تشخیص آشالازی در خردسالان
بیماری در اثر اختلال مکانیسم باز شدن اسفنکتر تحتانی مری و فقدان حرکات طبیعی مری بروز می کند و غذا از آن به طرف معده عبور نمی کند. علت بیماری هنوز روشن نیست اختلال های عضوی چون فقدان یا صدمه دیدن گانگلیون ها یعصبی دیواره مری و یا عوامل روانی مورد بحث است. معمولا کودکان در سن بالا و بزرگسالان به این بیماری دچار می شوند ولی امکان بروز آن در خردسالان نیز وجود دارد.
منظره بالینی:
برخلاف تنگی مری در آکالازیا غذای سفت و آبکی هر دو به یک نسبت در قسمت تحتانی مری تجمع می یابند و به تدریج مری گشاد به وجود می آید و غذا و مایعات غیر اسیدی و هوا از مری به دهان بر می گردد (بازپس زدن غذا به دهان). کودک دچا راختلال رشد و کم خونی می شود و در سنین بالاتر از درد پشت استخوان جناق سینه شکایت می کند.
تشخیص:
با پرتوبینی (رادیوسکپی) و پرتونگاری با ماده حاجب تشخیص به راحتی تعیین می شود. ماده حاجب در مری گشاد شده که حرکات دودی آن نیز ضعیف است جمع می شود و به سختی و به کندی وارد معده می گردد. طول مری نیز کوتاه تر از معمول است.
درمان:
تجویز داروهای آنتی کولینرژیک و اقدامات تغذیه ای و یا سنداژ مسئله را حل نمی کند روش دقیق درمان عمل کاردیومیوتومی است.
و- تنگی هیپرتروفیک- اسپاستیک پیلور:
شاخص بیماری بروز استفراغ های قواره ای است که عموما در هفته اول نامشخص است ولی از هفته سوم تا پنجم شدت و افزایش می یابد. واکنش آن اسیدی است. معمولا استفراغ بلافاصله پس از تولد شروع نمی شود. وجود صفرا در ماده استفراغ شده وجود بیماری را نفی نمی کند. در اثر التهاب مری و یا گاستریت های پتشیانی (ورم معده همراه با خونریزی نقطه ای) ممکن است هماتین نیز در استفراغ وجود داشته باشد. با پرتوبینی می توان تشخیص را تسجیل کرد.
تشخیص افتراقی:
تنگی دوازدهه فتق هیاتال که ممکن است همراه با تنگی دهانه معده یا پیلو رنیز باشد سندرم آدرنوژنیتال با از دست دادن نمک و بالاخره اسپاسم بلور خالص بدون هیپرتروفی.