آیا حیوانات هم مانند انسان هنگام شادی می خندند؟

بیش از ۶۰۰ گونه حیوانی در باغ وحش لندن زندگی می کنند

آیا تا کنون با خود فکر کرده اید که حیوانات هم از احساست برخوردارند یا نه؟ احساساتی مانند خندیدن و ناراحتی و خشم!

شاید کمی عجیب باشد؛ اگر بگوییم حیوانات هم قابل به درک هستند و احساسات شان را با رفتارهای خاصی بروز می دهند. این حقیقت را علم می گوید.

از سال ۱۸۷۲ تحقیقاتی پیرامون این موضوع انجام گرفته و به اثبات رسیده که حیوانات هم موقع شادی میخندند ولی نه با صدایی شبیه قهقه انسان.

تحقیقاتی که برروی سگ ها، موش های صحرایی، شامپانزه ها و گونه های مختلف میمون ها انجام شده اثبات می کند که این گونه ها هنگام خوشحالی صدای منحصربفردی از خود ساطع می کنند.

پژوهش ها در رابطه وجود خنده در حیوانات مسأله تازه ای نیست. ایده اولیه این تحقیقات حداقل به سال ۱۸۷۲ میلادی برمی گردد. در آن زمان چارلز داروین زیست شناس مشهور بریتانیایی با نوشتن کتاب “بیان احساسات در انسان و حیوانات” این نظریه را بنیان نهاد. تمرکز داروین بیشتر روی شامپانزه ها و میمون ها بود؛ چرا که او دریافته بود که این گونه ها هنگام بازی کردن و غلغلک دادن صدایی شبیه به خنده از خود بروز می دهند. ده ها سال بعد نیز، پژوهش های مشابهی در دانشگاه هانوفر آلمان صورت گرفت که شباهت این صداها به صدای خنده در انسان را تأیید می کرد.

اخیرا در سال ۲۰۰۱ نیز خانم پاتریسیا سیمئونه که در زمینه رفتارشناسی حیوانات فعالیت می کند، با انجام برخی آزمایشات بر روی صدای سگ ها هنگام بازی کردن، شباهت بسیار زیادی بین این صداها و صدای خنده مشاهده کرده است. او آزمایشات خود را با استفاده از دستگاه طیف نگار انجام داده بود. همچنین خانم سیمئونه با ضبط صدای خنده سگ ها و پخش این صدا برای سگ های دیگر مشاهده کرد که پس از پخش این صدا، سگ ها به دنبال بازی کردن بودند.

 

او این آزمایش را روی توله سگ ها و سگ های بالغ انجام داد و نتایج مشابهی را گزارش کرد. با این وجود اگر سگ خانگی خود را هیچگاه در حالت خنده ملاحظه نکرده اید، هیچ جای نگرانی وجود ندارد؛ چرا که خندیدن در سگ ها بیشتر به شکل نفس نفس زدن بوده و شباهتی به قهقه ای که در انسان مشاهده می شود ندارد.

شاید جالب به نظر برسد که حتی موش های صحرایی هم صدای منحصربفردی هنگام شادی از خود بروز می دهند. آقای جک پانکسپ، عصب شناس دانشگاه ایالتی بولینگ گرین، در دهه ۹۰ میلادی با انجام برخی آزمایشات به این نکته دست یافت. او با غلغلک دادن موش های صحرایی کوچک مشاهده کرد که آن ها صدای جیرجیر خاصی در واکنش به این کار از خود بروز می دهند. او اذعان داشت که موش ها این صدا را هنگام بازی کردن نیز از خود آشکار می کنند.

 

اگرچه خندیدن در برخی از گونه های حیوانات مشاهده شده، با این حال هنوز وجود این حالت در بسیاری از حیوانات ناشناخته مانده است. اما خانم مارینا رز به همراه تیم تحقیقاتی خود در دانشگاه پورتموث در حال بررسی این موضوع در سایر حیوانات هستند.

آن ها با بررسی فیلم های موجود روی یوتیوب مشاهده کرده اند که بسیاری از حیوانات در واکنش به غلغلک دادن از خود صدای خاصی بروز می دهند. البته نمی توان نتیجه گرفت که همه این صداها در حیوانات، همان صدای خنده ای است که انتظار داریم اما خانم رز اذعان داشته که این صداها نشان از حالت خوشی و شادی در حیوانات مختلف است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *