هرم خورشید، نمایانگر شکوه تمدن مایاها

هرم غول‌پیکر «چیچن ایتزا» متعلق به امپراتوری مایا

همانطور که قبلا در مورد تمدن های آمریکا «مایاها، آزتک ها و اینکاها» خواندیم. مایاها از پیشرفته ترین اقوام تاریخ بشری بودند که در علم نجوم و ریاضیات و معماری به درجه والایی رسیده بودند. آنها با ساخت اهرام باشکوهی که بیشتر برای نجوم و مراسم مذهبی بودند؛ شکوه و عظمت شان را ماندگار کردند. یکی از این بناها که تا کنون پابرجا بوده، هرم خورشید یا هرم آفتاب است.

هرم خورشید

هرم خورشید

هرم آفتاب (Pirámide del Sol) نام بزرگترین هرم از یک مجموعه اهرام تاریخی ساخته شده در تئوتیهواکان است. این هرم در قرن سوم میلادی ساخته شد و سومین هرم بزرگ جهان است.

معبد خدای خورشید پایتخت اینکاها، رهبر قوم اینکا اطراف درهٔ کوزکو در ارتفاعات آند را بعد از جنگ و گریز با قوم دیگری که قبلاً در این منطقه ساکن شده بود، تصرف نمود و کشور کوچکی تشکیل داد. این قوم بعد از جنگهایی که کرد، توانست بر منطقه حاکم شود.

رهبر این قوم نام پاچاکوتی را برای خود گزید، نام به معنای «کسی که جهان را ا ز نو می سازد» پاچاکوتی به راستی هم جهان اینکا را بازسازی کرد.

Teotihuacan نام بخش باستانی بزرگی است در حوضه مکزیک که شامل برخی از بزرگترین سازه های هرمی ساخته شده قبل از کلمبیایی آمریکا است. این شهرستان و سایت باستان شناسی در حال حاضر واقع شده است در San Juan Teotihuacán در مکزیک در ۴۰ کیلومتری شمال Mexico City.

این مکان شامل ۸۳ کیلومتر مربع است که در سال ۱۹۸۷ در میراث فرهنگی یونسکو ثبت شد . قسمت هایی از این بخش باستانی شامل خیابان بزرگی بنام خیابان مردگان و هرم های خورشید و ماه است.

هرم خورشید (The Pyramid of the Sun) یکی از سازه های هرمی بزرگ Teotihuacan، مکزیک است که حدود ۷۰ متر ارتفاع و ۲۱۳ متر عرض دارد. این هرم در بالای غاری ساخته شد که در سال ۱۹۷۰ کشف شد، این غار ۱۰۰ متر طول دارد و به شکل یک شبدر چهار برگ است و با بالا رفتن از ۲۵۰ پله می توانید به بالای این هرم بزرگ برسید.

قوم آزتک قرن ها پس از متروک شدن این شهر، به اینجا آمدند و نام “هرم خورشید” را آنها به این هرم دادند برای همین نمی دانیم مردم اصلی اینجا این هرم را به چه نامی می خواندند. این هرم در طول ۲ مرحله ساخته شد. در مرحله ی اول در ۱۰۰ سال بعد از میلاد، ساختمان این هرم تا جایی که امروزه قابل مشاهده است ساخته شد، و در مرحله ی بعدی عرض ساختمان به ۲۲۵ متر و ارتفاع آن به ۷۵ متر رسید که آنرا در رده ی سومین هرم بزرگ دنیا قرار می داد.

(هرم گیزا با ۲۳۰ متر عرض و هرم عظیم چولولا با ۴۵۰ متر عرض، به ترتیب مقام دوم و اول را دارند.) در مرحله ی دوم همچنین یک قربانگاه بر بالای این هرم ساخته شد که تا به امروز برجای مانده است. سکوی Adosada در اوایل قرن سوم به این سازه اضافه شد و همزمان ساخت نیایشگاه و معبد ابلیس بالدار به اتمام رسید.

در آخر مردم این شهر روی این اهرام را با سنگ آهک گج اندود نمودند و نقاشی های زیبایی بر روی آنها ترسیم کردند. اگرچه اهرام در طول قرن ها هنوز پابرجا مانده اند، ولی گچ و نقاشی های روی آنها از بین رفته و بسیار کمرنگ شده اند. برخی از نقاشی هایی که دیده می شود شامل نیمرخ های پلنگ، ستاره گان و مارها می باشد. همچنین اعتقاد بر این است که هرم خورشید به یک خدا تقدیم شده بود ولی بدلیل ویران شدن آن توسط دشمنان و نیز توسط شرایط آب و هوایی، دانشمندان تا به امروز هنوز نتوانسته اند مشخص کنند خدای این معبد که بوده است.

اینکه این معابد و سازه های باستانی چه رازهایی در سینه دارند را کسی نمیداند ولی باستان شناسان به نتایج ارزنده ای رسیده اند که در آینده بیشتر در مورد آنها صحبت خواهیم کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *