سرعت تکامل کهکشان‌ها چقدر است؟

کهکشان «ALESS 073.1»

کهکشان «ALESS 073.1»

کهکشان «ALESS 073.1» یک کهکشان ستاره‌زا است که در فاصله‌ی ۱۲.۵ میلیارد سال نوری از زمین قرار گرفته است و همه‌ی مشخصات کهکشان‌های بالغ را دارد. این کهکشان دانشمندان را به این پرسش رسانده است که سرعت تکامل آن چقدر بوده که توانسته تا این حد رشد کند؟

کهکشان‌ها معمولاً اندازه‌ها، شکل‌ها و رنگ‌های مختلفی دارند و از اجزای مختلفی نیز ساخته شده‌اند. اجزای سازنده‌ی کهکشان‌ها معمولاً شامل دیسک‌های دوار، بازوهای مارپیچ و شکم کهکشان که مجموعه‌ی به هم تنیده‌ای از ستاره‌ها هستند که عموماً در مرکز کهکشان قرار گرفته‌اند.

شکم کهکشان‌ها می‌تواند در ادامه‌ی شکل‌گیری کهکشان و از طریق ادغام با دیگر کهکشان‌ها و یا از طریق تکامل درون کهکشانی ایجاد شده باشد.

دکتر «فدریکو للی» از دانشگاه کاردیف، می‌گوید: «ما دریافته‌ایم که در مورد کهکشان ALESS 073.1 در زمانی که جهان ۱۰ درصد از عمر کنونی خود را گذرانده بود، شکم بزرگ، دیسک دوار و بازوهای مارپیچ در همان مکان وجود داشته‌اند. به عبارت دیگر، این کهکشان در همان زمان یک کهکشان بالغ بوده است؛ در صورتی که در آن موقع می‌بایست کهکشان نوزادی می‌بود.»

محققین با استفاده از آرایه‌ی آلما، مشخصات کهکشان بالغ ALESS 073.1 را اندازه‌گیری کرده‌اند. سپس محققین با مدل‌سازی توزیع جرم درون کهکشان دریافتند که کهکشان مورد نظر دارای شکمی سنگین و دیسک دوار یکنواختی است که قاعدتاً باید طی میلیاردها سال تشکیل شده باشد.

دکتر للی می‌گوید: «چنین کهکشان‌هایی درک ما از شکل‌گیری کهکشان‌ها را عوض می‌کنند. این کشف جدید همه‌ی دانسته‌های ما در مورد نحوه‌ی شکل‌گیری کهکشان‌ها را با چالش روبه‌رو می‌کند، زیرا ما تا کنون تصور می‌کردیم خصوصیات کشف شده در مورد این کهکشان فقط در کهکشان‌های بالغ وجود دارند، در صورتی که کهکشان ALESS 073.1 در اوایل شکل‌گیری خود دارای این خصوصیات بوده است.»

نتایج این مطالعه در مجله‌ی Science منتشر شده است.
مترجم
امید محمدی – مجله علمی ایلیاد

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *