ایستگاه بعدی،مریخ.
دوستی نوشت سرویس و تمیزکاری ماهواره ها چجوری انجام میشه، مخصوصا روی مریخ که خاک زیاد هست.یک قانون بین المللی که موظف میکنه هرانستیتویی رو که ماهواره برای فرود روی جرمی استارت میکنه،اون رو باید کاملا عاری از میکروب و باکتری به اون جرم برسونه.
به این قانون یا پروتوکل میگن پلانتاری پروتکشن پروتوکل و حدی رو برای میزان باکتریهای انتقالی از زمین به جرم دیگر تعیین کرده که در نهایت باید پونصدهزار اسپور باشن،بیشتر از اون اجازه استارت ندارن.
مأموریتهای اخیر اکثرا در پی یافتن اثرات حیات هست و دقت این کار درصورتی بالا هست که اون وسیله حامل باکتری و میکروبی از زمین نباشه.هیچ تیتر روزنامه ای شرم آور تر از این برای فضانوردان و مراکز پژوهشی نیست که بالای روزنامه بزرگ بنویسن«روی مریخ حیات پیدا کردیم ولی حیات زمینی است🤦♂️».
مراتب تمیزکاری ماهواره ها و ایستگاههای فضایی مختلف است،ایستگاهها که با کمک نیروی انسانی تمیز میشن و هرچند وقت یکبار اکیپی از فضانوردان چه از زمین چه ساکن یک ایستگاه فضایی برای تمیزکاری اونا فرستاده میشه.
در وسایل نقلیه و سوندهایی که کاملا دور از دسترس انسان بر روی مریخ یا هر جرم دیگری هستند قبل از پرواز در اتاقی کاملا استریل با استفاده از الکل هشتاد درصدی و اشعه کریستال و حرارت زیاد تمام باکتریها و میکروبها مخصوصا قسمتی که مته دریل برای سوراخ کردن سطح اون سیاره قرار داره،پاک میشن.
از اونجا که از سیستم فیبر نوری در این وسایل برای تأمین انرژی استفاده میشه،مهمترین قسمت طلقهای سولار هستند که بوسیله روبات کار گذاشته روی خودشون تمیز میشن(مثل برف پاک کن ماشین) و یا با اشعه لیزر و کریستال.
اما سایر قسمتهای وسیله امکانی برای تمیز نگه داشتنش نیست،حداقل من تا حالا ندیدم. بارها پیش اومده که بخاطر خاک زیاد روی حسگرها ارتباطات قطع شده و پس از چند سال تلاش بیهوده اون پروژه تعطیل شده.ا
لبته مریخ تنها هدف ملاقات زمینیها نیست بلکه یکی از قمرهای ژوپیتر و اروپا هم مقصد زمینیان هستند. در کل تو همه پروژه ها این ترس وجود داره که باکتریهای زمینی نباید در کرات دیگه بصورت آزاد رشد کنند.مثلا در جرم آسمانی اروپا که لایه عمیق یخ روش هست این احتمال وجود داره که مثلا اگه ماهواره سقوط کنه و با شدت زیاد به اون سطح یخی برخورد کنه باکتریها راهی بین یخ به سمت اقیانوس زیر اون پیدا کنند، و خودشون رو در مقدار زیاد تولید کنن.هدف فعلا گسترش حیات روی اونا نیست بلکه شناخت نوع حیات اوناست.از انرژی اشعه های اطراف ژوپیتر هم برای تمیز و استریل کردن ماهواره استفاده میشه.#کاوه_سیبکی