چاندرا از بررسی خوشه‌ی ستاره‌ای جوان چه چیزی به‌دست آورده است؟

اخترشناسان باور دارند که با مطالعه‌ی خوشه‌های ستاره‌ای می‌توانند به شیوه‌ی بهتری منشاء خورشید و ستاره‌های خورشید مانند را درک کنند. رصدخانه‌ی پرتو ایکس چاندرا به دانشمندان برای حصول این هدف کمک می‌کند.
اخیراً، چاندرا تصاویر جدیدی را از تازه‌ترین بررسی خوشه‌ی ستاره‌ای خود منتشر کرده است. عکس‌های پرتوی ایکس به خوشه‌ی ستاره‌ای «NGC6231» تعلق دارند. این خوشه در فاصله‌ِی ۵،۲۰۰ سال نوری نسبت به زمین قرار دارد. خوشه‌ی ستاره‌ای NGC6231 قدمتی بین ۲ تا ۷ میلیارد سال دارد و خوشه‌ی نسبتاً جوانی محسوب می‌شود، در حالی که خورشید ما ۴.۶ میلیارد سال سن دارد.
به مانند ستاره‌های موجود در خوشه‌ی ستاره‌ای NGC6231، خورشید هم زمانی بخشی از خانواده‌ی بزرگ ستاره‌های ایجاد شده از ابر گاز و گرد و غبار یکسان بوده است. خوشه‌ای که خورشید را پدید آورد، مدت‌ها پیش پراکنده شده است.
فرآیند ایجاد ستاره به تازگی در این خوشه متوقف شده است؛ یعنی اخترشناسان در حال بررسی خوشه‌ای هستند که در مرحله‌ی بحرانی تکامل خود قرار دارد. چون خوشه‌ی ستاره‌ای NGC6231 به مانند نوار متراکم راه شیری در صفحه‌ای یکسان قرار دارد، مطالعه‌ی ستاره‌های آن کار ساده‌ای نیست. اگرچه این خوشه‌ جوان است، اما منزل‌گاه طیف وسیعی از ستاره‌های جوان با ویژگی‌های منحصربه‌فرد است.
ستاره‌های داغِ جوان آن‌قدر به شدت می‌سوزند که می‌توانند جو بیرونی خود را داغ کنند. این عامل باعث انتشار مقدار قابل توجهی پرتو ایکس می‌شود. چاندرا می‌تواند این پرتوها را از فاصله‌ی چند هزار سال نوری شناسایی کند. چاندرا همچنین می‌تواند با بررسی انتشار پرتوی ایکس منطقه، دید بهتری از منطقه‌ی درونی خوشه مورد نظر به دانشمندان بدهد. اخترشناسان داده‌های چاندرا را با داده‌های حاصل از تلسکوپ ویستا ادغام کردند تا کامل‌ترین تصویر را از ستاره‌های خوشه‌ی NGC6231 تهیه کنند.
اخترشناسان می‌توانند با مطالعه‌ی تنوع ویژگی‌های ستاره‌های موجود در این خوشه و مقایسه‌ی آن ویژگی‌ها با ستاره‌های موجود در خوشه‌های دیگر، مدلی از تکامل خوشه‌های ستاره‌ای به‌دست بیاورند. خوشه‌ی ستاره‌ای NGC6231 نشان‌دهنده‌ی مرحله مهمی از تکامل است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *