رویا بینی

رویا بینی

رویا تجربهٔ افکار، تصاویر یا احساساتی است که هنگام خواب (خصوصاً در خواب‌های همراه با حرکات سریع چشم) انجام می‌پذیرد. رویا ممکن است شامل اتفاقات عادی و روزمره و یا عجیب و غریب بشود.

انسان‌ها بصورت تاریخی همواره اهمیت زیادی برای رویا قائل بوده به طرق مختلف به آن نگریسته‌اند. به عنوان مثال گروهی آن را پنجره‌ای به سمت مقدسات، گذشته، آینده و یا دنیای مردگان در نظر گرفته‌اند.

برخی جوابهای خلاقانه‌ای برای سؤالات فکری یا عاطفی خویش در رویاها یافته‌اند، و هنرمندانی ایده‌های هنری نوینی از خواب اتخاذ کرده‌اند. معروف ترین نظریه روانشناسی در مورد اهمیت رویاها متعلق زیگموند فروید می‌باشد. فروید عقیده داشت که خواب از آن جهت حائز اهمیت می‌باشد که امیال سرکوب شده‌ای که خودآگاه از آنها مطلع نیست عموماً به اشکال نمادینی در خواب ظاهر می‌شوند. نظریه دیگر متعلق به یونگ بوده که خواب را افشاگر ذهن ناخودآگاه می‌دید. به عقیده یونگ خواب حوادث آینده را پیشبینی کرده، و به نکاتی در شخصیت خواب بیننده که شخص از آنها غافل شده‌است اشاره می‌کند. نظریه‌ای دیگر خواب را بر اساس بارهای الکتریکی ای که محرک بخش‌های مربوط به حافظه مغز هستند توضیح می‌دهد.

مطالعات مربوط به واسط مغز و رایانه (که بر پایه اندازگیری الکتریکی فعالیت‌های مغزی استوار هستند) نشان داده‌اند که نوزادان پنجاه درصد خواب را در وضعیت خواب رم (انگلیسی: REM مخفف Rapid Eye Movement به معنی «حرکت سریع چشم») می‌گذرانند. این زمان با افزایش سن کم شده چنانچه بالغان جوان در هر هشت ساعت خواب بین ۱٫۵ تا ۲ ساعت رویا می‌بینند. در هنگام خواب دیدن ضربان قلب و فشار خون افزایش یافته، و نفس خواب بیننده سریعتر می‌شود، در حالی که بدن حرکتی نمی‌کند. محروم کردن افراد از خواب-رویا دیدن باعث کاهش سطح مهارت‌های آنها شده و آنها را زودرنج می‌کند.

منابع برای نظریه پردازی در مورد رویاها

نظریه پردازی در مورد رویاها نیازمند جمع آوری داده‌ها و تحلیل آنها می‌باشد. از آنجایی که مشاهده مستقیم رویاهای افراد مختلف ناممکن می‌باشد، رویاها باید از بخش قابل مشاهده رفتاری انسان‌ها استنتاج شوند. اما اینگونه روش‌های جمع آوری داده و اهدافی که این روش‌ها دنبال می‌کنند، خود بر روی نتایجی که نهایتاً گرفته می‌شوند تأثیر می‌گذارند. گزارش‌هایی که از خواب افراد در محیط خانه جمع میشوند با آنهایی که در آزمایشگاه جمع آوری میشوند تفاوت‌هایی می‌دارد (عموماً خواب‌هایی که در خانه دیده میشود ماهیت احساسی و جنسی بیشتری دارند). افراد بندرت بصورت فوری ذکر می‌کنند که خوابشان را رنگی دیده‌اند، اما پس از پرسیدن سؤالات دقیق عموماً وجود رنگ‌ها را در خوابشان ذکر می‌کنند. زمان خواب روی آن تأثیر می‌گذارد، مثلا خواب‌های صبح عموماً غنی تر و پیچیده تر از خواب‌های اول شب است. همچنین آنچه که شخص پس از بیداری از خوابش به یاد می‌آورد، با آنچه پس از گذشت مدتی زمان در وضعیت بیداری به یاد می‌آورد متفاوت است. خواب‌های افراد مختلف دارای ویژگی‌های منحصر به فرد می‌باشد.

ویژگی‌های گزارش‌های خواب

تخمین خواب بیننده از مدت زمانی که خواب آنها طول کشیده از خوابی تا خواب دیگر می‌تواند بسیار متفاوت می‌باشد. از این مشاهده میتوان نتیجه گرفت که طول زمانی واقعی خواب نیز ممکن است از خوابی تا خواب دیگر بسیار متفاوت باشد. هنگامی که از افراد در آزمایشگاه سؤال شد که فوراً خواب خود را توضیح دهند، عموماً طول آنها بسیار کوتاه میباشد: ۹۰ درصد خواب‌ها طولشان از ۱۵۰ کلمه کمتر بوده و طولانی ترین خواب‌ها از ۱۰۰۰ کلمه نیز میگذشت. هنگامی که سؤالات بیشتری از آنها پرسیده شده، گزارش خواب آنها طولانی تر شده چنانچه یک سوم خواب‌ها از ۳۰۰ کلمه رد میشدند.

رویاها عموماً خودمدار بوده و خود شخص یک بازیگر در خواب می‌باشد. به ندرت دنیای خواب بدون جمعیت و خالی میباشد. به صورت تقریبی دو سوم افرادی که در خواب ظاهر میشوند افرادی هستند که شخص می‌شناسد. عموماً این افراد آشنایان نزدیک بوده و افراد خانواده در یک پنجم خواب‌ها حضور دارند. بتصویر کشیدن عجیب و غریب عجیب افراد در خواب نادر می‌باشد.

گزارش‌های رویا عموماً تصویری می‌باشد. در زمان‌هایی که خواب تصویری نیست شخص رویا بیننده ممکن است آن را به فکر کردن در حال خواب توصیف کند تا به رویا دیدن. اگر چه اکثر خواب‌ها حاوی ویژگی‌های صوتی میباشند، ولی عموماً اینگونه ویژگی‌ها در خواب برجسته نیستند. وجود ابعاد احساسی در خواب‌های معمول است. در خواب‌های خیلی احساسی، ترس، نگرانی و پس از آن خشم بیشترین تکرر را دارند. احساسات مسرت آمیز از میان بقیه احساسات دوستانه بیشتر اتفاق می‌افتد. در بین افرادی که در آزمایشگاه روی آنها آزمایش صورت گرفته خواب‌های با غلظت جنسی بالا نادر می‌باشند.

منشأ رویا

رابرتو کاساتی معتقد است که محتویات رویاها اکثراً ساخته و پرداخته ذهن هستند، زیرا: گاهی اوقات رویاها تحت تأثیر شرایط محیط خارجی قرار می‌گیرند، ولی در این حال بین آنچه در رویاها اتفاق می‌افتد و وضعیت دنیای فیزیکی خارج توافق نظاممندی وجود ندارد. بعلاوه تحریکات خارجی مانند صدای زنگ ساعت نیز ممکن است وارد خواب اشخاص بشود. همچنین آزمایش‌ها نشان داده ‌است که ارتباطی میان خواب دیدن و فعالیت شدید مغز، حرکت نکردن ماهیچه‌ها، و در برخی حیوانات حرکت سریع چشم وجود دارد. اگر اشخاص را در این وضعیت مغزی از خواب بیدار کنیم به سادگی و به شفافی رویای در حال دیدن خود را به یاد می‌آورند.

رویا از دیدگاه زیست شناسی

مشخصات نظریه فیزیولوژی

هر نظریه فیزیولوژی از رویا باید پنج مشخصه زیر را توضیح دهد:

  • تصورات زنده و روشن (خصوصاً تصاویر و حرکات) ظاهر شده در رویا
  • عواطف و احساسات شدید، خصوصاً ترس، شادی و خشم
  • پذیرش و واقعی پنداشتن رویا توسط شخص خواب بیننده، چنانچه گویی اتفاقات واقعاً در بیداری می‌افتند.
  • قطعه قطعه بودن خواب و عدم خودسازگاری آن از نظر زمان‌ها، شخصیت‌ها، مکان‌هایی که وقایع در آنها اتفاق می‌افتند.
  • فراموشی اکثر این خواب‌ها علیرغم شدت زیاد این واقعیت مجازی. عموماً یاد آوری خواب کار سختی است مگر اینکه شخص در وضعیت رم (REM) از خواب برخیزد که حتی در همین حالات نیز قسمت زیادی از آنچه اتفاق افتاده قابل بازیابی از حافظه نیست.

این پنج مشخصه با آنچه در en:Delirium – که به دلیل صدمه فیزیکی به مغز اتفاق می‌افتاد – مشاهده می‌شود قرابت داشته و ممکن است بین این دو ارتباطی باشد.

فرضیات

اولین فرضیه رویا توسط ویلهلم وندت و در اواسط قرن نونزدهم پیشنهاد شد اگر چه پیش از وندت برخی از متفکران عصر روشنگری رویا را به فعالیت مغزی نسبت داده بودند، ولی این دیدگاه‌ها به دست فراموشی سپرده شده بود و بصورت جدی دنبال نشده بود. بر اساس فرضیه وندت در هنگام دیدن رویا، برخی از فعالیت‌ها مغزی مانند تصویر سازی و عاطفه تشدید شده ولی برخی دیگر مانند حافظه و خودآگاهی از کار می‌افتند). پس از او فروید نظرات وندت را ادامه داد، ولی بزودی بدلیل موجود نبودن داده‌ها و اندازگیری نظرش را تغییر داده تفسیری روانشناسانه از رویا ارائه داد که رویا حاصل سرکوب شدن امیال درونی ناخود آگاه توصیف می‌کند.

در مذاهب

سنت یهودی

در عهد عتیق، رویا به عنوان کانالی ارتباطی از دنیای ماورای طبیعت به دنیای انسانی در نظر گرفته شده که از طریق آن وحی یا بصیرت‌های پیامبرانه به انسان‌ها منتقل می‌شود (مثلا سفر پیدایش فصل ۱۵ آیه ۱، اشعیا فصل ۲۹ آیه ۷، ایوبموسی تنها پیامبری معرفی شده که خداوند چهره به چهره با او صحبت نمود (سفر اعداد فصل ۱۲ آیه ۶ تا ۸ را ببینید). یوسف و دانیال دو مفسر برجسته رویا هستند که این قابلیت خود را هدیه‌ای از جانب خداوند می‌دانستند.

تمامی رویاهای عهد عتیق بدون استثنا به وقایع آینده اشاره داشته، یا هشداری نسبت به وقوع حادثه‌ای میدهند. رویاها اکثراً نمادین بوده و نیاز به تعبیر دارند، چنانچه بجز موارد اندکی معنی رویا برای شخصی که آن را دیده واضح نیست. کتب متأخرتر عهد عتیق دیدگاه اشکال گیرانه تری نسبت به رویا دارند (اشعیا فصل ۲۹ آیه ۸، ایوب فصل ۲۰ آیه ۸، جامعه فصل ۵ آیه ۶). کتب اپوکریفا متعلق به آن زمان نیز بیانگر رواج دیدگاه‌های اشکال گیرانه نسبت به رویاها بوده (کتاب حکمت یشوع بن سیراخ فصل ۳۴ آیات ۱ تا ۷ را ببینید) و کابوس‌ها پریشانی‌هایی به حساب می‌آمدند که اشرار به آن دچار میشوند. علمای یهودی دیدگاه‌های مختلف و ناسازگاری نسبت به رویا بیان کرده‌اند: از طرفی رویاها بی اثر خوانده شده‌اند ، یا بازتاب دهنده تفکرات شخصی که خواب دیده بوده ، یا اینکه الزاماً شامل مقداری یاوه و پرت و پلا هستند یا اینکه «خوابی که تفسیر نشده مانند نامه‌ای که خوانده نشده» که هیچگاه غیر ممکن را نشان نمی‌دهد و همیشه تا حدی بر آورده می‌شود. از طرف دیگر، برخی خواب‌ها را بسیار جدی میگیرفتند، چنانچه اگر کسی در خواب عهدی یا طرد کردنی کسی را می‌دید، خواب حکم اجرایی داشت و فقط توسط مجمع ده نفره می‌توانست از باطل شود. فصل ۳۳، آیات ۱۴-۱۶ را ببینید). رویا وسیله انتقال وحی به اکثر پیامبران بیان شده، ولی

تلمود معانی نمادینی برای تفسیر خواب بیان کرده که برخی از آنها به شرح زیر است: خروس جوان نشانه بدنیا آمدن پسر بوده، ورود به استخر نشانه رییس مدرسه مذهبی شدن؛ اسب سفیدی که ایستاده یا چهار نعل می‌رود نشانه فال نیک بوده، ولی اسب سرخی که چهار نعل می‌رود نه؛ تمامی حیوانات بجز فیل، میمون یا جوجه تیغی نشان خوبی میباشند. در سنت یهودی، راه‌هایی جهت تبدیل رویای ترسناک به رویای نیک نیز پیشنهاد شده‌است که شامل خواندن آیات خاصی از کتاب مقدس (مانند غزلهای سلیمان فصل ۳ آیه ۷ و ۸)، صدقه دادن، یا روزه گرفتن می‌باشد. نام این روزه خاص ta’anit ḥalom  بوده که حتی در روز سبت (شنبه)، روش هشانا یا یوم‌کیپور ممکن است گرفته شود.

سنت مسیحی

سنت اسلامی در قرآن

چهار کلمه مختلف در قرآن به معنای رویا به کار رفته‌اند. سه کلمه اول که در معنی رویای خوب عبارتند از:

  • کلمه = رویا؛ میزان تکرار = ۶ (سوره یوسف آیات ۵، ۴۳ و ۱۰۰؛ سوره اسرا آیه ۶۰؛ سوره صافات آیه ۱۰۵؛ سوره فتح آیه ۲۷)
  • کلمه = منام؛ میزان تکرار = ۴ که دو بارش به معنی خواب است (سوره روم آیه ۲۳؛سوره زمر آیه ۴۲) و دو بارش به معنی رویا (سوره انفال آیه ۴۳، سوره صافات آیه ۱۰۲)
  • کلمه = بشرا؛ به معنی خبر خوب است، «رویا» یکی از تفاسیر «بشرا» در سوره یونس آیه ۶۴ می‌باشد.

کلمه‌ای که قرآن در معنی رویای بد به کار می‌برد:

  • کلمه = حلم؛ میزان تکرار = ۲ (در عبارت أَضغَث أَحْلَمِ (به معنی خواب‌های مشوش) در سوره انبیاء آیه ۵؛ سوره یوسف آیه ۴۴)

تفسیر رازی رویاهای قرآن را به سه دسته تقسیم می‌کند:

۱) آنهایی که پیام یا توصیفی که در رویا آمده به واقعیت تبدیل می‌شود (مانند خواب محمد در حدیبیه که فتح مکه را پیشگویی میکرد)؛

۲) رویاهایی که پیام رویا در جهت بر عکس برآورده می‌شود (مانند خواب ابراهیم که مضمونش قربانی کردن پسرش بود)؛

۳) رویاهایی که نیاز به مفسر دارند (مانند چهار خواب ذکر شده در سوره یوسف).

مسائل فلسفی مربوطه

شباهت‌های بین مشاهده رویا و مشاهده واقعیت این سؤال را بر می‌انگیزد که چگونه میتوان بین بین این دو تفاوت قائل شد. برتراند راسل معتقد بود که «واضحاً امکان دارد که آنچه ما تجربه زندگی در بیداری میخوانیم تنها یک کابوس مداوم و غیر معمول باشد»، و اینکه «من فکر نمیکنم که در حال حاضر در حال خواب دیدن هستم، ولی آن را نمیتوانم اثبات کنم.» فلاسفه عموماً شفافیت و پیوستگی تجربه بیداری در مقایسه با تجربه رویا را تفاوتی کلیدی در نظر می‌گیرند. بگفته رنه دکارت «حافظه هیچگاه نمیتواند خواب‌های ما را به یکدیگر یا به کل مسیر زندگی ما مربوط کند، در حالی که وقایعی که در حال بیداری برای ما اتفاق می‌افتند دارای اتحاد میباشند.» راسل نیز تجربه بیداری را یکنواخت دانسته ولی رویا را بسیار نامنظم می‌دید.

ماهیت رویا موضوع جنجال برانگیزی بوده چنانچه برخی از فلاسفه اینکه رویا تجربه‌ای است که هنگام خواب رخ میدهد را زیر سؤال برده‌اند و استدلال میکنند که رویا را باید آنها را بر اساس آنچه ما هنگام بیداری «بیاد می‌آوریم» فهمید.

تست رویا بینی

. هرچند وقت یک بار رؤیاهای خود را به یاد می آورید؟

۱) هیچ وقت               ۲) یک یا دو بار در سال

۳) چند بار در ماه        ۴) دو تا چهار بار در هفته

۵) یک یا چند رؤیا د ریک شب

۲٫ آیا در مورد رؤیاهایتان، حتی زمانی که آنها را به یاد نمی آورید، فکر می کنید؟

۱) اصلاً     ۲) به ندرت        ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۳٫ آیا هرگز برای شما اتفاق افتاده که صبح بیدار شوید و احساس کنید که گویی رویدادی با معنی، قدرتمند و یا ترسناک دیده اید ولی نمی توانید آن را به یاد آورید؟

۱) اصلاً     ۲) به ندرت        ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۴٫ آیا خاطره یا احساس یک رؤیا در خلال روز با شما می ماند؟ چنانکه گویی کسی با شما سخن می گوید یا مثلاً خاطره ای را به یاد شما می آورد؟

۱) اصلاً     ۲) به ندرت        ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۵٫ آیا در مورد رؤیاهایتان با دوستانتان صحبت می کنید ؟

۱) اصلاً     ۲) به ندرت        ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۶٫ آیا رؤیاهای خود را می نویسید؟

۱) اصلاً     ۲) به ندرت        ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۷٫ به طور معمول چقدر طول می کشد تا به خواب بروید؟

۱) بدون دارو به خواب نمی روم

۲) یک ساعت یا بیشتر

۳) سی دقیقه تا یک ساعت

۴) پانزده تا سی دقیقه

۵) پانزده دقیقه یا کمتر

۸٫ به طور معمول احساس شما پس از بیداری در صبح چگونه است؟

۱) تنبل

۲) بیدار ولی خسته

۳) بیدار

۴) بیدار و هشیار

۵) بیدار و هشیار و خوشحال

۹٫ آیا تاکنون رؤیاهای تکراری داشته اید؟

۱) اصلاً     ۲) به ندرت        ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۱۰٫ آیا تاکنون کابوس داشته اید؟

۱) اصلاً     ۲) به ندرت        ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۱۱٫ آیا رؤیاهایتان رنگی است؟

۱) نمی دانم                 ۲) بیشتر اوقات سیاه و سفید است.

۳) نسبتاً رنگی             ۴) عمدتاً رنگی

۵) زنده با رنگهای شدید

۱۲٫ به طور کلی خواب های خود را چگونه حجمع بندی می کنید؟

۱) نمادین (فهم رؤیا نیاز به تعبیر و تفسیر دارد. در واقع رؤیا، نوعی بیان غیرمستقیم در مورد زندگی خواب بیننده است)

۲) بیشتر اوقات نمادین

۳) مخلوطی از نمادین و واقعی (بعضی تصاویر رؤیا دارای بخشهای واقعی و نمادین
می باشد).

۴) بیشتر اوقات واقعی

۵) واقعی (رؤیا یک تصویر غیرنمادین در مورد زندگی خواب بیینده ارائه می دهد که
می تواند در مورد گذشته یا حال او باشد، به طوری که نوعی بیان حالت مستقیم و صریح از احساسات، افکار و اعمال او در آن وجود دارد.)

۱۳٫ چه نوع شخصیت هایی اغلب در رؤیاهای شما ظاهر می شوند؟

۱) هیچ شخصیتی (حتی خود خواب بیننده نیز در رؤیا نیست)

۲) شخصیتی غیر از خود خواب بیننده در رؤیا نیست.

۳) شخصیت های ناشناخته (مانند شخصیت هایی که خواب بیننده شخصاً آنها را
نمی شناسد، شامل افراد مشهور، غول ها، حیوانات و بیگانگان).

۴) هم شخصیت های شناخته شده و هم ناشناس.

۵) شخصیت های شناخته شده (شخصیت های شناخته شده ای که در رؤیا ظاهر
می شوند همانند بیداری هستند، از جمله حیوانات).

۱۴٫ به طور متوسط درجه رضایت خود را از رؤیاهایتان، چگونه ارزیابی می کنید؟

۱) کاملاً ناراضی (تصویر رؤیا ناکامل است. احساس می شود که رؤیا ناتمام مانده ) .

۲) تا حدودی ناراضی

۳) تا حدودی راضی (از یک جنبه رؤیا کامل است، ولی از سوی دیگر خواب بیننده
می توانست جهت تکمیل داستان رؤیا اقدامات بیشتری انجام دهد) .

۴) کاملاً رضایت بخش (تصاویر و داستان رؤیا کامل می باشند. خواب بیننده احساس
می کند که رؤیا را به طور کامل تعقیب کرده است. )

۱۵٫ با در نظر گرفتن همه رؤیاهایتان، به طور کلی چقدر در آنها فعال هستید؟

۱) بدون نقش (خواب بیننده دارای هیچ نقشی در رؤیای خود نیست.)

۲) منفعل (خواب بیننده فقط بخشی از رؤیا است. نقش او این است که بدون درگیری در ماجراها و یا پاسخگویی و پذیرش مسئولیت، فقط در رؤیای خود حاضر باشد.)

۳) کمی فعال (هر چند از طرف خواب بینننده تا حدودی به رخدادهای رؤیا واکنش نشان داده می شود، ولی در بیشتر صحنه های رؤیا و در مورد تغییر خواب، نقشی برای خواب بیننده احساس نمی شود.)

۴) فعال (فعالیت خواب بیننده در خواب مشخص و آشکار است. در واقع نقش او در پاسخگویی به رخدادها کامل می باشد).

۵) خیلی فعال (فعالیت خواب بیننده بر روند رؤیا چیرگی دارد.)

۱۶٫ به طور معمول درجه بیان حالت و ابراز احساسات شما در رؤیاهایتان چگونه است؟

۱) هیچ (هیچ گونه بیان حالت، اظهار افکار و ابراز احساسات از سوی خواب بیننده در رؤیا وجود ندارد).

۲) کمی (مقدار اندکی بیان حالت وجود دارد که آنچنان محسوس نمی باشد).

۳) متوسط (بیان حالت و ابراز احساسات مشخصی وجود دارد، ولی آنچنان قابل توجه و برجسته نیست).

۴) نیرومند (بیان حالت و ابراز احساس خواب بیننده بر سایر فعالیت های او سایه انداخته، ولی بر روند رؤیا غلبه ندارد).

۵) شدید (بیان حالت و ابراز احساس خواب بیننده کامل و گسترده است. به طوری که حتی در مواجهه با موانع، بر روند رؤیا غلبه دارد.)

۱۷٫ به طور معمول درجه  احساس شما در رؤیاهایتان به چه میزان است؟

۱) هیچ (خواب در مورد عوامل یا وقایعی است که خنثی باقی می ماند.)

۲) کمی (هرچند رؤیا به طور اندک احساس خواب بیننده را تحریک می کند، ولی احساس او به صورت مبهم بوده و در پشت پس زمینه متن رؤیا قرار دارد.)

۳) متوسط (هرچند مقداری احساسات غیرمبهم وجود دارد، ولی آنچنان غلبه ای بر روند رؤیا نداشته یا حتی تأثیر عمده ای بر آن نمی گذارد.)

۴) قوی (ابراز احساسات به طور مشخص مشاهده می شود و از آنچه که در زندگی بیداری معمول است، بیشتر می باشد ولی بر کل روند رؤیا غلبه ندارد).

۵) شدید (ابراز احساس بیننده خواب بر سایر عناصر رؤیای او برتری و غلبه دارد. در واقع او از احساس خود آگاه است و اجازه می دهد که آنها به طور کامل بیان شوند.)

۱۸٫ به طور معمول درجه بصیرت یا وضوح و شفافیت شما در رؤیاهایتان چقدر است؟

۱) کاملاً آشفته (تصاویر رؤیا غیرمنسجم هستند. رویدادها و احساسات هیچ گونه
رابطه ای با هم ندارند.)

۲) غیرواضح و غیرمستقیم (مقدار زیادی تغییر شکل و ابهام وجود دارد که در عین حال باعث مبهم شدن کامل تصاویر خواب نمی شوند.)

۳) تا حدودی واضح و مستقیم (در مجموع یک برداشت و تصور کلی از آنچه که در حال وقوع است وجود دارد، گو این که ممکن است بعضی از عناصر تغییر شکل یافته و مبهم هم در رؤیا وجود داشته باشد.)

۴) واضح و مستقیم (هرچند تصاویر رؤیا روشن وگویا می نمایند، ولی غیرکامل هستند.)

۵) کاملاً واضح و مستقیم (احساسات و اعمال کاملاً روشن و گویا هستند و هیچ گونه ابهام و تغییر شکلی در آنها وجود ندارد.)

۱۹٫ آیا تاکنون رؤیایی داشته اید که در آن بتوانید عملیات قدرتمند و خارق العاده ای انجام دهید؟

۱) هرگز        ۲) یک بار      ۳) به ندرت

۴) گاهی اوقات ۵) غالباً

۲۰٫ آیا تاکنون رؤیایی داشته اید که در آن احساسات خود را با استفاده از واژه ها، اصوات و رفتارتان طوری نشان دهید که کاملاً بر رؤیا چیره شوید؟

۱) هرگز    ۲) یک بار      ۳) به ندرت

۴) گاهی اوقات ۵) غالباً

۲۱٫ آیا تاکنون رؤیایی داشته اید که در آن چنان احساسات شدید و قدرتمندی داشته باشید که برای بقیه عمرتان به صورت یک مرجع در آمده باشد؟

۱) هرگز    ۲) یک بار      ۳) به ندرت

۴) گاهی اوقات ۵) غالباً

۲۲٫ آیا تاکنون خوابی دیده اید که در آن آگاهی خارق العاده ای وجود داشته و کاملاً برای شما روشن و زنده باشد؛ مثلاً رویایی بدون هیچ گونه نماد و فقط با یک پیام یا تصویر مستقیم و بدون هرگونه تغییر شکل یا تحریف حالت؟

۱) هرگز    ۲) یک بار      ۳) به ندرت

۴) گاهی اوقات ۵) غالباً

۲۳٫ آیا تاکنون خوابی دیده اید که در آن از یک حالت منفعل به حالتی فعال، یا از حالتی آشفته به حالتی روشن و واضح، از وضعیتی بدون احساس به وضعیتی احساساتی، یا از حالتی بدون اظهار وجود به موقعیتی کاملاً نشان دهنده حالت، دگرگون شده باشید؟

۱) هرگز    ۲) یک بار      ۳) به ندرت

۴) گاهی اوقات ۵) غالباً

۲۴٫ آیا تاکنون رویاهایی داشته اید که کاملاً روشن و واضح بوده و شما در آن دارای قدرت، بیانگر حالت کامل خود و کاملاً متحرک بوده اید رؤیایی همراه با احساسات شدید و رنگهایی روشن و زنده، رؤیایی که تمام این عوامل در آنها جمع شده و از حالت نمادین به صورت واقعی تغییر کرده باشد؟

۱) هرگز    ۲) یک بار      ۳) به ندرت

۴) گاهی اوقات ۵) غالباً

۲۵٫ آیا خوابهایی دیده اید که قابل فراموش شدن نبوده اند؟ و در تمام دوران زندگی با شما باقی می مانند؟

۱) هرگز    ۲) یک بار      ۳) به ندرت

۴) گاهی اوقات ۵) غالباً

۲۶٫ آیا تاکنون اتفاق افتاده که به طور واضح گذشته خود را مجدداً طوری تجربه کنید که آنچه را به عنوان یک کودک قادر به انجام آن نبودید، احساس و اظهار کنید؟

۱) هرگز    ۲) به ندرت     ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۲۷٫ آیا هرگز اتفاق افتاده که به طور واضح زمان حال خود را طوری تجربه مجدد کنید که احساس یا حالتی را که در موقعیت خاصی ابراز نکرده اید بروز دهید؟

۱) هرگز    ۲) به ندرت     ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۲۸٫ آیا تاکنون دوستانتان در مورد رؤیاهایتان به شما کمک کرده اند؟

۱) هرگز    ۲) به ندرت     ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۲۹٫ آیا تاکنون خوابهایی دیده اید که در مورد کاری که باید در آینده انجام دهید به شما رهنمودی بدهند؟

۱) هرگز    ۲) به ندرت     ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۳۰٫ آیا رؤیاهای شما طی دو سال گذشته تغییری کرده است؟

۱) خیر         ۲) بله

۳۱٫ آیا تاکنون دقت کرده اید که رؤیاهایتان در مورد مطلبی که نیاز به هیچ گونه توضیح و تفسیری ندارد، به طور مستقیم رهنمودی به شما بدهند؟

۱) هرگز    ۲) به ندرت     ۳) گاهی اوقات     ۴) غالباً

۳۲٫آیا دوست دارید رؤیاهایتان تغییر کند؟

۱) خیر         ۲) آری

۳۳٫ درجه آگاهی خود را در زمان خواب دیدن چگونه ارزیابی می کنید؟

۱) ناآگاه (شما در حال خواب دیدن هستید و از آن آگاهی ندارید. در اقع شما در این رؤیا فقط به عنان یکی از عوامل عمل می کنید.)

۲) نسبتاً آگاه (شما تشخیص می دهید که در حال خواب دیدن هستید ولی نمی توانید در مورد آن کاری بکنید شما در روند رؤیا هیچ گونه تکیه گاه محکمی ندارید) .

۳) آگاه (هرچند شما به عنوان یک خواب بیننده از خود آگاهی دارید. چون فعالیت می کنید، در ضمن شاهد رویدادهای خواب هم هستید، ولی فاقد مرجعی خارج از محیط خواب می باشید در واقع نمی دانید که در حال خواب دیدن هستید.)

۴) کاملاً آگاه (شما تشخیص می دهید که خوابیده اید و در حال دیدن رؤیا هستید. شما در خواب نقطه نظرات جداگانه ای دارید. دارای قدرت تشخیص و قضاوتی هستید که به شما اجازه می دهد نامتناسب با شرایط، رفتار خود را در رؤیا تغییر دهید. همچنین دارای قدرت تشخیص احساس خود هم هستید و می توانید با اعمال و رفتار خود نسبت به روند رؤیا عکس العمل نشان دهید و بر مبنای آن عمل کنید).

رویا ها ی خود را به یاد آورید

قبل از اینکه آموزش خود را شروع کنید باید به ۴ نکته  توجه داشته باشید : اول رویای بیشتر مردم علیه آنها عمل میکند ،زیرا اکثراً به به چگونگی رویاهایشان دقت وتوجه کافی ندارند ۰ دوم، رویای مستقیمی که ما آن را به شما آموزش می دهیم ، هدایتگر شخص شما ،به یک فرد لایق تر، برتر و درخشان تر نخواهد شد ،بلکه شما را به سوی یک شخصیت متفاوت با آنچه که هستید یعنی به کسی که مرتب در حال تغییر است ، راهنمائی می کند که البته این تغییرات در عین ترسناک بودن رضایت خاطر عمیقی را هم در شما به وجود می آورد ۰ سوم ،رویاها را نباید کنترل ،دستکاری ، تعبیر و تفسیر کرد ویابا دید خردمندانه به فهم و درک آنها پرداخت چون در واقع رویا های زندگی شما به مثابه ماًمن بیابانی شما می با شد و اگر بخواهید زیبایی و بکر بودن آن را  حفظ کنید ،نباید تمام دستاوردهای تمدن را به آنجا ببرید ۰

در این صورت شما هم عاقبت مانند ما

کارشناس رویا خواهید شد و چون آنها را احساس میکنید ، نه تنها به درک رویاهای خود دست خواهید یافت بلکه به درون رویا های دیگران هم رخنه خواهید کرد ۰ چهارم ، هرگز با هدف تغییر دادن رویاهایتان به رختخواب نروید ، زیرا این کار خواب دیدن را به صورت یک وظیفه شاق در می آورد ۰ به خاطر داشته باشید که خواب دیدن یک فرایند طبیعی است که به خودی خود  اتفاق می افتد ۰ شما مجبور نیستید در طول شب سخت کارکنید تا تغییری را تجربه نمایید ۰ بهتر است وقتی به رختخواب میروید بگذارید هر آنچه که باید اتفاق بیفتد وشما دخالتی در جهت دهی به آن نداشته باشید ۰ خواب آفرین کار خودش را خواهد کرد فقط برای اجرای تمریناتی که به شما می دهیم خودتان را آماده کنید ۰ در آغاز به شما گفتیم که این کتاب یک سرگذشت ماجرا جویانه و یا کتاب مکاشفه ای است ۰ شما چه به این موضوع آگاهی داشته و یا از آن بی خبر باشید ، در حین خواندن این کتاب به کشفیاتی دست خواهید یافت ، کشفیاتی که شاید هنوز به سطح تجربیات شما نرسیده باشند ولی به هر حال دیر یا زود ظاهر خواهند شد ۰ خواب دیدن و آگاهی خواب آفرین شما چنان زیرک است که از هر جزء کوچک اطلاعات به منظور کمک به شما و در راستای تغییر کردن شما استفاده می کند ۰ شما در مدت کوتاهی متوجه خواهید شد که رویاهای شما در حال تغییر هستند ۰ در این کتاب یک آموزش ویا یک مفهوم خردمندانه ، همراه با یک احساس یا یک شور هیجان انگیز ترکیب شده است ۰ ما این ترکیب را (آموزش موثر) نامیده ایم که در این روش شما موضوع آموزش را فرا می گیرید و آن را به صورت جادوئی به خاطر می سپارید ،  زیرا احساس و آموزش در آن توامان هستند ۰ بسیاری اوقات پس از شنیدن یک سخنرانی یا شرکت در یک گروه آموزشی ،فردی به ما نامه می نویسد و می گوید : (یک شب خوابی دیدم که مانند خوابهای گذشته ام نبود ) این همان نکته اصلی کار ماست ،چون ما نمی خواهیم مردم فقط آموزشهای ما را یاد بگیرند ، بلکه می خواهیم که آنها را از طریق رویاهای خود نیز تجربه نمایند  هرچند این نوع جدید یاد گیری آسان است ،ولی فکر نکنید که طبق ضرب المثل (باد آورده را باد میبرد )تاثیر این آموزش موقت می باشد ۰ در واقع با توجه به اینکه آموزش ما به شما از طریق احساس شما صورت میگیرد ،فراموش کردن آن عملاً مشکل خواهد بود ۰ چون شما نه تنها یک مفهوم خردمندانه را از ایده های آموزش داده شده بر خواهید داشت ، بلکه هر کلمه آن را هم به خوبی حس خواهید کرد ۰ اینک ما می خواهیم آنچه را که آموزش می نامیم به شما عرضه کنیم ۰ معمولاً از کلمه آموزش ، لغت تفهیم ،به ذهن متبادر می شود ولی به یاد داشته باشید که هدف کلی ما این است که به شما بیاموزیم چگونه با سطوح احساسی و مراحل فرایند رویاهایتان کار کنید ۰

رویاهای خود را به خاطر آورید

آموزش اول

به خاطر آوردن رویاهایتان مهم است ۰ در واقع وقتی رویاهایتان را به خاطر می آورید به یاد خودتان می افتید ۰ برای بسیاری از مردم اولین آموزش ،به مثابه آخرین آموزش می باشد ،زیرا آنها مرتب از این موضوع که اصلاً نمی توانند رویاهایشان را به یاد بیاورند ،شکایت دارند ۰

ما به شما یاد میدهیم که چگونه می توانید رویاهایتان را به خاطر بیاورید ۰

اولین قدم این است که شما از اهمیت دنیای رویاهای خود آگاه شوید ۰تصور کنی که اگر زندگی جنسی خود را فراموش کنید یا نتوانید آن رابه خاطر آورید چه اتفاقی برای شما خواهد افتاد ۰

به نظر عجیب می آید ،ولی اکثر مردم از نیاز خودبه یک زندگی کامل بی خبرند ،زیرا همه زندگی آنها در کار ،تفریح یا مباخث عقلانی و یا مشکلات و گرفتاریها خلاصه می شود ۰ آنها دارای نوعی زندگی یک بعدی هستند که فقط قسمتی از آن زندگی را که اغلب هم راحت ترین وسهل الوصول ترین بخش آن است ،درمی یا بند۰

ولی آنچه که راحت تر است الزاماً به معنای (بهترین ) یا (موثرترین ) بخش زندگی نمی باشد به خاطر آوردن رویاها به مثابه بافت مجدد زندگی شما است که به نظر می رسد در این بافت قسمتهای غیر مرتب آن با هم جور نمی باشند ۰

رویا به شما کمک می کند تاکلیه قسمتها و اجزا زندگی برای شما معنی دار شود ساختار های جدیدی در برنامه زندگی شما به وجود آید و ساختارهای کهنه آن تجدید بنا گردد۰ رویاها به شما می گویند که چه کمبودها و چه اضافاتی در زندگی شما وجود دارد ۰

در این قسمت اقدامات مختلفی را که باید برای به خاطر سپردن رویاهایتان انجام دهید به صورت گام به گام ذکر کردهایم ۰ هر گام از گام قبلی سخت تر میشود ۰ بسته به اینکه بخواهیم کدامیک از حالات خاص خودتان را بدانید گام مربوط به یادآوری آن حالت را تعیین کنید ۰ شاید بتوانید پش از یک یا دو تمرین شروع به یاد آوری رویاهایتان نمائید ۰ همین که گام مربوط به تمرینی را که مناسب شماست پیدا کردید آماده شروع برنامه ۲۱ روزه جهت دستیابی به رویای مستقیم خواهید بود ۰

گام های اساسی برای یاد آوری رویاها :

۱ – به ذهنتان بسپارید که برای یاد آوری رویاهایتان تلاش می کنید ۰ با دوستانتان در مورد خواب هائی که دیده اید گفتگو کنید ۰ حتی اگر خودتان هم قادر به یاد آوری خوابهایتان نباشید ،از آنها بپرسید که آیا آنها میتوانند رویاهایشان را به یاد آورند ؟

۲- اگر هر روز صبح راس ساعت مشخصی بیدار می شوید ،زنگ ساعت خود را نیم ساعت به عقب بکشید ۰ در روزهای پایان هفته بر عکس عمل کنید و هر ساعتی که دوست دارید بیدار شوید چون روزهای تعطیل هرچه دیرتر بیدار شوید بهتر است

۳- کاغذ وقلمی در کنار تختخواب خود بگذارید و هر صبح به محض بیدار شدن از خواب احساس خود را یادداشت کنید هر چه را که در فکر خود دارید و یا فکر می کنید بنویسید ۰ سعی نکنید که رویاهایتان را به یاد بیاورید ،تنها از چگونگی احساستان آگاه شوید ۰

۴-یکی از روشهای خیلی خوب دیگر این است که یک زمان سنج بخرید و به چراغ روشنائی وصل کنید ۰ بعد به جای اینکه با زنگ پر سرو صدای ساعت از خواب بیدار شوید ،نور چراغ را طوری تنظیم کنید که ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قبل از آن زمانی که باید از خواب بیدار شوید ،روشن شود۰

۵- وقایعی را که روز قبل برایتان اتفاق افتاده ،مانند شرح یک رویا ثبت و گزارش نویسی کنید ۰ در این گزارش چگونگی احساس و فکر خود را در هر مورد که پیش آمده و هر اتفاقی که رخ داده به صورت مشخص و مفصل بنویسید۰

۶- نور چراغ یا زنگ ساعت بیدار کننده خود را به فاصله چهارونیم ساعت بعداز وقتی که به خواب رفته اید ،تنظیم نمائید ۰ وقتی بیدار شدید در مورد هر آنچه که روی داده شروع به نوشتن کنید۰ سپس زنگ ساعت یا نور چراغ را دوباره روی ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قبل از وقت معمولی بیدارتان بگذارید۰

۷- یکی از بهترین روشها این است که پس از بیدار شدن زمانی را برای گفتگو در مورد تجربیات شب گذشته خود با فردی که با او صمیمی هستید اختصاص دهید ۰ لزومی ندارد که حتی رویاهایتان را به یاد بیاورید ،بلکه فقط برای ۱۰ دقیقه در مورد رویای شب قبل خود و اینکه هنگام بیدار شدن چه احساسی داشتید حرف بزنید ۰

۸- یک رویای فرضی مورد علاقه خود را بسازید،رویائی که در مورد خودتان ،گذشته تان و اقدامات مورد نیاز شما در آینده صحبت کند ۰

۹- در پایان هرروز نیم ساعت وقت بگذارید و در مورد اینکه آن روز را چگونه گذرانده اید با کسی صحبت کنید۰

در این چند پیشنهاد مقدماتی در مورد یاد آوری رویاها شما به انجام هیچ کار دیگری نیاز ندارید ۰ در واقع رویاهای شما احساسات شما هستند و شما مجبور نیستید آنها را درک کرده تفسیر کنید یا در مورد آنها کاری انجام داده و آنها را خواب آفرینی نمائید ۰ پس تنها به صرف اینکه آنها رویاهای شما هستند اجازه دهید تا بر شما تاثیر گذارند۰

هرچند برای بسیاری از مرد م که سالهای متمادی رویاهایشان را به یاد نیاورده اند ،افزایش سطوح احساسی ناشی از یاد آوری خواب ها ،ولی برای اکثریت مردم این غلیان احساسات جذاب و شادآوری می باشد ۰ وقتی که به مرور توانائی شما در یاد آوری رویاهایتان بیشتر شد خود را فقط به عنوان یک بیننده رویا بدانید در این صورت از میزان احساساتی که تا کنون مخفی کردهاید و از بروز آنها جلوگیری کردهاید شگفت زده خواهید شد ۰ همین که موفق شدید رویاهایتان را آنطور که هستند بپذیرید ،آنها شروع به تاثیر در تجربیات روزانه شما میکنند ۰

سپس به دنبال یاد آوری خواب هایتان کم کم آگاهی شما نیز تغییر خواهد کرد به این ترتیب برای حرکت به سوی رویای مستقیم و آگاهی خواب آفرین آماده خواهید شد۰

هفته اول

یک خواب آفرین شوید

برنامه ۲۱ روزه که در پیش دارید روش کاملاً جدیدی را در مورد اندیشیدن به رویا و تجربه کردن آن به شما می آموزد در این آموزش هر هفته روی یک روش واحد تمرکز خواهیم کرد تا به شما کمک کنیم یک خواب آفرین شوید و رویاهای مستقیم داشته باشید ۰

در هفته اول تنها چیزی که از شما میخواهیم این است که مراقب باشید البته کار ساده ای نیست ولی سعی کنید همیشه این آگاهی را در خود حس کنید ما به شما نشان خواهیم داد که چگونه مواظب رویا و خواب آفرین خود باشید ۰ در هفته دوم به شما یاد  خواهیم داد که چگونه فرایند خواب آفرین خود را شناسایی کنید ۰ چون این مهارتی است که در همه امور زندگی به کار شما خواهد آمد و بالاخره در هفته سوم به شما خواهیم گفت که چگونه فرایند خواب آفرین خود را در بیداری تغییر دهید به خاطر داشته باشید که ما نمی خواهیم در زمانی که شما خوابیده اید به تغییر دادن رویاهایتان اقدام کنید ۰ چون همانطور که برادران و خواهران سرخ پوست شما میخوانند “در کمال آرامش خواب ببین و خواب ببین ” بگذار که رویاها به تو بیاموزند که چگونه روز خود را تغییر دهی ۰ راههای زیادی جهت عمل کردن به آموزشهای سه هفته ای ما وجود دارد ۰شما می توانید تمام پرسشها را در دل خود پاسخ دهید در این صورت روزانه فقط ۵ دقیقه برای این کار وقت لازم دارید ۰

یا می توانید روزی نیم ساعت زمان بگذارید و تجربیات مربوط به این پاسخها را به طور مفصل بنویسید ۰     هر یک از این راهها را که بر گزینید به قدرت این پرسشها پی خواهید برد ، زیرا آنها در تمام روز با شما باقی خواهند ماند۰

بعد ملاحظه خواهید کرد که در سراسر روز به رویاهایتان و پرسشهای مربوط به آن فکر میکنید و با این کار احساس خوبی هم به شما دست میدهد ۰ تفکر در مورد سوالات ،پاسخها و رویاهایتان خوشایند است ،زیرا آنها راجع به شخص شماست و به این وسیله شما به خودتان توجه می کنید ۰

دقت داشته باشید که فقط پاسخ واقعی خود را آنطور که حس می کنید به سوالات ما بدهید و هیچ قضاوتی در مورد صحیح یا غلط بودن پاسخ ها نداشته باشید ، زیرا درست یا غلط بودن در اینجا اصلاً مصداق ندارد و تنها پاسخ واقعی دارای اهمیت است ۰

هر روز از این ۲۱ روز به معنای آن روزی است که شما یک رویا را به یاد آورده اید ۰ برای اینکه این برنامه موثر تر باشد هیچ وقت وتا زمانی که خواب جدیدی را به یاد نیاورده اید سوالهای مربوط به آن روز را مطالعه نکنید البته شاید بهتر بود عنوان این فصل را (۲۱ رویا تا رویای مستقیم ) نام می نهادیم تا بهتر منظور خود را برسانیم ۰ حال برای کسانی که نمی خواهند برای یاد آوری خوابهای جدید خود انتظار بکشند ما یک برنامه سریع هم پیش بینی کرده ایم ۰روش این برنامه چنین است که اگر روزی از خواب برخاستید ورویای خود را به یاد نیاوردید ،در دفتر خوابهای خود چگونگی احساس و فکر آن روز خود را بنویسید سپس با استفاده از نوشته های خود یک رویای فرضی بسازید آن وقت با در نظر داشتن آن رویای فرضی به سوالهای مربوط به آن روز پاسخ دهید ۰

در خلال هفته اول ما به شما یاد خواهیم داد که نسبت به چهار فرایند خواب آفرین آگاه باشید ۰ این فرایند ها عبارتند از:نقش (شما چگونه عمل و حرکت میکنید )۰ حالت (چگونه منظور خود را بیان می کنید و احساسات خودرا بروز می دهید) ۰ احساس (در زمان دیدن رویا و یا در رابطه با رویای خود چه تجربه ای کسب می کنید )و بصیرت یا شفافیت (آیا تعقیب کردن موضوع رویای شما آسان است و آیا از این که در رویا به سر می برید آگاهی دارید ؟) در تمریناتی که پس از این خواهد آمد از شما خواهیم خواست که نسبت به این فرایند ها در رویاها تجربیات بیداری و در سراسر جسمتان آگاه باشید ۰ ما در صدد آن نیستیم که در هفته اول ارتباط دامنه داری بین این سه بخش از زندگی شما برقرار کنیم ،بلکه هدفمان این است که شما را به این واقعیت آگاه کنیم که بسیاری از فرایند هایی که در خلال روز برای شما پیش می آید ، در شب نیز ادامه دارند۰

روز اول – نقش :خواب خود را بنویسید سپس به این پرسشها پاسخ دهید :

پرسشهای مربوط به خواب

۱-    آیا شما به عنوان یک بیننده خواب در این رویا فعال هستید ،یا غیر فعال عمل میکنید ؟

۲-    آیا نقش شما در این رویا یک نقش اصلی و اول است ،یا یک نقش درجه دوم و حاشیه ای به عهده دارید؟

۳-    آیا حالت و نحوه عمل خود را در این رویا دوست دارید ؟

۴-    آیا شما هم در روند وقوع رویا مشارکت دارید یا تنها یک ناظر هستید ؟

۵-    نقش اصلی فعالیت شما در این رویاچیست ؟

۶-    نقش های مختلف موجود در این رویا را فهرست کنید (نقش ، روش انجام کار ،گفتگو ، حرکت وعمل ) حال نقشی را که بیشتر از همه می پسندید انتخاب کنید  ۰

پرسشهای مربوط به بیداری

۱-    آیا نقش شما در این رویا مشابه نقش شما در بیداری است ؟

۲-    نقش خود را در زمینه جنسی ،تفریح ، کار و روابط ، مورد بررسی قرار دهید ۰

پرسشهای مربوط به جسم

۱-    آیا از جزئیات حرکات جسم خود در خواب آ گاهی دارید ؟ در بیداری چطور ؟ برای مثال ، آیا از احساسات بدنی خود هنگام دویدن ، تماس ،حرکت دادن بازوها ،راه رفتن و سایر کارهائی که در رویا یا بیداری می کنید ،آگاه هستید ؟

روز دوم – حالت :

وقتی در مورد حالت صحبت می کنیم ،ساده ترین سطح آن را (بیان) می نامیم ۰ رویای خود را بدون هیچگونه تصویری از افراد در نظر بگیرید وفقط به صداها توجه کنید ۰ سعی کنید رویای خود را توسط صداهای موجود در آن شناسائی کنید ۰

سوالات مربوط به خواب :

۱-    شدت وضعف تجلی حالات شما در این رویا چگونه است ؟

۲-    شکل اصلی حالت شما در این رویا چیست ؟

۳-    آیا این حالت شما ،تجلی حالت اصلی موجود در این رویا است یا اشکال دیگری از تجلی هم هستند که غلبه بیشتری دارند؟

۴-    انواع حالات متجلی شده موجود در رویا را به ترتیب اهمیت وغلبه آنها فهرست کنید ۰

الف ) اولین و غالب ترین حالت ……..

ب ) دومین و قوی ترین حالت ………

ج )سومین حالت ……………

سوالات مربوط به بیداری :

۱-آیا تجلی حالت شما در این رویا همان بیان حالات بیداری شماست ؟

۲- آیا بیان حلت خود را در این رویا دوست دارید ؟در بیداری چطور ؟

۳- در صورتی که دیگران حالت شما را در این رویا ، در هنگام بیداری شما هم می دیدند ،در مورد خود چگونه فکر می کردید ؟

۴- آیا حالا ت دیگری هم هست که بخواهید در رویای خود متجلی ، ولی به دلایل مختلف از ارائه آن خودداری کنید ؟ در بیداری چطور ؟ آنها را فهرست کنید ۰

سوالات مربوط به جسم :

۱-    در این رویا از کدام قسمت بدن خود آگاهی دارید ؟

۲-    در این رویا از کدام قسمت بدن خود آگاهی ندارید ؟

۳-    در این رویا کدام قسمت از بدن شما ضعیف ارائه می شود یا غائب است ؟

سوالات خواب آفرین :

آیا فکر می کنید که توانائی بالقوه شما در اظهار وجود خود ،بیش از آن است که در این رویا ادامه داده اید ؟

روز سوم- احساس :

در روز سوم پرسشهای روز اول و دوم را با ترکیب جدیدی مطرح میکنیم تا معنای دقیق تری داشته باشند۰ زمانی که معنای احساس را آنطور که ما بیان می کنیم فهمیدید ،مجموعه رویای خود را بدون توجه به کلمات ،حرکات و تصاویر موجود در آن در نظر بگیرید و آن را تنها به صورت یک احساس بدنی تصور کنید ،درست مثل اینکه نقطه ای از بدن شما را نیشگون بگیرند و شما درد آن را احساس کنید ۰ بیشتر اوقات مردم رویاهای با احساسی را خواب می بینند ،در حالی که بیننده خواب هیچ احساسی ندارد۰ زمانی که ما از احساس صحبت می کنیم ،منظور ما نه تنها نحوه احساس شما به عنوان بیننده خواب ،بلکه آن احساس کلی که در شما ایجاد می کند نیز می باشد۰ ما می خواهیم به شما یاد بدهیم که به این احتمالات آگاهی پیدا کنید ۰

سوالات مربوط به خواب :

۱-    سطح احساس شما در این رویا چگونه است ؟

۲-    احساس کلی موجود در این رویا چیست ؟

۳-    شما به عنوان بیننده خواب چه احساساتی را در این رویا تجربه می کنید ؟

۴-    احساسات مختلف موجود در این رویا را به ترتیب چیرگی آنها فهرست کنید :

الف )……..

ب ) ……..

ج ) …….

سوالات مربوط به بیداری

۱-    در مورد احساسات امروز خود فکر کنید ۰ قویترین و ضعیف ترین آنها را نام ببرید ؟

۲-    احساساتی را که معمولا نداریدفهرست کنید ۰

الف ) ……..

ب ) ……

ج) ……

۳- چه احساسی در مورد خود دارید ؟ (آیا خودتان را دوست دارید ؟ آیا بعضی از حالات خود را دوست دارید وبعضی را دوست ندارید؟ )

سوالات مربوط به بدن

۱-    فهرستی از قسمتهای مختلف بدن شما در زیر آورده شده است ۰ مقدار احساس خود در هر بخش را درجه بندی کنید عدد یک را برای مقدار کم ،عدد ۲ را برای مقدارمتوسط ، وشماره ۳ را برای خیلی زیاد بگذارید ۰

سر                         چشم                     آرواره                        شانه

بازو                       دست                     انگشتان دست              سینه

شکم                       پشت                    باسن                           لگن خاصره

اعضای تناسلی         کمر                     ران                           نرمه ساق پا

پا                           انگشتان پا

روز چهارم – بصیرت (وضوح ، شفافیت )

شفافیت و بصیرت رویا چهارمین فرایند خواب آفرین است که هر چهار مرحله فرایند را به هم مرتبط می کند ۰ شما آرام آرام ارتباط بین این فرایند ها را در خواهید یافت در ضمن شما ملاحظه خواهید کرد که وقتی یکی از این فرایند ها را در رویای خود تشخیص دهید،آن فرایند قوی تر خواهد شد ۰ برای مثال شما خواهید دید وقتی که در یک رویا به صورت منفعل هستید  در واقع بصیرت هم ندارید ۰ما بعداٌ در مورد این ارتباط آموزشهای بیشتری به شما خواهیم داد ۰ در حال حاضر به خاطر داشته باشید که راهکار خواب آفرین چنان تفکر ویژه ای را به شما می دهد که خوب و بد در آن حذف میگردد و شما را قادر میسازد تا رویاهای خود را به عنوان یک فرایند پویا درک کنید ۰

سوالات مربوط به خواب

۱-    این رویا چقدر واضح است ؟

الف ) رنگها تا چه حد شاد و زنده بودند ؟

ب) آیا تصاویر رویا مبهم بودند ؟ یا به صورت تصاویر قابل توجیه ،واضح می نمود ؟

ج ) آیا وقتی از خواب بیدار شدید تمام وقایع خواب خود را درک کردید؟

د ) آیا این رویا در هنگام وقوع هم قابل فهم بود ؟

۲- شما بعنوان بیننده رویا تا چه میزان بصیر وقابل توجیه بودید آیا در حالی که خواب می دیدید به جزئیات وقایع خواب نیز آگاهی داشتید ؟برای مثال آیا می دانستید چه می کنید و چرا این کار را میکنید ؟

۳-کدام یک از شخصیت های رویا ،بهتر از همه رویدادهای رویا را می فهمید ؟

۴- شخصیتهای رویا را به ترتیب بصیرت آنها فهرست کنید :

الف )

ب)

ج)

سوالات مربوط به بیداری

۱-    در کار خود چقدر قابل توجیه و شفاف هستید ؟ در امور جنسی چطور ؟ در روابط خود با دیگران چطور ؟

۲-    آیا بر مبنای دانسته های خود عمل می کنید ؟ یا در سکوت به همه چیز می اندیشید ؟

۳-    آیا بهنظر می رسد که وقایع بر حسب اتفاق بر شما واقع می شوند ؟ یا اینکه علت و معلول حوادث زندگی خود را می دانید ؟

۴-    آیا افرادی را که می شناسید از شما بصیر تر هستند ؟

۵-    کدام یک از شخصیتهای این کتاب قابل توجیه تر از همه بود ؟

سوالات مربوط به جسم

۱- آیا زمانی که در رویا بودید بدن خود را به وضوح می دیدید ؟کدام قسمت های بدن شما غائب بود ؟

حال که آموخته اید با این روش چگونه رویاهایتان توجه کنید ، بهتر است آموخته های خود را به دیگران هم یاد بدهید ۰ بنابراین در مورد رویاهایتان با اطرافیان خود گفتگو کنید خواهید دید که آنها هم مانند زمانی که شما هم هنوز این چند فصل کتاب را نخوانده بودید ،بی اطلاع می باشند ۰ آنها هممشتاق درک چرا و معنای این پدیده هستند ۰ شما فقط آن ۴ فرایند اصلی را به آنها یاددهید و به خاطر داشته باشید که در حال حاضر قرار نیست شما یک متخصص رویا باشید ،فعلاً ما استاد و شما دانشجوی این هستید ۰ هر چند در آینده شما هم می توانید استاد باشید ۰ پس اجازه دهید هریک کار خود را بکنیم و از آن لذت ببریم ۰

روز پنجم – ترکیب چهار فرایند خواب آفرین

سوالات مربوط به رویا

۱- در مورد مراحل چهار گانه خواب آفرین (نقش ، حالت ، احساس و بصیرت ) که به تازگی یاد گرفته اید فکر کنید و به پرسشهای زیر پاسخ دهید :

الف ) نحوه ارتباط و فعل و انفعال آنها در تقابل با هم چگونه است ؟

ب) به نظر شما کدامیک از بقیه مهم تر است ؟

ج ) آیا شما درمقابل بعضی از آنها موانع ذهنی ایجاد کرده و برخی دیگر را آزاد گذاشته اید؟

۲-آیا شما توجه کرده اید که گاهی در خوابهایتان یکی از فرایند های قوی تر از بقیه متجلی   می شود ؟

سوالات مربوط به بیداری

۱-سه موقعیت را نام ببرید که در آنها از تمام مراحل چهار گانه فرایند خواب آفرین آگاه بوده اید۰

۲-آیا کسی را می شناسید که به نظر شما این کیفیت ها را قویاً در خود پرورش داده است؟ نام ببرید ۰

۳- آیا کسی را می شناسید که یکی از این فرایند ها را قویاً در خود پرورش داده باشد ؟نام ببرید ۰

روز ششم

امروز دیگر در مورد رویاهایی که به یاد می آورید کار نکنید ۰ برعکس یک (قصه رویایی) بسازید که شامل عشق ، کار ، تفریح و نوع روابط انسانی باشد که نشان دهد شما از چهار مرحله خواب آفرین یعنی :نقش ،بصیرت ،احساس و حالت آگاهی دارید ۰

روز هفتم

در روزهای قبل شما تمرینات پیشنهاد ی ما را اجرا کردید امروز که روز خواب آفرین است تمرینی را ابداع کنید که فکر می کنید برای یک خواب آفرین شدن به شما کمک می کند ۰ امروز شما مبتکر باشید و تمرین خود را خودتان اختراع کنید ۰ محتوای این تمرین اهمیتی نداردو هرچیزی می تواند باشد ۰ موضوع مهم احرای این تمرین است که به شما کمک می کند تا به رویاهایتان توجه کنید (ما در مورد مهم نبودن محتوای تمرین و اهمیت اجرای آن توسط شما کاملاً جدی هستیم برای مثال شما می توانی در یک ظرف بستنی موز یا یک لیوان نوشابه را در حالی که روی  سرتان ایستاده اید بخورید یا بنوشید و مطمئن باشید که یک تمرین خوب برای خواب آفرین شدن را انجام داده اید پش هرگز این موضوع را فراموش نکنید )

پایان هفته اول

قبل از اینکه هفته دوم را شروع کنید بهتر است نگاهی به گذشته بیاندازیدو ببینید تاکنون چه یاد گرفته اید ۰ ما فهمیدیم که ۴ فرایند خواب آفرین نه تنها در رویاهای شما مهم هستند ،بلکه در تمام جنبه های زندگی روزمرهشما نیز دارای اهمیت می باشند برای مثال مردم غالباً کوشش می کنند تا علت ناکامی های زندگی جنسی خود را توجیه کنند در حالیکه این خیلی ساده تر است که درک کنند در سراسر زندگی بصیرت کافی نداشته اند و کمتر از آنچه خواسته اند شفاف بوده اند ۰ حال شما فکر کنید که چگونه این فرایند های چهار گانه در یکایک جنبه های زندگی شما د خالت دارند ۰ از آموزشهائی که در دنباله مطلب به شما می دهیم برای در ک و انسجام تجربیات هفته اول خود استفاده کنید ۰

آموزش دوم :

رویاها و احساسات شما میتوانند برای شما یا علیه شما کار کنند ۰

چه کنید تا رویاهابه نفع شما کار کنند۰

ما در این کتاب سعی کرده ایم به شما بیاموزیم مه رویاهای شما و احساسات موجود در آنها از اهمیت زیادی برخوردار هستند البته ما اولین روانپزشکانی نیستیم که بر اهمیت رویاها تاکید می کنیم ۰ مهمترین مکتب تفکر در مورد رویاها مکتب روانکاوی (چه ؟) (what?) است ۰   به اعتقاد پیروان این مکتب اهمیت رویا به علت عوامل پنهانی که در آن مخفی شده است می باشد ۰ به همین دلیل تعبیر خواب به صورت بازی قایم موشک در می آید ، که گویی رویا      میخواهد چیزی را پنهان کند و ما درصدد یافتن آن هستیم تعداد زیادی مکتب زیر مجموعه      (یا مادون – چه ) ( sub -what ) هم وجود دارند ،که هریک از آنها مردم را به تشریح نوع خاصی از تعبیر رویا تشویق می کنند واین تعبیرها نیز بر مبنای پرسش (چه ؟ ) قرار دارند ۰ این پرسشها در مورد این است که ( این قسمت خواب چه معنی دارد و آن قسمت دیگر چه معنایی را می سازد ؟ ) هرچند سوال (چه ) در رابطه با رویا همواره مهم بوده است ، ولی باید آن را در درجه د وم اهمیت قرار داد و سوال (چگونه ؟) را در ردیف اول نهاد ۰ به این ترتیب اولین سوالی که در مورد رویا مطرح میشود ، در رابطه با چگونگی رویدادها و نقش عناصر موجود در آن خواهد بود ۰ این پرسش ما را قادر می سازد که بتوانیم ازنقطه نظر پویایی عملکرد ها به رویا نگاه کنیم و به جای اینکه دنبال فهم و درک رویا باشیم ،به بررسی و توجیه عملکرد آن بپردازیم ۰ راهکار خواب آفرین مجموعه جدیدی از پرسشهای عملکردی را به شما عرضه می کند که به کمک آنها می توانید با رویا هایتان کار کنید ۰ در این روش هر بیننده خواب می تواند بدون اینکه کوشش چندانی برای کشف رمز نمادهای رویایش انجام دهد به یک صیرت آنی از رویایش دست  یابد ۰ زمانی که بیننده خواب شروع به دیدن ،فهمیدن و تجربه کردن عناصر محرکه موجود در مراحل مختلف رویایش می کند ،دنیای رویا را از آن حالت رمزی و نمادین ،به یک دنیای واقعی و کاربردی می برد و آن را از حالت بالینی و تعبیری به جالتی از موقعیت شخصی تبدیل می نماید ۰ تفاوت عمده راهکار خواب آفرین با بیشتر پروژه های بالینی مدرن در این است که آنها به طور قطع به تعبیر بیشتر منجر می شوند و در نتیجه آن یک بیننده خواب معمولی مجبور است روز خود را با یک نیاز شروع کند که این نیاز همان خواست او برای تعبیر رویای شب گذشته او توسط خودش و یا شخص دیگر میباشد ۰ ما معتقدیم که اگر پیگیری تعبیر و تفسیر رویا روش  صحیحی بود ،می بایست نهایتاً به رویاهایی  منجر شود که نیازی به تعبیر هم نداشته باشد ۰ مثل راهکار خواب آفرین که به رویای مستقیم منجر می شود بنابر این روش ابدائی ما نسبت به سایر روشها دارای مزایای بیشتری است در واقع ما با شناسائی ساز وکار رویا ،فهم آنها را به مانند فهم چگونگی کارکرد یک موتور و یا عملکرد قلب انسان ساده کرده ایم ۰ در نتیجه چنانچه تمام اجزاء مربوطه به صورت موثر با هم کار کنند رویای بیننده خواب نیز به نفع او کار خواهد کرد ۰

آموزش سوم :

رویا ها همان احساسات هستند

فهم کامل این آموزش ساده و کوچک ، سالها وقت می گیرد ما در اظهار نظر های فنی ، رویا را به صورت تصاویر احساس و یا احساسهایی که به تصویر کشیده اند ،تعریف می کنیم ۰ گو اینکه وقتی زمان کافی جهت درک واقعیت این اصل صرف کنیم خیلی پیجیده و بغرنج می شود ولی این درس به شما کمک می کند تا رویا هایی را که به ضرر شما کار می کنند به رویا هایی تبدیل کنید که به نفع شما عمل نمایند ۰ بدیهی است که چنین دستاورد ی اثر بسیار مثبتی در زندگی شما خواهد داشت ۰ چون درست مثل این است که به یک حساب بانکی جدید که تا کنون از آن خبر نداشتید پی برده باشید ۰ حال تصور کنید اگر شما به بانک بروید تا پول پس انداز خود را بگیرید و آنها به نفع شما بگویند اتفاقی برای پولتان پیش آمده که آن را به یاد نمی آورند چه حالی بهشما دست می دهد ؟ به طور قطع از شنیدن این خبر ناراحت شده و به  دنبال کشف ماجرا خواهید رفت ۰ حال به ما بگوئید چند بار شده که از خواب برخاسته و گفته اید (دیشب خوابی دیدیم ولی یادم نیست که آن رویا چه بود ) این رویا هائی که به یاد نمی آورید ، یک سوم از زندگی شما را تشکیل می دهند و درست در همین یک سوم زندگی شماست که احساساتتان به دور از تاثیر وظایف و مشغلهه های زندگی روزمره شما به طور دست نخورده باقی می مانند ۰

آموزش چهارم:

رویاها فرایند تکمیل کننده احساس هستند

خواب دیدن ،کوششی جهت کامل کردن احساسات نا کامل روز قبل ویا گذشته های دور نه تنها درصدد کامل کردن احساسهای خاص و موردی هستند بلکه کامل کردن فرایند خص احساسی فرد هم می باشند ۰ به این معنی که رویا سعی میکند روش احساس کردن شما را که از زمان کودکی همراه شما بوده تعویض کرده ، تغییر داده و آن را به نوعی متحول نماید ۰در واقع رویایی که احساسات کامل نشده روز قبل بیننده خواب را کامل کند ، به نفع او کار می کند و زمانی که بیننده خواب را از فرایندهای گذشته اش جدا کرده وبه فرایندهای جدید و دگرگون کننده ای سوق دهد ، نقش رویای متحول کننده را ایفا کرده ، مینماید ۰

آموزش پنجم :

رویاها نوعی فرایند تصویر سازی هستند

رویا ها واقعیت زندگی را برای ما به تصویر می کشند ۰ بسیاری از مردم به اشتباه تصور میکنندکه فقط انسانهای خیلی دیوانه رویاهای جنون آمیز می بینند ۰ اما در این جا در مورد افراد خیلی دیوانه صحبت نمی کنیم بلکه در مورد افراد دیوانه معمولی حرف می زنیم بیماران عصبی عادی (که تقریباً شامل همه مردم می شود ) در زمان بیداری خود مرتکب اعمالی می شوند که مستقیم نمی باشند به این معنی که اکثر آنها در زمان بیداری خود زندگی نمادین دارند ۰ نمادسازی آنها به علت اینکه افراد دیگر هم در زمان بیداری خود همین طور عمل می کنند ، مورد توجه دیگران قرار نمی گیرند ۰ بنابر این رویاهای افراد عادی آنها را همانطور که در بیداری خود هستند – یعنی نمادین وآشفته – به تصویر می کشد ۰ موضوع آموزش این کتاب فراگیری رویای خواب آفرین است ۰افرادی که قبلاً در باره آنها صحبت کردیم ، کسانی هستند که به موازات تغییر دادن احساسات روزانه خود ،رویاهایشان هم متحول شده و هر روز بیشتراز روز قبل از حالت نمادین خارج و به نفع آنها به رویای مستقیم نزدیک ونزدیک تر شده است در اینجا ما همراه با مراحل چهار گانه خواب آفرین تعدادی تمرین اضافی را عرضه می داریم که در جهت کسب خواب آفرینی به شما کمک می کند بنابر این از شما می خواهیم که این تمرینات را هم انجام دهید ۰

گام اول :

فهرستی از موقعیتهای پویای روزانه که در آنها احساسات خود را به طور کامل بروز نمی دهید – مثل وضعیتهایی که در آن آنچه را که دردل دارید نمی گوئید یا احساس خود را ظاهر نمی کنید و یا حالت خود را ابراز نمی دارید – تهیه کنید ۰

سعی ما این است که به شما ثابت کنیم وبیا موزیم که رویاها کامل کننده احساسات ما هستند ۰ برای درک کردن رویا اغلب راحت تر این است که ابتدا به تجربیات بیداری خود توجه کنیم ۰ درک رابطه موازی بین خواب وبیداری ساده و آشکار است ۰ در واقع تا زمانی که در زندگی روزانه خود احساساتی را ابراز نکرده و یا احساس نشده رها میکنید رویا هایتان حالت نمادین خود را حفظ می کنند ۰ بنابر این چون یک رویای نمادین ،احساسات ،اعمال و یا بصیرت شما را تکمیل نمی کند پس به طور موثر هم به نفع شما کار نخواهد کرد ۰یک رویا زمانی به نفع شما عمل میکند که کامل شده باشد ۰ به همین ترتیب کارائی بیداری نیز زمانی به نفع شما است که مکمل احساسات شما از طریق ابراز حالات و انجام عمل باشد ۰ زمانی که زندگی روزمره شما چه در بیداری و چه در خواب به نفع شما کار کند ، در آن صورت شما آماده میشوید تا از تصاویر موجود در رویاهایتان اقدامات آینده خود را فرا گیرید ۰

گام دوم:

رویا هایی را که تا کنون به خاطر آورده اید در نظر بگیرید و به تصویر خود در این رویا ها دقت کنید ،سپس از خود بپرسید ( آیا می خواهم بقیه عمرم را همین طور زندگی کنم ؟ ) زمانی که از پویایی رویای خود و چگونگی عمل کردن آن در بیداری ، تصاویری که رویاهایتان به شما نشان می دهند آ گاه باشید در آن صورت آماده هستید که به فرایندهائی که رویاها واحساسات شما را تحت تاثیر خود قرار میدهند نگاهی دقیق تر بیاندازید ۰

هفته دوم :

بر خلاف آن دسته از (دستور العمل ها ) که نتایج معجزه آسایی را بدون انجام کار چندانی وعده می دهند ، راهکارهای ما جدی و موثر هستند ۰ تفاوت بین آن درمان معجزه گر و این (دستور العمل پویا ) همانطور که بعداً خواهید دید فوق العاده می باشد۰ هر چند در هفته اول تمرینهای زیادی را به شما داده ایم ، اما اکنون هم تمرینها ی بیشتری را به شما خواهیم داد۰ در این هفته موضوع تاکید خود را عوض می کنیم ۰ به این معنی که از مرحله آگاهی ساده به مرحله تشخیص فعال ،تغییر موضوع می دهیم ۰ در خلال هفته دوم از شما می خواهیم که فرایند های خواب آفرین خود را به تفصیل تشخیص دهید ۰ ما در این دانش شما ، در مورد چگونگی وعملکرد چهار گانه خواب آفرین را در هفته اول فقط نسبت به آنها آگاه شدید ، گسترش میدهیم ۰ در هفته دوم نمودار هریک از این فرایند های چهارگانه را به صورت انفرادی و سپس با هم تهیه می کنیم ۰ آنچه که ما از شما می خواهیم این است که ابتدا هر فرایند  را به تنهائی تشخیص دهید وسپس ما به شما کمک می کنی تا آرام آرام تمام آنها را با هم و یکجا مورد استفاده قرار دهید۰

روز هشتم :

نمودار نقش خود را بکشید

رویای خود را بنویسید و سپس به سوالات زیر پاسخ داده و موقعیت هر پرسش را در نمودار مربوط تعیین کنید ۰

پرسشهای مربوط به خواب

۱-به خاطر داشته باشید که منظور ما از( نقش ) این است که در رویا هایتان از لحاظ جسمی چقدر فعال هستید و چقدر اعضای بدن خود – یعنی دستها ، بازوها ،ساق ها – را حرکت می دهید ۰

۲- اکنون از شما می خواهیم که میزان فعال بودن خود را در رویا هایتان تعیین کرده و بر روی نمودار مشخص کنید سپس همه رویا هایتان را در نظر بگیرید و بگوئید به طور کلی میزان فعال بودن شما در رویاهایتان چگونه است ؟

الف ) هیچ نقش ( شما هیچ نقشی در رویای خود ندارید ۰)

ب ) منفعل (شما تنها بخشی از رویا هستید ۰ نقش شما نقش فردی است که هرچند حضور دارد ، ولی درگیر قضایا نیست  از آنها تاثیر نمی پذیرد و نسبت به آنها احساسی هم ندارد ۰ )

ج ) کمی فعال (شما نسبت به بعضی رویدادهای رویا حساسیت دارید و واکنش نشان می دهید ولی در مورد سایر قسمتهای آن نقش شما چندان تاثیری در نتیجه خواب ندارد ۰ )

د ) فعال ( فعالیت شما در خواب کاملاً مشخص است ، نقش شما در واکنش نسبت شما در واکنش نسبت به رخدادهای رویا کامل می باشد ۰

ذ ) خیلی فعال (فعالیت شما بر روند رویا چیرگی دارد ۰ )

۳- نمودار نقش خود را بکشید ۰

۴-اکنون کار رسم نمودار را در مورد آخرین رویای خود انجام دهید ۰

پرسشهای مربوط به گذشته :

۱-  با استفاده از توضیحات یک تا پنج که در بالا ذکر شد ،نقش خود را در دوره های مختلف زندگی تان تعیین کنید ۰ یک تا پنج سالگی – ۶تا۱۲ سالگی -۱۳ تا ۱۶ سالگی- ۱۷ تا۲۱ سالگی – ۲۲ تا ۲۵ سالگی – ۲۶ تا ۳۵ سالگی- ۳۶ تا ۴۵ سالگی -۴۶ تا۵۵سالگی – ۵۶ تا ۶۵ سالگی به بالا

۲- نمودار نقش خود را در طول زندگی رسم کنید ۰

پرسشهای مربوط به بیداری

۱-  اکنون به آخرین نمودار نگاه کنید ۰ آیا در طول این سالها نقش شما تغییر کرده است ؟ در مورد چگونگی تغییر خود فکر کنید ۰ چه وقایعی بر شما وارد شد و چگونه تغییر کردید؟

۲-  در مورد نقش والدین ، دوستا ن و فرهنگ جامعه در تعیین نقش خود بیندیشید ۰

۳-  آیا از نقش روز مره خود در بیداری راضی هستید ؟

۴-  به اعتقاد خودتان در بیداری چگونه باید باشید ؟ سه مورد از نظریات خود را بیان کنید ۰

پرسشهای مربوط به خواب آفرین

توانائی وقدرت های ویژه ای که در خود سراغ دارید ولی آنها را به کار نمی برید ،نام ببرید۰

روز نهم :نمودار حالت خود را رسم کنید ۰

پرسشهای مربوط به خواب

۱-    حالت عمومی خود را در رویا ها تعیین کنید ۰

الف ) هیچ حالت ( هیچگونه اظهار وجود بیرونی از نظر احساسی یا فکری توسط شما انجام نمی شود )۰

ب )کم ( مختصری ابراز حالت ، که به صورت جزئی انجام می شود ۰ )

ج)متوسط ( بیان حالت به صورت مشخص ولی غیر برجسته ابراز میشود ۰ )

د )قوی ( هرچند بیان حالت بر سایر فعالیتهای شما برتری دارد ، ولی بر روند رویا غلبه نمی کند ۰ )

ذ ) شدید ( ابراز احساسات شما طولانی و کامل است ۰ در واقع بیان حالت شما حتی در مقابل موانع نیز بر رویا چیرگی دارد ۰)

۲- نمودار حالت خود را رسم کنید

۳-اکنون نمودار آخرین رویای خود را رسم کنید ۰

پرسشهای مربوط به گذشته

۱-     میزان وچگونگی حالت خود را در دوره های مختلف زندگی تعیین کنید : ۱ تا ۵ سالگی – ۶ تا ۱۲ سالگی – ۱۳تا ۱۶ سالگی- ۱۷ تا ۲۱ سالگی -۲۲تا۲۵ سالگی-۲۶ تا ۳۵ سالگی- ۳۶ تا۴۵ سالگی- ۴۶ تا ۵۵ سالگی -۵۶تا ۶۵ سالگی به بالا

۲-     حال نمودار چگونگی حالت خود را در دوره های مختلف زندگی را رسم کنید ۰

پرسشهای مربوط به بیداری :

۱-بررسی کنید که آیا حالت شما طی سالهای گذشته تغییر کرده است ؟ درمورد این که چه حادثه ای برای شما اتفاق افتاده و به خاطر آن چه تغییری کرده اید ، فکر کنید ۰

۲- در مورد چگونگی نقش والدین ،دوستان و فرهنگ جامعه در رابطه با تغییر حالت خود فکر کنید ۰

۳- آیا از نحوه حالات خود در زمان بیداری راضی هستید ؟

۴- انواع حالاتی که در خلال رشد شما مورد تایید قرار گرفته اند و آنهائی را که مورد تائید شما نبوده اند ، فهرست کنید :

تائید شده                                                                                                                                                         تائید نشده

۱-                                                                                                                                                               ۱-

۲-                                                                                                                                                               ۲-

۳-                                                                                                                                                               ۳-

۴-                                                                                                                                                               ۴-

پرسشهای مربوط به خواب آفرین :

آیا به افرادی که واقعا می خواهند حالت احساسی خود را بیان نمایند ولی از ابراز آن خودداری می کنند توجه کرده اید ؟ در مورد آنها چه فکر می کنید ۰

روز دهم :

نمودار سطح احساسی خود را رسم کنید ۰

پرسشهای مربوط به خواب

۱-    در مجموع میزان احساس شما در رویاهایتان چقدر است ؟

الف ) بی احساس ( رویاهای شما در مورد عوامل یا رویدادهائی است که خنثی هستند )

ب) کم احساس ( رویای شما احساسی ضعیف و مبهم را بر می انگیزد )

ج) متوسط ( هرچند رویای شما شامل بعضی احساسات غیر مبهم می باشد ، ولی این احساسات بر روند رویا چیره نبوده و حتی آن را تحت تاثیر هم قرار نمی دهد )

د ) قوی ( رویای شما حاوی احساسات مشخصی است که اغلب اوقات بیشتر از احساس شما در زمان بیداری می باشد ، ولی این احساس هنوز هم بر رویا غلبه ندارد )

ذ) شدید ( بروز احساسات بر همه عوامل دیگر رویا غلبه دارد ۰ شما نیز به این احساس آگاهی دارید و اجازه می دهید که بطور کامل ابراز شود   )

۲- نمودار سطح کل احساس در رویاهای خود را رسم کنید

۳- اکنون نمودار سطح احساسی موجود در آخرین رویای خود را رسم کنید ۰

پرسشهای مربوط به گذشته

۱-سطح احساس خود را در دوره های مختلف زندگیتان را تعیین کنید : ۱-۵ سالگی ، ۶-۱۲ سالگی ،۱۳ – ۱۶ سالگی ، ۱۷-۲۱ سالگی ، ۲۲-۲۵ ، ۲۶-۳۵ ،۳۶ -۴۵ ،۴۶ -۵۵ ،۵۶-۶۵ به بالا

۲- حال نمودار سطح احساس خود را در دوره های مختلف زندگی تان رسم کنید ۰

پرسشهای مربوط به بیداری

۱-  در مورد تغییر محدوده احساس خود در دوره های مختلف زندگی ، علت آن ، تغییر و چگونگی آن فکر کنید ۰

۲-  میزان تاثیر والدین ، دوستان وفرهنگ را بر سطوح احساسی خود ، تعیین کنید۰

۳-  آیا از محدوده احساس خود در بیداری رضایت دارید؟

۴-  در زمان کودکی داشتن چه نوع احساساتی را برای شما خوب و مناسب می دانستند؟

۵-  داشتن چه احساساتی را در شما تحمل نمی کردند ؟

روز یازدهم :

نمودار بصیرت ( شفافیت و وضوح ) خود را رسم کنید ۰

۱-  میزان بصیرت عمومی خود را در رویاهایتان تعیین کنید ۰

الف ) کاملاً آشفته (تصاویر رویای شما هیچ ارتباطی با هم ندارند ۰ رویدادها و احساسات موجود هیچ گونه رابطه ای با هم برقرار نمی کنند )

ب) غیر واضح و غیر مستقیم ( در رویاهای شما مقدار زیادی تصاویر تغییر شکل یاقته می نمایند ولی در روند رویا و رویداد های آن یک تصویر کلی و مشخص دارید ۰ )

ج) واضح ومستقیم ( تصاویر رویای شما با اینکه روشن ومستقیم است ولی کامل نیست )

ذ) کاملاً واضح و مستقیم ( احساسات شما روشن و اعمال شماکاملا مستقیم است و هیچگونه تغییر شکلی در آنها وجود ندارد ۰ )

۲- نمودار بصیرت کلی و عمومی خود را رسم کنید ۰

GENERAL CLARITY                           RECENT DREAM CLARITY

۲-    اکنون نمودار بصیرت آخرین رویای خود را رسم کنید ۰

پرسشهای مربوط به گذشته :

۱-میزان بصیرت خود را در دوره های مختلف زندگی تان مشخص کنید ۰

۲- نمودار بصیرت دوره های زندگی خود را رسم کنید۰

پرسشهای مربوط به بیداری

۱- آیا بصیرت شما در خلال دوره های مختلف عمرتان تغییر کرده است ؟ در مورد عوامل این تغییرات و چگونگی تغییر فکر کنید ۰

۲- در مورد نقش والدین ، دوستان و فرهنگ جامعه در سطح بصیرت خود فکر کنید۰

۳-  آیا از وضوح و بصیرت خود در بیداری رضایت دارید ؟

پرسشهای مربوط به خواب آفرین :

در صورتی که به تجربه ساتوری یا رویای مستقیم دست یابید چگونه خواهید بود ؟ روزهای هفتم ، هشتم ، نهم ودهم روزهای خیلی مهمی هستند ۰ در این روزها ما از شما خواستیم تا در مورد آنچه که بیشتر مردم از فکر کردن در مورد آن خودداری می کنند ، فکر کنید ۰ مردم غالبا در مورد روشها و منشهای خود احساس گناه کرده و بدون توجه به اینکه آنها در مسیر رشد و دوران کودکی خود و به اجبار دیگران به این روز افتاده اند ، خود را سرزنش می کنند  در حالی که اگر بتوانند فرایندهای خواب آفرین را درک کنند قادر بهد تغییر خود خواهند بود ۰ قبل از اینکه به روزهای دوازدهم ، سیزدهم وچهاردهم بروید به چهار روز گذشته برگردید و نگاهی به چگونگی روند زندگی گذشته خود بیندازید و سپس به درس بعدی مراجعه کنید ۰

روز دوازدهم:

۱- نمودار رویاهای دیشب و بیداری دیروز خود را در بخش های چهار گانه نموداری رسم کنید ۰ حرف X  را برای رویا وحرف O  را برای بیداری در نظر بگیرید ۰

۲-بزرگترین قوت و توانائی شما کدام است؟

۳-    آیا اغلب اوقات به آن تکیه می کنید ؟

۴-    در صورتیکه سایر مراحل خواب آفرین و فرایندهای بیداری خود را توسعه داده بودید تغییر شما چگونه می بود ؟

۵-   آیا شباهتهایی را بین فرایندهای مختلف خواب آفرین و فرایند های بیداری خود می بینید ؟ چون روز دوازدهم از همه روزها جامع تر است برای اینکه تمرین این روز را به طور صحیح انجام دهید باید آموزش بقیه روزها را  فهمیده باشید ۰

در ضمن این روز آغاز فهم چگونگی عملکرد کلیه رویاها می باشد ۰ فهم و درک رویاها در صورتی که بتوانید از دید یک خواب آفرین به آنها نگاه کنید خیلی ساده تر می شود ۰ در اینصورت است که می تواند هر رویا را در نظر آورید و سوالاتی را مطرح کنید که (چگونگی ساختار و عملکرد آن رویا ) را برای شما بیان کند ۰ شما آرام آرام در خواهید یافت که رویاهایتان دارای صفات اختصاصی و ویژه ای می باشند مثلا ممکن است وقتی که حالت خود را درست ابراز نمی کنید ، آنها بصیرت کمتری هم داشته باشند و بر عکس زمانی که نقش شما در روند آن رویاها خیلی فعال باشد ، رویاها هم دارای وضوح بیشتر می شوند ۰ بهر حال هیچگونه ترکیب خاصی وجود ندارد ،تنها چیزی که ما از شما می خواهیم این است که به فرایندهای رویای خود توجه نما ئید ۰

روز سیزدهم

پرسشها:

۱- نمودار یک تجربه بیداری را برای اجزا چهارگانه زیر رسم کنید ۰

۲- در مورد کسانی که دقیقا مثل شما هستند فکر کنید ۰

الف) فرایندهای آنها چگونه است ؟

ب) آنها باید چه تغییراتی درجهت متعادل شدن خود بکنند ؟

روز چهاردهم :

پرسش ها

۱-  نمودار تجارب خواب وبیداری خود را برای فرایندهای چهار گانه رسم کنید از

حرف xبرای تجربیات خواب و از حرف o برای تجربیات بیداری استفاده کنید ۰

۲- تمرین : بگذارید که امروز قوی ترین فرایند خواب آفرین شما ، قویتر هم بشود ۰ این فرایند را در بیداری خود تشخیص داده و آن را تجربه کنید ۰

خلاصه هفته دوم

زمانی که این اجزاء چهار گانه متعادل باشند  در نمودار بصورت یکنواخت رسم خواهند شد

که در این حالت یک سکوی پرشی را برای تغییر کردن در اختیار فرد قرار می دهند به این ترتیب در ک آن دسته افرادی که ادعا می کنند (مغزشان خوب کار می کند ) یا (روشنفکر هستند ) آسان می شود ۰ زیرا در نمودار ترسیم شده برای این افراد شاخص بصیرت ، از بقیه اجزا بالاتر است ۰ بعضی افراد هم عصبی وشدیداً هیجان زده اند زیرا فقط می خواهند با حالاتشان اظهار وجود کنند ۰ هر اتفاقی که برای این افراد رخ دهد بهانه ای برای بیان یک حالت نمایشی دیگر از جانب آنها میشود ۰ بعضی از افراد دیگر را (دمدمی مزاج ) میگویند زیرا میزان احساس بالا یی دارند وبعضی دیگر نیز ( فوق العاده فعال )هستند زیرا نقش قدرتمندی را ایفا می کنند ۰ حال در صورتیکه این چهار جز ء متعادل شونده بیننده خواب احساس خوبی خواهد داشت ۰ حتی اگر خوابهای نمادین هم اجزا متعادلی داشته باشند بیننده خواب خواهد فهمید و حس خواهد کرد که خوابهایش به نفع او کار می کنند ۰ از طرف دیگر زمانی که هریک از اجزا چهار گانه بصورت انفرادی از خط خارج شود فرد خواب بیننده نیز از تعادل خارج خواهد شد ۰ ما  این موضوع را فعلا بیشتر از این نمی شکافیم زیرا فهم آن بغرنج خواهد شد ۰ ولی در جلسات خاص درمانی که برای افراد درمان خواه میگذاریم کوشش می کنیم به آنها کمک کنیم تا بتوانند فرایندهای فردی خود را هم سطح ومتعادل کنند ۰ در اینجا به دو نکته مهم اشاره می کنیم :

الف )بیشتر مردم سعی می کنند که از طریق فهم موضوع رویا نحوه ظهور خود در آن را تغییر دهند ،در حالیکه نحوه تغییر به این صورت است که اول فرایند ها تغییر می کنند و به دنبال آن اعمال فرد تغییر می نماید وپس از آن ودر نتیجه آن ، تصاویر هم تغییر خواهند کرد ۰ این نمودارها ساز وکار رویا و بیداری شما را نشان می دهند و نقاط قوت و ضعف شما را نیز مشخص می کنند ۰ در حال حاضر هیچ کاری در مورد خود اقدام خواهید کرد ؟ زمانی که همه ساز وکارها متعادل شوند شما شروع به تجربه خواب آفرین خواهید کرد و رویاهایتان جدی تر خواهد شد ۰ با توجه به اینکه یافته های درمانی ما با نتایج تحقیقاتمان در مورد رویا ، ارتباط تنگا تنگ دارند ما هر دو را ادغام کرده و در درمانهای خود با گذشته ، حال وآینده افراد کار می کنیم ۰

آموزش ششم:

رویاهای شما در مورد گذشته ، حال و آینده با شما صحبت میکنند۰

در واقع مفهوم رویا به عنوان ظهور احساسات پویا به ما اجازه می دهد که بگوئیم رویاها درمورد گذشته حال و آینده فرد سخن می گویند ۰ احساسات هر شخص شامل نقطه نظرات خاص او ومحل تلاقی و برآیند  گذشته ، حال و آینده او می باشد ۰ گذشته نشان می دهد چه وقایعی به عنوان کودک برای فرد رخ داده که  طی آن او یاد گرفته است که احسسات خود را این طور بیان کند ، زمان حال نشانگر این است که چه احساساتی بر حالات او به عنوان یک بزرگسال واقع می شود ، چگونه توسط دیگران اوضاع و شرایط محیط تاثیر می پذیرد و چگونه بر دنیای اطراف خود تاثیر می گذارد و آینده که توانایی بالقوه او را در زمینه احساساتش به نمایش خواهد گذاشت ۰ زمانی که انسان محیط کوچکی را جهت فعالیت وفعل وانفعال خود در هستی قائل میشود و هستی محدودی را دنبال می کند به مرور که شروع کرده و خود را آماده پذیرش احساسات بیشتری می نماید ، آینده پر بار تری را هم برای خود خلق می کند ۰ همانطور که قبلا هم برای شما توضیح دادیم ، رویا می تواند به انسان کمک کند تا دوران کودکی خود را به صورتی بی واسطه و مستقیم تجربه نماید ۰ این تجربه به شخص نشان می دهد که چگونه عملکردش به عنوان یک بزرگسال دقیقا با تجربیات و رخدادهای دوران کودکیش هماهنگ ومتناسب بوده و در واقع همان نتایج منطقی به دست آمده ار آن مرحله می باشد

سه تمرین اضافی

زمان گذشته :

در هر یک از رویاهای خود نحوه احساس ، عمل و فکر خود را که مشابه دوران کودکی خو بوده است ،تشخیص داده و فهرست کنید ۰

زمان حال :

کوشش  کنید که در آخرین رویای خود ،یک روش اختصاصی احساس ،حالت ، عمل و یا درک را که کاملا مربوط به دوران بزرگسالی شماست تشخیص دهید ۰

زمان آینده :

بررسی کنید که چگونه می توانستید آخرین رویای خود را تغییر دهید یا کامل کنید :

۱-   چگونه می توانستید ابراز حالت خود را (کیفیت ، شدت و تنوع آن را ) تغییر دهید؟

۲-   چگونه می توانستید بصیرت خود را تغییر دهید ؟

۳-   چگونه می توانستید حالات خود رادر رویا  تغییر دهید ؟

۴-   چگونگی تغییر هریک از این عناصر نتیجه کلی رویای شما را به چه نحوی تغییر می داد؟

به خاطر داشته باشید هر یک از این تمریناتی که به شما داده ایم به مثابه کلیدی است که باب کشفیات جدیدی را در مورد رویاهایتان به سوی شما می گشاید ۰ شما فقط باید آنها را انجام دهید و هیچ کار دیگری هم با آنها نداشته باشید ،آنها به خود خود شما را به سوی تغییرات بیشتر رهنمون می کنند ۰ زمانی که بتوانید به این پرسشها به روشنی پاسخ دهید به قدرت رویا ها در کمک به خود در راستای تجربیات گذشته ، حال و آینده پی خواهید برد ۰ رویاها به خودی خود می توانند زندگی بیداری شما را تحت تاثیر قرار دهند ۰

وقتی به طور مداوم اقداماتی را که ما شرح داده ایم اجرا کنید ، رویاهایتان شروع به تغییر جهت کرده و دیگر بر علیه شما کار نخواهد کرد ۰بدون تعارف باید بگوییم که اکثر افراد با یک بار منفی از خواب بیدار شده و تمام روز خود را صرف ترمیم این بار منفی می کنند ۰ اما وقتی شخصی بتواند از طریق راههای ساده پیشنهادی ما در این کتاب با رویای خود کار کند، به زودی خواهد توانست رویاهای ممیزس شده و نمادین خود را به رویاهایی با بار مثبت تبدیل نمایید ۰ در این صورت رویاهایش نیز آرام آرام به نفع او کار خواهند کرد ۰ در واقع زمانی که چرخه منفی بیداری شکسته شود ،بیننده خواب  به رویای واقعی و مستقیم نزدیک تر می شود ۰ به این معنی که چرخش آن از بیداری مثبت شروع شده و به آگاهی خواب آفرین ختم میشود ۰

حال ببینیم منظور از رویای مستقیم و آگاهی خواب آفرین که به همراه آن می آید چیست ؟ موضوع ایناست که وقتی شخص به رویاهایش توجه می کند به مرورو آرام آرام سطح جدیدی از آگاهی را بدست می آورد ۰ این آگاهی جدید نقطه عطفی در زندگی او خواهد بود۰ کشف این آگاهی مانند این است که مکان جدیدی را در درون خود برای زندگی دوباره بیابید ۰ این محل جدید احساس جدید و متفاوتی هم به شما خواهد داد که در واقع نشانی جدید شما خواهد بود ۰ به این ترتیب شما دیگر روشهای قبلی رویا بینی و منش خود در آن راستا را کنار گذاشته و به روشهای جدیدی رویا دیده و عمل خواهید کرد ۰

نکته شگفت آور این که شما در خواهید یافت که داشتن رویای مستقیم و رسیدن به آگاهی خواب آفرین ، نه تنها خارج از وجود شما نیست ،بلکه رسیدن به آن حالتی است که هم اینک در شما وجود دارد ۰ در واقع همان بینشی است که از دوران کودکی داشته اید ولی به مرور فراموشتان شده است ۰ زمانی که به مرحله خواب آفرینی می رسید قابلیت بینش دوران کودکی خود را نیز باز خواهید یافت  ۰ این قابلیت نوعی آگاهی بصیر و فعال را طوری در بیداری به شما می دهد که بتوانید رویاهایی ببینید که نوعی هدایت و راهنمایی درونی را برای زندگیتان فراهم کند ۰ بین بیداری و خوا ب دیدن و گذشته و حال رابطه ای وجود دارد که با درک فرایندهای خواب آفرین واضح و شفاف می شود ۰ اکنون یاد گرفته اید که هویت خود را با استفاده از روش جدید به کار بردن نقطه نظر های عملی تعیین نمائید ۰ این روش جدید شما را از تلاش برای تفسیر و تعبیر رفتارهای خودتان رها می سازد و به شما این امکان را می دهد که به خود و دیگران با درک و دریافت جدید ی نگاه کنید ۰ به یادداشته باشید که آموزش دیگران (مثلا یک دوست ) در مورد تغییر فرایندهای خواب آفرین آنها فکر خوبی است که به شما امکان می دهد میزان درک خود را از مطالب حوانده شده و آموزشهای ارائه شده ارزیابی کنید ۰

هفته سوم :

در چهارده روز گذشته مطالب جدیدی را فرا گرفته و آنها را تجربه کرده اید تا خود را برای هفته سوم که در آن به شما یادخواهیم داد تا با تغییر عناصر محرکه خود ، رویاهایتان را هم تغییر دهید ، آماده نمائید ۰ در واقع یک فرایند آموزشی است که آزمون واقعی آن در شب اتفاق می افتد ۰ در صورتی که آموزشهای ارائه شده را فرا گیرید به طور طبیعی آنها را در رویاهایتان هم وارد خواهید کرد ۰ روش آسان برای خود آموزی این است که این روشها را در بیداری تمرین کنید تا کنون مقدار بسیار زیادی از نظریه های منطقی وتجربی خود را به شما عرضه کرده ایم ولی همانطور که ممکن است خودتان هم توجه کرده باشید ، تاکنون در مورد معنا و مفهوم این تمرینات صحبتی نکرده ایم ۰ شما در خواهید یافت که به موازات انجام این تمرینات خوابهای شما به طور طبیعی و به سادگی تغییر می یابد ۰ در واقع وجود این تغییرات خیلی مهم تر از شرح چگونگی انجام آنها می باشد ۰ در هفته سوم ما تاکید خود را بر نکته دیگری قرار می دهیم : تاکنون به شما یادداده ایم  که آگاه باشید و تشخیص دهید و اکنون عامل تغییر را نیز به آن می افزاییم ۰ وقتی از تغییر سخن می گوئیم به این معناست که از شما می خواهیم تا بعضی از حد ومرزها ی درونی خود را به مبارزه بطلبید و با این کار نقش بیداریتان رابشکنید ۰ در این هفته شرایط کمی ترسناک تر خواهد شد زیرا از شما میخواهیم که خواب آفرین خود را به زندگی روزانه خود وارد کنید ۰ در صورتی که کار جدیدی را در بیداری انجام ندهید پیشرفت شما نیز متوقف خواهد شد و اگر زیاده از حد تلاش کنید اشتیاق خود را از دست داده و یا سر خورده می شوید ۰ بنابراین با گامهای آهسته و پیوسته این کار را ادامه دهید ۰

روز پانزدهم : نقش

رویای خود را در نظر گرفته ، به نقش خود آگاه باشید و به پرسشهای زیر پاسخ دهید :

پرسشهای مربوط به رویا

۱-   آیا از نقش خود در این رویا راضی هستید ؟

۲-   چه اتفاق به خصوصی در این رویا باید می افتاد ، تا شما از نقش خود کاملا راضی می شدید ؟

۳-   نقش اصلی شما در این رویا چیست ؟

۴-   چگونه شد که نقش خود را در این رویا ناقص نگه داشتید ؟

۵-   جهت تکمیل کردن آن نقش باید چه اقدامی می کردید ؟

۶-   آیا نقش شما در این رویا به نفع یا به ضرر شما عمل می کند ؟

۷-    باید چه تغییری در نقش خود می دادید تا این رویا به یک رویای مستقیم تبدیل شود ؟

۸-   میزان نقش خود را در این رویا تعیین کنید ۰ اگر آن را یک درجه بالا می بردید چه می شد ؟یک درجه پائین تر چه طور ؟

۹-   در صورتی که نقش خود را به سطح رویای مستقیم ارتقاء می دادید چه وقایعی رخ می داد که باعث ترس شما می شد ؟ این وقایع را فهرست کنید ۰

پرسشهای مربوط به بیداری:

سعی کنید امروز نقش خود را تغییر دهید ۰ در تمام روز به نقش خود آگاه باشید و کوشش کنید که آن را اندکی کمتر و بعد مقداری بیشتر نمایید ۰ قبل از اینکه به روز شانزدهم بروید ببینید آیا بعضی از آن کارهای جدید را به طور جدی وواقعی تمرین کرده ومورد آزمون قرار داده اید ؟در صورتی که پاسخ شما منفی است حداقل نسبت به مراحلی که جهت متوقف کردن خود بکار برده اید آگاه بوده و آنها را تشخیص دهید ۰ آیا بصیرت شما کمتر شد ؟ آیا درجه فعال بودن شما کاهش یافت ؟ آیا میزان سنجش حالات و اظهار وجود شما نزول کرد ؟ و آیا احساسات خود را به نوعی محدود کردید؟

روز شانزدهم : ابراز وجود

پرسشهای مربوط به خواب

۱-   آیا از حالت و ابراز وجود خود در این رویا راضی هستید ؟

۲-   در این خواب باید چه اتفاقی می افتاد که شما به طور کامل از بروز حالت خود راضی می شدید ؟

۳-   ابراز وجود اصلی شما در این رویا چیست ؟

۴-   چگونه از بروز کامل حالت خود در این رویا جلوگیری می کنید ؟

۵-   چه کاری باید جهت کامل کردن ابراز وجود خود می کردید ؟

۶-   ابراز وجود خود را چگونه باید تغییر می دادید تا این رویا به صورت یک رویای مستقیم در بیاید ؟

۷-   ابراز وجود شما در این رویا به نفع یا به ضرر شما کار می کند ؟

۸-   سطح ابراز حالت خود را در این خواب تعیین کنید اگر آن را یک درجه بالاتر می بردید چه می شد ؟ یک درجه پائین تر چه طور ؟

پرسش مربوط به خواب آفرین

در صورتی که جهت ابراز حالت خود از امکانات بالقوه خواب آفرین استفاده می کردید چه رویدادهای خوبی برایتان اتفاق می افتاد ؟

پرسشهای مربوط به بیداری

در روز شانزدهم مطالب بیشتری در مورد بروز حالت یاد گرفتید اکنون از شما می خواهیم که روز پانزدهم و شانزدهم را با هم ترکیب کنید و کوشش نمائید که نقش ایفا شده و میزان ابراز حالت خود را در تمام روز با هم تطبیق دهید به این معنی که هرگاه منفعل هستید بگذارید ابراز حالت شما نیز کم شود و زمانی که فعال هستید میزان ابراز حالت خود را افزایش دهید ۰

روز هفدهم : احساس

پرسشهای مربوط به رویا

۱-   آیا از سطح احساساتخود در این رویا رضایت دارید ؟

۲-   برای اینکه از سطح احساسی خود در این رویا به طور کامل راضی شوید چه باید پیش می آمد  ؟

۳-   احساس اصلی شما در این رویا چیست ؟

۴-   چگونه از ابراز احساسات کامل خود جلوگیری می کنید ؟

۵-   جهت کامل کردن آن ، چه باید می کردید ؟

۶-   در این رویا چه تغییری در سطح احساسات خود باید به وجود می آوردید تا آن را به صورت یک رویای مستقیم درآورید؟

۷-   آیا  احساسات شما در این خواب به نفع یا ضرر شما کار میکند ؟

۸-   سطح احساسی خود را در این خواب تعیین کنید اگر آن را یک درجه بالاتر می بردید چه می شد؟یک درجه پائین تر چه طور ؟

پرسش مربوط به خواب آفرین

در صورتی که احساس بیشتری داشتید جسم شما چگونه می شد ؟

تجربه بیداری روز شانزدهم را به خاطر آورید آن را تکرار کنید ولی یک فرایند خواب آفرین دیگر نیز به آن بیفزائید ۰

این بار احساسات بیداری خود رابا نقش و ابراز وجود خود در بیداری مورد بررسی قرار داده و با هم تطبیق کنید ۰ خود را به صورت یک گیتار خوب که نیاز به کوک دارد در نظر بگیرید ۰ در تمام مدت روز نقش ،احساس    و ابراز احساسات خود را مورد بررسی ومراقبت قرار دهید و دقت کنید که چه زمانی این عوامل سه گانه انطباق خود را از دست می دهند ۰

روز هجدهم : بصیرت ( شفافیت ، وضوح )

پرسشهای مربوط به خواب

۱-   آیا از بصیرت خود در این رویا رضایت دارید ؟

۲-   چه اتفاقی در این رویا باید روی می داد تا شما از بصیرت خود رضایت کامل پیدا کنید ؟

۳-   آنچه که در این رویا به نظر شما از همه واضح تر و روشن تر است چیست ؟

۴-   چگونه خود را گیج و آشفته نگه می دارید ؟

۵-   چه با ید می کردید تا کاملا بصیر و واضح شوید ؟

۶-   بصیرت خود را چگونه باید تغییر می دادید تا این رویا بصورت یک رویای مستقیم در آید ؟

۷-   آیا بصیرت این رویا به نفع شما یا به ضرر شما ست ؟

۸-   سطح بصیرت خود را در این رویا مشخص کنید ۰ اگر آن را یک درجه بالا می بردید چگونه می شد ؟

پرسشهای مربوط به خواب آفرین

در صورتی که خیلی بصیر و روشن می شدید مشکلات زندگی شما چگونه می شدند ؟

روز نوزدهم : ترکیب تمام اجزاء

پرسشهای مربوط به رویا

۱-   میزان فرایند های چهار گانه خواب آفرین را در رویای خود تعیین کنید ۰

۲-        تصور کنید که این رویا را دوباره می بینید پس هر یک از اجزاء چهار گانه را یک درجه افزایش دهید۰

۳-   آیا این افزایش باعث رضایت بیشتر شما می شود ؟

۴-   آیا این افزایش باعث تغییر احساس شما نسبت به خودتان می شود ؟

پرسشهای مربوط به بیداری

۱- در صورتی که هریک از اجزاءچهار گانه را تغییر می دادید چه تاثیری بر زندگی بیداریتان می گذاشت ؟

۲-در این تغییر و اثر گذاری از چه می ترسید ؟

۳- انتظار چه رویداد خوبی را از این تغییر دارید ؟

۴- د ر اثر این تغییر چه مشکلاتی حل می شدند ؟

پرسش مربوط به خواب آفرین

امروز سعی کنید که به مدت سه دقیقه با احساس بیشتر، ابراز وجود بیشتر و بصیرت بیشتر و به نحوی که همه عناصر چهار گانه در انطباق با یکدیگر باشند زندگی کنید ۰

روز بیستم : کشف دنیای خواب آفرین شما

پرسشهای مربوط به خواب

بیست کلمه اصلی که معمولا با استفاده از آنها رویای خود را توضیح می دهید فهرست کنید سپس آن کلمات را به ده ، پنج ، سه ، دو ، ویک کلمه کاهش دهید ۰ آن کلمه آخر همان کلمه خواب آفرین شماست ۰ پس در تمام طول روز این کلمه را راهنمای زندگی خود قرار دهید و بر مبنای آن زندگی کنید ۰

روز بیست و یکم : حفظ تغییرات

به طورقطع تا کنون رویاهای شما شروع به تغییر کرده اند ۰ در اینجا پرسشهایی را مطرح می کنیم که جهت حفظ آن تغییرات مورد استفاده قرار دهید ۰

۱-   این رویا چه احساسی را در شما به وجود آورد ؟

۲-   حالت خود را در این رویا چقدر دوست داشتید ؟

۳-   نقش خود را در این رویا چقدر دوست داشتید ؟

۴-   بصیرت خود را در این رویا چقدر دوست داشتید ؟

۵-   احساس خود را در این رویا چقدر دوست داشتید ؟

۶-   آیا شما به تمام اجزاء چهار گانه خواب آفرین به طور یکسان توجه دارید ؟

۷-   این رویا چه پیامی برای زندگی بیداری شما دارد ؟

۸-   این رویا چه پیامی برای آینده شما دارد ؟

۹-   چگونه می توانید این فرایندها را طوری تغییر دهید تا ظهور رویا به نفع شما تغییر کند ؟

این برنامه یک  برنامه کوتاه و گذرای ویژه تعطیلات تابستانی نبوده بلکه یک برنامه دائمی برای زندگی شما می باشد ۰ بنابر این هیچگاه تمرینات خود را متوقف نکنید بلکه هر وقت که میل داشتید و هرزمان که احساس نیاز کردید ،آنها را دوباره انجام دهید ۰ با ادامه راهکار خواب آفرین قادر خواهید بود که رویای خود را به جای اینکه به ضرر شما بیانجامد به نفع خود مورد استفاده قرار دهید ۰ راهکار اجرائی آن همیشه یکی است آگاه باشید تشخیص دهید وفرایندهای خواب آفرین خود را متعادل کنید متعادل کردن فرایندها همواره به رویای مستقیم منجر می شود در میان گذاردن رویاهایتان با دیگران باعث گسترش حرکت آئین خواب آفرین به سوی آینده خواهد شد ۰ هررویای مستقیم با رهنمود هائی که درمورد روندزندگی مورد نظرتان به شما می دهد شما را چند گام به جلو می برد ۰ هم اکنون شما همه تمرینات مورد نیاز را در اختیار دارید و احتیاجی به تمرینات اضافی نیست ۰ تلاش ما بر این بود که یک حقیقت مهم را به شما منتقل کنیم : این که شما رویاهای را در درون خود دارید که همواره آنها را از دست می دهید و این که ما می خواهیم شما آنها را باز یابید ،نگهداری کنید و مورداستفاده قرار دهید ۰ ما هم چنین کوشش کردیم تا نحوه ارتباط بین احساسات شما و رویاهایتان را به شما نشان دهیم و به شما بگوئیم که چگونه رویاهایتان همراه با گذشته و حال شما به صورتی پویا در هم تنیده شده اند ۰ ولی گذشته وحال کافی نیست بلکه هرکس نیازمند یک آینده واقعی نیز می باشد ۰ بنابر این ما کوشش می کنیم تا به شما بیاموزیم آینده خود را تعیین کنید ۰ در صورتی که شما در فهم فرایندهای رویاهای خود وبه کار گیری آنها کار آزموده شوید قادر به تغییر آینده خود خواهید شد ودر نتیجه آن دنیای جدیدی از احساس کردن و خواب دیدن بر شما گشوده می شود ۰ این هدف بزرگی است ولی نه خیلی بزرگ مطمئناً ما در آینده کتابهای بیشتری در این زمینه خواهیم نوشت و کوشش خواهیم کرد که همواره رویاها و احساساتمان را نه بصورت دشمنان خود بلکه به عنوان متحدان و هم پیمانان کارآمد خود مورد استفاده قرار دهیم ۰ ما فریاد خواهیم کرد ،خواهیم گریست ،خواهیم خندید و خواب خواهیم دید و همه را با دیگران قسمت خواهیم کرد و از شما می خواهیم که همین کار را بکنید ۰

شاید مشکل ترین مطلبی به شما آموخته ایم این باشد که در صورت انجام چنین کارهایی تغییر هم خواهید کرد گو اینکه همه خواهان تغییر هستند ولی در عین حال از آن می ترسند ۰

به عنوان آخرین تمرین از مجموعه تمریناتی که به شما داده ایم از شما می خواهیم فهرست تغییراتی را که مایلید برای سال آینده خود داشته باشید بنویسید ۰ حال به خود بگویید ( منقابلیت تغییر پذیری دارم ) در صورتی که اگر به خود بگویید (من چندان هم بد نیست و شاید بتوانم تغییرکنم ) موفق به تغییر واقعی می شوید که یک احساس درونی قوی هم از خود داشته باشید ۰

خواب آفرین قوی ترین ،مطمئن ترین وخردمندانه ترین حس درونی را که شما خواهان آن باشید ،برای شما به ارمغان می آورد ۰ ما با آشنا کردن دوباره شما با خواب آفرینان و آموزش فرایندهای خواب آفرین به شما ابزارهای مورد نیاز جهت تغییر اساسی در آینده را در اختیار شما قرار داده ایم پس از این ابزار ها استفاده کنید ویک خواب آفرین شوید ۰

هوشیاری در رویا

یکی از مراحل اساسی خواب بنام حرکت سریع چشم(REM)در بیشتر رویاها اتفاق میافتد ۰ موجودات وجانوران آزمایشگاهی که از خواب

(REM)محروم شده اند رفتارهای بسیار عجیب واغلب روانی از خود به نمایش میگذارند ۰ محققان دریافتند که وضعیت خواب( REM)شما مشخصا همان وضعیت امواج مغزی آلفا وتتا (به ترتیب ۴تا۷ سیکل در ثانیه و۷تا۱۴ سیکل در ثانیه )می باشد۰

معمولا رویاها خود بخود اتفاق افتاده ونشان دهنده پیچیدگیهای نیمه خودآگاه میباشد ۰ آنها میتوانند رهائی روانی از تنش نیز باشند۰

اگر به زمانهای خیلی دور برگردیم ،زمان بابلها،خوابها از نظر سمبلیک معناهائی رادر بر داشتند ۰ “وفرعون برای آنها خواب خود را باز گو کرد ولی هیچکس نبود که بتواند آنهارا برای فرعون تعبیر کند”(GEN.41:8)

از آنجا که اغلب خوابها نقاب سمبلها را بر چهره دارند خیلی مهم است که خوابهای خود را ثبت کنید و بطور دوره ای آنها را مرور کنید تا از هر گونه رخداد موازی قابل تعبیر درزندگیتان آگاهی پیدا کنید۰

بعداز سمبلهای نا خودآگاه خودتان ،به جای اینکه خوابها پیچیدگی ودشواری را به نمایش بگذارند میتوانند باعث لذت بردن فرد شوند۰

واژه هوشیاری در رویا بیانگر تجربه تشخیص آگاهانه ای است که شما در طول یک رویا بدانید که در حال خواب دیدن هستید۰ با درگیر کردن هوشیاری آگاهانه خودتان در فعالیت نیمه خودآگاه میتوانید یاد بگیرید که محتوای رویای خود را کنترل کنید ونحوه برخورد با یک موقعیت ناخود آگاه را فرا بگیرید ۰ هر چقدر شما بیشتر در زمان بیدار شدن از خواب هوشیاری و آگاهی کامل داشته باشید کسب مهارت هوشیاری در رویا برایتان آسانتر خواهد بود۰

تمرین افزایش هوشیاری را مرور کنید:

هوشیاری آگاهانه خودرا تقویت کنید” تا حالت هوشیاری در رویا برایتان واضح تر شود ۰

رویاها برای فردی که به هوشیاری در رویاها دست یافته است واضح تر و روشن تر از یک تجسم ساده میباشد۰ افراد وچیزها به نظر جامد احساس میشوند وفرد در خواب غالبا قادر است که آگاهانه با شخصیتهای رویای خود گفتگو کند۰ این افراد اگر بخواهند می توانند شخصیتها ویا مواردی را در خواب خود خلق کنند ویا از بین ببرند همچنین شما میتوانید در رویا ها سبکبار شوید ویا پرواز کنید۰  بنابراین اگر مرددهستید که آیا در رویا هستید یا خیر ،سعی کنید که پرواز کردن را آزمایش کنید ۰

یک قبیله مالزیاییبنام SENOiبیشتر فرهنگشان در حول وحوش رویاها می چرخد در سالهای ابتدائی ،والدین از کودکان خود در مورد رویاهایشان سوال میکنند ۰ کودکان در همان ابتدا آموزش میبینند که چگونه رویاهای خود را کنترل کنند وازنتایج سودمند آن بهره مند شوند۰ بوسیله کنترل آگاهانه رویای نا خود آگاه افراد این قبیله نتایج مثبتی را در جهان بیداری کسب میکنند ومشکلات روزانه خود را فورا حل مینمایند ۰ یک تکنیک جهت کسب وضعیت هوشیاری در رویا این است که از خود سوال کنید

“آیا این یک رویا است ؟وآیا در حال دیدن رویا هستم؟ ” ۱۰تا۲۰ مرتبه دقیقا قبل از اینکه بخواب بروید این سوالات را از خود بپرسید با تکرار هوشیارانه،بالاخره این سوالات در رویای نیمه هوشیارشما غرق خواهندشد۰انعکاس آگاهانه چنین سوالاتی در خواب باعث ایجاد مداخله آگاهانه خواهد شد واز آن زمان است که وضعیت هوشیاری در رویا حاصل میشود ۰

یکنوع دیگری از روش ذکر شده بدین صورت است که درست قبل از خواب شمارش را انجام دهید۰″من در حال رویا دیدن هستم ،۱″ “من در حال دیدن هستم ،۲ ” “من در حال رویا دیدن هستم ،۳ ” وهمینطور ادامه دهید ۰ توجه به شمردن باعث حفظ هوشیاری آگاهانه وبیدار ماندنتان خواهد شدتا آنچه را که قصد دارید ،انجام دهید۰ کسانی که قصد دارند سریع به خواب بروند ،این متد آنان را در حالی که در حال شمردن هستند مستقیما به سرزمین خواب وارد مینماید ۰

روش دیگر تکرار کردن مداوم این جمله درست قبل از بخواب رفتن است:

“من حالا میخواهم به خواب بروم ،من میدانم که رویا خواهم دید ۰ زمانیکه در حال رویا دیدن هستم میتوانم تشخیص بدهم که در حال رویا دیدن هستم ۰ امشب من به رویاهای خود آگاهی دارم ۰من با آگاهی کامل جزئیات آنچه که در خواب می بینم را بیاد خواهم آورد ۰″

شما همچنین می توانید از یک رشته پاسخ های تحریک کننده استفاده کنید ۰ برای مثال دقیقا قبل از اینکه به خواب بروید به دست خود نگاه کنید ،در حالی که در حال تلقین به خود می باشید مرتبا بگوئید “زمانیکه دستانم را در خواب ببینم آنوقت است که متوجه میشوم که در حال رویا دیدن هستم “۰ یک محقق با استفاده از یک شوک الکتریکی خفیف برای علامت گذاری موضوعی استفاده می کرد که افراد در حال خواب دیدن بودند ۰ او در این کار بسیار موفق بود ۰

هر کدام از این تکنیکها ممکن است با سیلی از رنگها ،تصاویر،صداها و افکار شروع بشوند ۰ اگر شما از راههای خلاصه وکوتاه شده شروع به فکر کردن میکنید نشان دهنده این است که مغز راستتان غالب بوده ومغز چپتان بیکار است۰ تنها لازم است که مشاهده خودتان را ادامه بدهید ۰ بالاخره اصوات وتصاویر بصورت یک خواب ۳ بعدی خود را نشان خواهد داد که شما قادر خواهیدبود آگاهانه آن راجستجو کنید ،تغییر دهید ویا از آن چیز هایی بیاموزید۰

برای خلاص شدناز کابوسهاویا رویاهای ترسناک شبانه ،درست قبل از اینکه به خواب بروید خودتان را در یک فیلمنامهای که دوست دارید فعال تصور کنید ۰خود را در نقشی ببینید که با انجام فعالیتهاییبیشترین سود ومنفعت را برای شما داشته باشد ۰ بنابراین بخش ناخود آگاه شما طوری تنظیم میشود که به همان باز ی که دلخواه شما است برگردد۰ تخیل خود را با این تلقین که شما کنترل رویای خود را در دست دارید وموردی برای ترسیدن وجود ندارد،ترکیب کنید ۰سر انجام روند تصویرسازی شما در فرایند رویای شما آمیخته میشود ونتاج مثبتی حاصل میگردد۰

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *