کیوان از نظر شمار اقمار در صدر سیارات قرار گرفت
منجمان آمریکایی می گویند که کیوان اکنون به عنوان کره ای که بیشترین اقمار را در منظومه شمسی دارد از مشتری پیشی گرفته است.
تیمی از منجمان ۲۰ قمر تازه را در مدار این سیاره حلقهدار کشف کرد که مجموع قمرهای آن را به ۸۲ می رساند؛ مشتری در مقایسه ۷۹ قمر دارد.
این قمرها با استفاده از تلسکوپ سوبارو در موناکی از جزایر هاوایی کشف شد.
تمامی اجرام کشف شده در مدار کیوان حدود ۵ کیلومتر قطر دارند و ۱۷ عدد از آنها “رو به عقب” دور سیاره می گردند که به حرکت “مخالفگرد” معروف است.
سه قمر دیگر به اصطلاح “موافقگرد” هستند که همان جهت حرکت وضعی کیوان (به دور محورش) است.
دو عدد از اقمار موافقگرد مدار خود را طی دو سال کامل می کنند. اقمار دورافتادهتر مخالفگرد و یکی از قمرهای موافقگرد هر کدام ظرف بیش از سه سال مدارشان را کامل می کنند.
دکتر اسکات شپرد از موسسه کارنگی برای علوم در واشنگتن دی سی که این تیم را هدایت کرده گفت: “مطالعه مدار این قمرها می تواند سرمنشاء آنها و همچنین اطلاعاتی درباره شرایط محیط کیوان به هنگام تولد این سیاره را آشکار کند.”
دکتر شپرد گفت که از اواسط دهه ۱۹۹۰ مشتری دارای بیشترین اقمار شناخته می شد.
به نظر می رسد اقمار دورافتاده در مجموعه تازه در سه گروه متمایز از نظر زاویه مداری تقسیم شده باشند.
منجمان تصور می کنند ماه های مخالفگرد و موافقگرد قطعات به جا مانده از سه جرم بزرگ تر باشند که در اثر برخوردهایی خرد شده اند.
یکی از اقمار مخالفگرد دورافتاده ترین قمر شناخته شده کیوان است.
دکتر شپرد گفت: “زاویه مداری این اقمار با کیوان خیلی شدید است و خیلی از آن دور هستند، برای همین گمان نمی کنیم همزمان با کیوان تشکیل شده باشند بلکه به نظر ما به دام جاذبه آن افتاده اند.”
این یافته ها با استعمال الگوریتم های محاسباتی در مورد داده هایی که از ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷ جمع آوری شده بود ممکن شد.
دکتر شپرد گفت: “با استفاده از این قدرت تازه کامپیوتری، توانستم این ۲۰ شی که فکر می کردیم اقمار کیوان است را رسما به مدارهای اطراف سیاره ربط دهم.”
تیم اصلی منجمان شامل دکتر شپرد، دیوید یویت از دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس و یان کلاین از دانشگاه هاوایی بود.
دکتر شپرد می گوید احتمالا اقمار بیشتری دور این سیاره هست که هنوز کشف نشده و البته کشف آنها نیازمند تلسکوپ های بزرگتر خواهد بود.