ناهنجاری لوله گوارش دوتایی

علایم گوارشی

از آنجا که دوتا شدن از ناهنجاریهای مادرزاد لوله گوارش است لذا نشانه های بالینی آن نسبتا زود آشکار می شود به طوری که در ۶۰ تا ۷۰ درصد موارد بیماری در سنین شیرخواری و خردسالی آشکار می گردد.

از نظر بالینی داشتن نکات زیر لازم است:

۱- دوتا شدن کروی یا کیسه ای به مرور سبب تنگ شدن مجرای روده و یک ایلئوس مزمن فزاینده می شود زیرا کیست تحت فشار ترشحات داخل آن به تدریج برگ می شود تا سرانجام نشانه های تنگی و انسداد روده بروز می کند. تا وقتی که انسداد کامل نیست با حذف غذا نشانه های ایلئوس برطرف می گرد. عارضه ممکن است باعث پیچ خوردگی روده و نیز داخل شدن قسمتی از آن به قسمت بعدی شود. چنانچه کیست زخم یا سوراخ شود خونریزی بروز می کند که گاهی اوقات خیلی شدید خواهد بود خاصه موقعی که کیست به طرف حقره روده سوراخ شده باشد. سوراخ شدن کیست به طرف شکم و صفاق غیر عادی است.

۲- دوتا شدن لوله ای عضو در صورت داشتن مخاط معده منجر به زخم خواهد شد و شکم درد و خونریزی و گاهی اوقات نیز سوراخ شدن ان به طرف صفاق رخ می دهد. چنانچه این مسیر طی نشود یک کیسه کور به وجود آمده است که نتیجه اش سندرم، سوء جذب و اسهال است. اگر کیست به طرف ریه سوراخ شود استفراغ خون از ریه با واکنش اسیدی هماتین و در صورت سوراخ شدن آن به طرف پشت بیمار خروج مدفوع از محل غیر عادی دیده خواهد شد.

نشانه ها:

نشانه ها بستگی به شک

برای تایید تشخیص افتراق آن از ایلئوس, دیورتیکول مکل, پیچ خوردگی روده و داخل شدن قسمتی از آن به قسمت بعدی لازم است.

درمان:

عمل جراحی یگانه اقدام درمانی اساسی است. در دوتا شدن کروی برداشتن عضو با قسمتی از روده که به آن مربوط است و پیوند سر به سر انجام می گیرد. در مواردی که در قسمت اثنی عشر قرار دارند باز کردن یک پنجره بین عضو دوتا شده و حفره روده و یا برداشتن غشاء از طریق داخل روده انجام می گیرد.

در دوتا شدن لوله ای باید تمامی قسمت معده و روده چسبیده به عضو برداشته شود چنانچه عضو دوتا شده خیلی طویل باشد فقط قسمتی از آن در ناحیه اتصال برداشته می شود و در قسمت باقیمانده تنها مخاط با روش جراحی می شود. عضو دوتا شده را بدون روده متصل به آن نمی توان برداشت زیرا گردش خون آنها مشترک است.

عوارض:

کم خونی، سوراخ شدن و التهاب صفاق ناشی از آن، سندرم سوء جذب، سوراخ شدن عضو در ریه و خارج شدن خون با سرفه که هماتین آن دارای واکنش اسیدی (اسید کلریدریک معده) خواهد بود.

ل بیماری دارد که حالتهای مختلف آن شامل ایلئوس، ایلئوس تحت حاد، شکم حاد با نشانه های ایلئوس در پیچ خوردگی روده یا لغزیدن و داخل شدن قسمتی از آن به قسمت بعدی است. سایر نشانه ها عبارت است از خون مخفی تا مدفوع سیاهرنگ و خون آلود و خونریزی از ریه در مواردی که زخمهای علامتی به وجود می آید. اسهال، نزاری Marasmus و سندرم سوء جذب و سندرم Blind- Loop هم از نشانه های بالینی دوتا شدن اعضای لوله گوار شاست.

صرف نظر از کم خونی نشانه های آزمایشگاهی ویژه ای وجود ندارد. به طور معمول نمی توان عضو دوتا شده را با پرتونگاری تشخیص داد و اگر منجر به ایلئوس شود با رادیوگرافی ساده شکم تنها همان عارضه قابل تشخیص است. همچنین با پرتوبینی با ماده حاجب نمی توان نشانه های ویژه ای پیدا کرد. چنانچه عضو دوتا شده خیلی بزرگ باشد به علت اشغال قسمت قابل توجهی از حفره شکم جلب توجه می کند گو اینکه این نشانه هم مختص این بیماری نیست.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *