آشنایی با چند هورمون مهم در بدن انسان
در این بخش شما را با چند هورمون آشنا می کنیم. هورمون هایی که شاید نامشان را شنیده باشید ولی از عملکرد و نقش آن ها بی اطلاع باشید. به همین منظور این مطلب را با دقت مطالعه کنید. هورمون ها را از نگاه علمی و عملکردی ببینید.
هورمون محرک فولیکول (FSH):
وقتی مغز احساس می کند سطح استروژن و پروژسترون کاهش یافته است به سرعت مقداری FSH به تخمدان ها می فرستد تا به آن ها فرمان دهد. پرورش فولیکول (کیسه های مغذی که تخمک ها را در خود جای می دهد) را آغاز کنند.
هورمون لوتئین ساز (LH):
این هورمون باعث تخمک گذارری می شود. وقتی LH جریان می یابد فولیکول تخمک آزاد می کند. لفاف فولیکول تخلیه شده کوربوس لوتیوم، پروژسترون و استروژن تولید می کند.
استروژن
چقدر زنان موجودات پیچیده ای هستند. بدن زنان نه تنها استروژن بلکه سه نوع متفاوت از آن را تولید می کند:
استرون (E۱):
استروژن غیر فعال غالب بعد از یائسگی
استرادیول (E۲):
استروژن فعال
استریول (E۳):
استروژنی که فقط طی دوران بارداری تولید می شود.
پزشکان هنگام ارجاع به انواع متفاوت استروژن از علایم اختصاری استفاده می کنند تا از ابهام (و جملات طولانی) دوری کنند.
استرون (E۱):
بعد از یائسگی، استرون نوع غالب استروژن در بدن است. قبل از یائسگی تخمدان استرون می سازند. بعد از یائسگی چربی موجود در بدن این کار را انجام می دهد. هر چه بدین چربی بیشتری داشته باشد استرون بیشتری تولید می شود. استرون اساسا نوع ذخیره شده ی استروژن است. قبل از یائسگی تخمدان استرون را به نوع فعال استروژن (استرادیول) تبدیل می کند. این تبدیل فقط قبل از یائسگی در تخمدان ها اتفاق می افتد.
استرادیول (E۲):
پزشکان و پرستاران هنگام ارجاع به استرادیول از نام علمی آن بتا استرادیول-۱۷ استفاده می کنند. اما عامه ی مردم آن را به عنوان ماده ی خوب می شناسند. قبل از یائسگی استرادیول نوع غالب استروژن است که در تخمدان تولید و در سراسر بدن استفاده می شود. استرادیول عملا به صدها عملکرد جسمی و روحی متفاوت از جمله حفظ تراکم استخوان و ارائه ی بازخورد مغز در مورد سطح هورمون های جنسی کمک می کند. بعد از یائسگی تولید استرادیول در تخمدان متوقف می شود و در این زمان فرد بسیاری از آن علایم آزار دهنده مانند گر گرفتگی، تپش قلب، تغییرات پوستی، استخوان، مو و عروق، سردرد و سایر موارد را تجربه می کند.
بدن فقط با عملکرد کامل تخمدان، استرون را به استرادیول تبدیل می کند. فعالیت تخمدان پیش از یائسگی و یائسگی کاهش می یابد و بدن بعد از یائسگی به اندازه ی سال های باروری استرادیول دریافت نمی کند.
استریول (E۳):
استریول ضعیف ترین نوع استروژن است که فقط در دوران بارداری توسط جفت تولید می شود. اگر استریول در بدن نباشد مشکلی نیست و فقط دال بر عدم بارداری است.