ترغیب سالمندان برای تداوم شرکت در کلاس های ورزشی

رعایت اصول زیر می تواند به شما کمک کند تا شرکت کنندگان را برای حضور مداوم در برنامه های تمرینی تان ترغیب کنید.

راهکارهای کلی ایجاد انگیزه

برای ترغیب شرکت کنندگان حاضر به ادامه شرکت در برنامه های تمرینی و جذب سایر سالمندان باید سه راهکار کلی زیر را مدنظر داشته باشید:

* تاکید بر ایجاد تنوع و سرگرمی در کلاس ها

* استفاده از تقویت ها و تشویق های مثبت

* استفاده از راهکارهای خلاقانه و مبتکرانه خود

تنوع و سرگرمی

سالمندان با اجرای تمرینات ساده و یکنواخت خسته می شوند. برای ایجاد تنوع و سرگرمی در کلاس می توانید اقداماتی از قبیل موارد زیر انجام دهید:

  • با پخش موسیقی های دلخواه افراد، فضای کلاس را لذت بخش تر کنید.
  • کلاس ها را به صورت موضعی برگزار کنید. مثلا به صورت جشن های ملی یا مسابقات محلی تا برای افراد سرگرم کننده و مفرح باشند.
  • در کلاس مکررا داستان های موفقیت افراد را به منظور تشویق شرکت کنندگان بازگو کنید و با یادآوری فواید تمرینات ورزشی در آنها انگیزه و هیجان ایجاد کنید. می توانید از داستان های و یا موفقیت های شاگردان خود استفاده کنید. به افراد موفق تبریک گفته و موفقیت آنها را در حضور جمع مورد تشویق قرار دهید.
  • تمرینات را به صورت بازی ها و حرکات سرگرم کننده اجرا کنید. برای مثال هنگام اجرای تمرینات پشت در حالت ایستاده می توانید وانمود کنید که می خواهید پایتان را از یک مرداب بیرون بکشید. هنگام منقبض کردن عضلات باسن، محکم سر جای خود بایستید تا از گزند مار موجود در مرداب در امان بمانید و در حرکات کششی گردن می توانید تمرینات گرم کردن گردن خود را مانند یک جغد قبل از دست کشیدن از خوراک شبانه اش انجام دهید. همچنین برای برخاستن از صندلی می توانید اعلام کنید که ملکه انگلبیس یا رئیس جمهور ایالات متحده یا هر شخص عالی مقام دیگری وارد کلاس خواهند شد و همه ا فراد باید برای احترام از جای خود برخیزند و سپس بنشینند.

    به کار گماشتن سالمندان در فعالیت های گروهی

    ضروری است به سالمندانی که دارای محدودیت های فیزیکی متعدد و شرایط بدنی خاص هستند برنامه های تمرینی مطمئن و موثری ارائه گردد. بنابراین تجویز برنامه های تمرینی برای چنین افرادی مستلزم رعایت احتیاط های زیادی است.

    قواعد اساسی برای هدایت برنامه های تمرینی

    به عنوان یک مربی همیشه محل نشستن یا ایستادن خود را در جایی تعیین و تنظیم کنید که به خوبی همه افراد شرکت کننده را ببینید و آنها نیز بتوانند شما را به راحتی ببینند. اگر برخی از افراد در ردیف پشت سر شما باشند نمی توانند اجرای شما را به خوبی مشاهده کنند. همیشه سعی کنید از نزدیک نظاره گر انجام حرکات افراد باشید تا بتوانید از روش اجرا و سلامت آنها اطمینان پیدا کنید.

    آموزش فواید عمومی تمرینات ورزشی به سالمندان گرچه عامل مهمی در ترغیب آنها برای شرکت در این فعالیت هاست اما کافی نیست. حتی بهترین مربی آمادگی جسمانی نیز ممکن است هنگام کار با سالمندان با مشکلاتی مواجه شود. بنابراین یک مربی باید خلاقانه راههایی جدید جهت ترغیب اففراد برای شرکت درکلاس ها و همراهی با برنامه های تمرینی پیدا کند.

    به عنوان مربی ورزش و تندرستی دخالت و همکاری شما در مرحله ورود سالمندان به مراکز بهداشتی- رفاهی اهمیت فراوانی دارد. وقتی عضو جدیدی قصد ثبت نام در چنین مکانی را دارد برای معرفی خود و برنامهایتان دقایقی را با او و خانواده اش سپری کنید. این عمل باعث می شود که خانواده سالمند نیز او را به شرکت در کلاس ها تشویق کنند. دوستان هر فرد نیز می توانند در برانگیختن او نقش مهمی داشته باشند. آنها می دانند که برای ترغیب دوست خود به شرکت در فعالیت های ورزشی چه تاکتیک هایی را بکار برند بنابراین آنها در تصمیم گیری فرد نقش موثری دارند. اگر به فعالیت در یک آسایشگاه شبانه روزی یا یک مرکز مراقبت و نگهداری روزانه اشتغال دارید از مراقبان بهداشت، پرستاران و پرسنل بخش تغذیه برای درگیر کردن افراد در کلاس هایتان کمک بگیرید.

    برنامه ریزی فعالیت بدنی برای سالمندان

    فردی که یک کلاس تمرینی آمادگی عملکردی را اداره می کند باید درک درستی از عضلات درگیر در فعالیت ها و اهمیت تقویت آنها را به شرکت کنندگان ارائه دهد. این فرصت مناسبی است که به آنها گفته شود که چگونه می توانند کیفیت زندگی خود را با این تمرینات بهبود دهند.

    فعالیت های بالاتنه

    این فعالیت ها گروه های عضلانی اصلی بالاتنه را تحت کشش قرار داده و تقویت می کنند. گروه های عضلانی در اجرای فعالیت های روزمره زیر کاربرد و اهمیت زیادی دارند:

    • بالا بردن و پایین آوردن اشیاء
    • تمیز کردن و جارو کشیدن
    • جمع آوری برگ های داخل حیاط با چنگک
    • حمل اجناس خریداری شده
    • نگهداری از بچه ها و حیوانات خانگی
    • حمام کردن، استفاده از توالت و لباس پوشیدن
    • اصلاح کردن
    • آماده کردن و خوردن غذا

    این فعالیت ها گروه های عضلانی اصلی پایین تنها را تحت کشش قرار داده و تقویت می کنند. پروژه های عضلانی در فعالیت های روزمره زیر دارای کاربرد و اهمیت زیادی هستند:

    • حفظ تعادل
    • پیاده روی و حرکات موزون
    • رفتن به موقع به توالت و حمام
    • خم شدن
    • خانه داری کردن
    • بالا رفتن از پله ها
    • باغبانی و انجام کارهای حیاط خانه
    • نشستن و برخاستن از صندلی، وان حمام، لگن دستشویی و اتومبیل

    کشف نیازهای مختلف تمرینی ویژه سالمندان مستلزم توجه به نکات زیادی است. پیشنهاد یک برنامه تمرینی کامل که شامل تمریناتی برای بهبود قدرت، تعادل، دامنه حرکت و استقامت عمومی باشد به تنهایی کافی نیست بلکه باید نیازهای ویژه هر سالمند متقاضی شرکت در برنامه های تمرینی را قبل از پیشنهاد هر برنامه ای به وی مشخص نمود.

    پیشرفت در تمرینات و حفظ آن

    مدت و شدت تمرینات را با آهستگی و به تدریج افزایش دهید. بیشتر افراد به چهار تا شش هفته تمرین برای پیشرفت از یک شدت پایین تا یک شدت متوسط نیاز دارند اما این مدت برای برخی دیگر ممکن است هشت تا ده هفته طول بکشد.

    پیشرفت از یک تمرین به تمرین دیگر معمولا از تفاوت های فردی در آمادگی افراد و سازگاری آنهابا تمرین تاثیر می پذیرد. هنگامی که شخصی به سطح خاصی از حفظ آمادگی رسید می توانید رژیم برنامه او را برای افزایش کارایی تمرین تغییر دهید. اکثر افرادی که در چنین تمریناتی شرکت کرده اند لذت بخش بودن آنها را تایید نموده اند.

    برای افزایش قدرت، می توانید شرکت کنندگان در تمرینات بالا بردن را به شرکت در تمرینات فشار آوردن و سپس تمرینات قدرتی تشویق کنید. در برنامه تمرینات قدرتی نیز می توان تدریجا از مرحله تمرین بدون تجهیزات به مرحله تمرین با استفاده از توپ ها و سرانجام تمرین با استفاده از وزنه های خیلی سبک پیش رفت. اگر وزنه های خیلی سبک چندان موثر نبود تدریجا می توان وزن آنها را افزایش داد. در صورتی که فردی به سطحی رسید که احساس کرد نمی تواند بیش از آن پیشرفت کند او را به عنوان دستیار خود برگزینید تا همچنان به صورت فعال در کلاس حضور داشته باشد. اگر برنامه های پیشنهادی شما به اندازه کافی مشوق یک فرد نیست به او توصیه کنید که در برنامه هایی خارج از آن کلاس و یا در برنامه های مربی ورزشی دیگری شرکت کند.

    فواید اجتماعی و اقتصادی فعالیت بدنی در سالمندان

    علاوه بر فواید بدنی و عملکردی، سالمندان می توانند از فواید اجتماعی و اقتصادی ناشی از مشارکت منظم در برنامه های فعالیت بدنی بهره مند گردند. با بهبود تحرک و آمادگی عملکردی، سالمندان می توانند در جامعه حضور موثرتری داشته با اعضای خانواده شان بیرون رفته و دوستان و خویشاوندانشان را بدون کمک دیگران ملاقات نمایند. آنها همچنین می توانند فعالیت های زندگی روزمره خود از قبیل رانندگی و مسافرت را به صورت مستقل انجام دهند.فواید اقتصادیفعالیت بدنی، مشتمل بر کاهش هزینه های مربوط به مراقبت بهداشتی و تجویز داروها و بطور کلی کاهش هزینه زندگی در جامعه است. این هزینه ها برای زندگی در مراکز توانبخشی، بیشتر از زندگی به صورت مستقل و برای زندگی در خانه های سالمندان و مراکز مراقبت از بیماران آلزایمری بیشتر از مراکز توانبخشی است.

    فواید عمومی

    مراکز توانبخشی، مراکز زندگی مستقل، خانه های سالمندان و مراکز مراقبت از آلزایمری ها، می توانند به خوبی از برنامه های پیشنهادی فعالیت بدنی منظم بهره مند گردند. ببرنامه های بهبود سلامتی و آمادگی عملکردی می تواند به سالمندان کمک کند تا به مدت بیشتری در اجتماع فعلی خود باقی بمانند. این امر باعث کاهش هزینه های جابجایی شده سالمندان را شادتر نموده و برنامه های فعالیت بدنی را به یک استراتژی بازاریابی بزرگتر تبدیل می کند. سالمندانی که در فعالیت های بدنی منظم شرکت می کنند قوی تر و کارآمدتر شده و خواهند توانست بطور مستقل تری زندگی کنند که این نیاز آنها را به کمک مددکاران و کارمندان کمتر می کند. بنابراین مددکاران می توانند وقت بیشتری را برای کمک به افراد نیازمندتر صرف کنند. علاوه بر این بهبود سطح سلامتی و تناسب جسمانی سالمندان، باعث کاهش حوادث ضمنی ناشی  از بی اختیاری آنها می شود که این خود منجر به فعالیت و زحمت کمتری برای مددکاران می گردد

    فعالیت بدنی در سالمندان چه مزایایی دارد؟

    1. خطر ترویج شرایط مزمنی از قبیل بیماری قلبی، دیابت و سرطان را کاهش می دهد.
    2. به کنترل مشکلاتی از قبیل پر فشار خونی، چاقی و کلسترول بالا کمک می کند.
    3. توانایی افراد را در اجرا و عملکرد به صورت مستقل و مواجهه با مشکلاتی از قبیل بیماریهای ریوی و آرتریت بهبود می بخشد.

    پتانسیل فعالیت بدنی منظم در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن و حفظ استقلال بدین معناست که داشتن یک زندگی فعال در سالخوردگی می تواند کلید اساسی موفقیت و تندرستی باشد.

    سالمندان می توانند بیشتر از فعالیت هایی بهره ببرند که با هدف حفظ و افزایش قدرت عضله و تعادی طراحی شده باشند. اخیرا مرور برنامه های تمرینی ویژه سالمندان نشان داده است که برنامه هایی که به منظور افزایش قدرت عضلانی، بهبود تعادل و راه رفتن طراحی شده اند احتمال افتادن در سالمندان را بطور معنی داری کاهش می دهد. متخصصان توصیه کرده اند که سالمندان حداقل هفته ای سه روز در برنامه های تمرین قدرتی مشارکت نمایند تا قدرت و استقامت عضلانی آنها حفظ شده و بهبود یابد.

    سالمندان همچنین باید در فعالیت هایی که به حفظ و افزایش انعطاف پذیری منجر می شود شرکت کنند. از آنجایی که سالمندان به آثار فعالیت بدنی حساس هستند حتی سطوح اندکی از فعالیت نیز در مقایسه با یک شیوه زندگی غیر فعال می تواند بر سلامتی آنها آثار مثبتی داشته باشد.

    سالمندانی که مبتلا به بیماریهای مزمن یا ناتوانایی های جسمی هستند می توانند سطح تندرستی خود را با انجام فعالیت های بدنی سبک به ویژه اگر بطور روزانه انجام شود افزایش دهند. اجرای سطوح متوسطی از فعالیت های کم برخورد از قبیل شنا، ورزش های آبی و تمرینات کششی برای سالمندانی که دارای مشکلات حرکتی هستند توصیه می شود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *