مرد چدار، اولین بریتانیاییِ مدرن، پوستی تیره و چشمانی آبی داشت.

«مرد چدار» و بستگانش مسئول تقریباً ده درصدِ ژنوم جمعیت بومی بریتانیایی‌های مدرن هستند. مرد چدار، یکی از اولین ساکنان انسانی در بریتانیا، پوستی تیره و چشمانی آبی داشت. تحلیل‌های جدید از دی‌ان‌ای نمونه‌برداری‌شده از مرد چدار، قدیمی‌ترین اسکلت کامل انسان در بریتانیا، نشان می‌دهد که این بریتانیاییِ اولیه، دارای رنگدانه‌های پوستی تیره تا سیاه و چشمانی آبی بوده است.
مرد چدار قدیمی‌ترین بریتانیایی است که توالی ژنوم او مشخص شده است. این کار توسط گروهی از ژنتیک‌دانان و دانشمندان تحقیقاتی با دانشگاه کالج لندن و موزه‌ی تاریخ طبیعی تکامل انسان انجام شده است. این تلاش تحقیقاتی در مستند جدیدِ «اولین بریتانیایی: رازهای مردی با قدمت ۱۰،۰۰۰ سال»، در شبکه‌ی ۴ تلویزیون بریتانیا با جزئیات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
نتایج تجزیه و تحلیل ژنتیکی به دانشمندان کمک می‌کند تا درک بهتری از اولین انسان‌هایی که جمعیت جزایر بریتانیا در پایان آخرین عصر یخبندان را تشکیل دادند، پیدا کنند. یافته‌ها نشان می‌دهد که رانگدانه‌های روشن‌تر پوست که ویژگی مشترک و رایجی در میان اروپایی‌های مدرن است، بعد از آنچه که تصور می‌کنیم وارد بریتانیا شده است. اما این تحقیق، چیزی بیش از جزئیات جدید در مورد رنگ پوست مرد چدار را آشکار کرده است.
«یان بارنز»، محقق ارشد در موزه‌ی تاریخ طبیعی گفت: «از نظر من فقط رنگ پوست آن نیست که جالب است، بلکه ترکیب ویژگی‌های او است که بسیار جالب است که باعث شده شبیه به هر کسی که امروزه می‌بینیم، نباشد. نه فقط پوست تیره و چشمان آبی، زیرا می‌توانیم این ترکیب را ببینیم؛ بلکه شکل صورت او بسیار جالب است. پس همه‌ی این‌ها با هم ترکیب می‌شود و او را متفاوت از افرادی که امروزه می‌بینیم، می‌کند.»
محققان علاوه بر مشخص کردن توالی ژنوم مرد چدار، از تصویربرداری پیشرفته برای اسکن جمجمه‌ی او استفاده کردند و مدلی سه‌بُعدی از ساختار صورت او بازسازی کردند. مرد چدار از غارِ Gough در چدار جورج در سامرستِ انگلستان، در سال ۱۹۰۳، به‌دست آمده است. در قرن گذشته، دانشمندان در مورد اینکه مرد چدار اهل کجا بوده و چه شکلی بوده است، فرضیه‌هایی ارائه داده‌ بودند که اکنون به آن‌ها پاسخ داده‌اند.
اگرچه مرد چدار و بستگانش در نهایت تعدادشان بیشتر شد و با مهاجرت‌های متعاقب به بریتانیا رفتند، اما همچنان مسئول تقریباً ده درصد از ژنوم جمعیت بومی بریتانیاییِ مدرن هستند.
«مارک توماس»، استاد UCL و ژنتیک‌دان، در بیانیه‌ای مطبوعاتی گفت: «مشخصات ژنتیکی مرد چدار او را هم‌ردیف با چندین اروپایی دیگر از عصر میان‌سنگی، از اسپانیا، مجارستان و لوکزامبورگ که دی‌ان‌ای آن‌ها قبلاً تجزیه و تحلیل شده است، می‌سازد. این‌ها در پایان آخرین عصر یخبندان، به اروپا مهاجرت کردند که این گروه شامل اجداد مرد چدار بود.»
این کشف بیش از اینکه دانشمندان را از گذشته‌ی ژنتیکی بریتانیا آگاه می‌کند، می‌تواند ساکنان بریتانیا را مجبور کند تا در مورد اینکه بریتانیایی بومی چه کسی است و چه‌طوری به‌نظر می‌رسد، تجدید نظر کنند. «استیون کلارک»، مدیر مستند شبکه‌ی چهار بریتانیا، به بی‌بی‌سی گفت: «من فکر می‌کنم همه‌ی ما می‌دانیم که در زمان‌هایی زندگی می‌کنیم که اندیشه‌ی ما منحصراً و به‌طور غیرمعمول به رنگدانه‌های پوست معطوف شده است.»

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *