مهمترین عامل سرایت بیماری سوزاک و علت آن
سوزاک از دیرباز مرضی قابل ملاحظه بوده و حتی مصریان و رومیان قدیم وسایلی برای معالجه آن داشته اند. در قرون وسطی که فحشاء در اروپا متداول بود مهم ترین عامل سرایت این بیماری مهلک، فاحشه خانه ها بودند که اروپائیان بعد از شناخت و پی بردن به این بیماری آن ها را تحت کنترل خاصی قرار دادند و حتی مبتلایان را به خارج شهرها منتقل می کردند.
علت این بیماری، ناشی از میکروبی است به نام گونوکوک که در مبتلایان حاد به سهولت دیده می شود. ولی اگر بیماری مزمن شود میکروب به اسانی قابل رویت نیست. این میکروب هنگامی که به داخل مجرای تناسلی راه پیدا کند در آنجا شروع به زاد و ولد کرده و به داخل گوشت بدن می رود و از طریق مقاربت های جنسی می تواند به فرد سالم سرایت کند.
حتی گاهی باعث بیماری روحی مجاری ادراری و حتی چشمی در افراد سالم می گردد. اگر این بیماری به موقع درمان نشود باعث بیماریهای عفونی پروستات و اپیدیوم در مردان خواهد شد. علائم مهم این بیماری عبارت است از: تکرر ادرار، احساس درد، سوزش و التهاب در داخل مجرای تناسلی که بعداز مدتی این سوزش و التهاب با چرک و عفونت غلیظ و زرد رنگ و گاهی سبز رنگ همراه است و اگر به موقع به آن رسیدگی نشود باعث سوزش های شدید و حتی باعث حبس ادرار و گرفتگی مجاری ادرار و در نتیجه مانع دفع ادرار می شود.
این حالت منجر به ناراحتی های شدید مثانه نیز می گردد. این بیماری باعث ایجاد تب و لرزهای شدید و دردهای مفصلی و در گاهی موارد حتی منجر به مرگ می شود.
علائم بیماری سوزاک معمولا در خانم ها دیرتر از آقایان بروز می کند و در روزهای اولیه به صورت دقیق نمی توان آن را تشخیص داد. چون این بیماری معمولا باعث بروز ترشحاتی در آلت تناسلی خانم ها می شود و از آن جا که برخی از خانم ها به طور طبیعی دارای ترشحاتی در نواحی مختلف آلت تناسلی خود هستند به راحتی نمی توانند وجود این بیماری را در خود تشخیص دهند.
ولی به طور کلی دفع ترشحات غیر عادی و زرد رنگ و دفع ادرار به صورت قطره قطره و سوزش ادرار و حتی تورم آلت تناسلی می تواند از علائم وجود سوزاک در خانم ها باشد. اگر این بیماری در همان روزهای اولیه تشخیص و معالجه شود باعث ایجاد عارضه ی خاصی نمی شود. ولی اگر به موقع درمان نشود باعث آلوده شدن فرج، مهبل و رحم و حتی گاهی مواقع باعث التهاب و تورم تخمدان و گاهی نیز باعث عفونت هایی در خون می شود.
یکی از راه های تشخیص سوزاک در خانم ها، آزمایش ترشحات است که از آلت تناسلی خارج می شود. البته باید متذکر شد هرگونه ترشحی که از آلت تناسلی بیرون بیاید دلیل بیماری سوزاک نیست و تشخیص این بیماری بعد از انجام آزمایش های دقیق بر عهده ی پزشکان متخصص و میکروب شناسان می باشد.
اگر درمان سوزاک در همان روزهای اولیه و زود انجام شود معمولا این بیماری ظرف مدت ۳ روز معالجه می شود ولی اگر درمان به تاخیر بیافتد گاهی ممکن است درمان این بیماری تا ۳ ماه طول بکشد. چون این بیماری بسیار سریع در تمام نواحی بدن پیشرفت می کند و باعث آلوده کردن نواحی مختلف بدن می شود بنابراین هر چه مدت زمان معالجه به تاخیر بیافتد مداوای این بیماری سخت تر می شود و احتیاج به صرف زمان بیشتری دارد.