماندگار شود. همچنین وقتی محققان باکتری K. pneumoniae را به موش‌هایی که از لحاظ ژنتیکی در معرض کولیت یا همان التهاب روده قرار داشتند، دادند متوجه شدند که این باکتری در روده‌ی این موش‌ها باقی مانده و باعث التهاب روده شد.
محققان از دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه کیو در ژاپن در مجله‌ی علمیِ روز ۲۰ اکتبر نوشتند که این یافته‌ها حاکی از آن است که باکتری K. pneumoniae می‌تواند باعث التهاب شدید در میزبانِ مستعد شود.
سپس محققان اطلاعات را از پایگاه‌داده‌ی «میکروبیوم مدفوع» انسان تجزیه و تحلیل کردند. این اطلاعات شامل داده‌هایی در مورد انواع دی‌ان‌ای باکتری در مدفوع انسان بود. آن‌ها دریافتند که افراد مبتلا به بیماری کرون و IBD در مقایسه با افراد سالم دارای مقدار بیشتری باکتری گونه‌ی Klebsiella در مدفوع‌شان بودند.
محققان این فرضیه را مطرح کردند که در افراد مبتلا به IBD یا بیماری‌های گوارشی دیگر، التهاب روده می‌تواند محیطی را ایجاد کند که برای باکتری‌های بهتر از سکونت در دهان باشد. وقتی این باکتری‌های دهانی در روده ساکن می‌شوند، می‌توانند دیس بیوسی میکروبیا و التهاب شدید» را همیشگی کنند. محققان گفتند: «بنابراین یافته‌های ما نشان می‌دهد که اگر باکتری‌های منحرف‌شده از دهان به‌ویژه Klebsiella را مورد هدف قرار دهیم، می‌توانیم استراتژی درمانی برای بهبود IBD و بسیاری از بیماری‌های دیگر ارائه دهیم.»

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *