کشفی حیرت‌انگیز در زیر یخچال‌های طبیعی گرینلند

 آنالیز جدیدی که بر روی داده‌های ماموریت ناسا انجام شده است، نشان می‌دهد که ۵۶ دریاچه در زیر لایه‌های یخی گرینلند وجود دارند که تا کنون شناخته نشده بودند. دریاچه‌های زیر یخچال‌های طبیعی در حقیقت آب‌هایی هستند که زیر لایه‌های عظیمی از یخ پنهان شده‌اند. ذوب شدن آب در این مناطق تحت تاثیر فشار لایه‌های عظیم یخ، گرمای تولید شده در اثر جریان یخ، گرمای موجود در زمین و نفوذ آب‌های موجود در سطح یخ‌ها به زیر آن‌ها اتفاق افتاده است. این آب‌ها می‌توانند به‌خاطر تفاوت ضخامت یخ در جاهای مختلف تجمع کنند.
«جید بولینگ» و همکارانش از دانشگاه لنکستر با آنالیز ۵۷۴،۰۰۰ کیلومتر از داده‌های رادیویی به‌دست آمده طی ماموریت ناسا، ۵۴ دریاچه‌ی موجود در زیر یخچال‌ها را شناسایی کردند. دو دریاچه‌ی دیگر را نیز با توجه به وجود ترازهای مختلف در سطح یخ‌ها شناسایی کردند. این دریاچه‌ها از ۲۰۰ متر تا ۵.۹ کیلومتر طول دارند و اکثر آن‌ها زیر یخ‌هایی پیدا شده‌اند که حرکت نسبتاً آرامی دارند.
به هر حال در آینده گرمایش زمین باعث ذوب شدن یخ‌ها و شکل‌گیری دریاچه‌ها در ترازهای بالاتری می‌شود و شاید بتواند باعث فعال‌تر شدن دریاچه‌های موجود در زیر یخ‌ها شود. محققین دریافته‌اند که هم‌اکنون در مرزهای گرینلند فعالیت‌های بیشتری در زمینه‌ی تخلیه و پُر شدن مجدد دریاچه‌ها مشاهده می‌شود که نشان از فعالیت‌ بیشتر آن‌ها است.
دکتر بولینگ می‌گوید: «ما درک خوبی از دریاچه‌های زیر سطحی در قطب جنوب داریم که می‌توانند تخلیه شده و مجدداً پُر شوند و با این کار باعث ضخیم شدن لایه‌های یخی شوند. به هر حال تا کنون اطلاعات کمی درباره‌ی دریاچه‌های موجود در زیر یخ‌های گرینلند وجود داشت. این مطالعه برای اولین بار تصویری از دریاچه‌های زیر یخی موجود در این ناحیه به‌دست داد. این دریاچه‌ها می‌توانند تاثیر عمیقی بر روی دینامیک یخ‌ها داشته باشند و درک ما را از حالت گرمایی لایه‌های یخی بهبود بخشند.»
دکتر «استفان لیوینگستون» از دانشگاه شفیلد، می‌گوید: «دریاچه‌هایی که ما یافته‌ایم بیشتر به‌صورت خوشه‌ای در شرق گرینلند تجمع کرده‌اند. در این ناحیه کف زمین ناهمواری بیشتری دارد و بنابراین می‌تواند آب را در خود گیر اندازد. این دریاچه‌ها مکان‌های مهمی برای جستجو به دنبال زندگی‌های ادامه‌دار در شرایط محیطی سخت هستند و همچنین رسوباتی که در این ناحیه ته‌نشین شده‌اند، اطلاعات خوبی درباره‌ی شرایط آب‌ و هوایی در زمان‌های مختلف ارائه می‌کنند.»

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *