خوبی ها و بدی های شیر مادر
شیر مادر حاوی مقدار قابل توجهی آنتی بادی است که نوزاد را در برابر بعضی از بیماری های عفونی مانند گوش درد، اسهال، آلرژی، سیاه سرفه و عفونت های ریوی محافظت می کند.
بررسی های علمی نشان می دهد که به طور کلی کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند خیلی کمتر در مقایسه با آن دسته ای که از شیر گاو و یا پودر شیر تغذیه می کنند به بیماری های عفونی دچار می شوند.
بعضی از آنزیم ها و هورمون های موجود در شیر مادر موجب می شوند که شیر مادر در دستگاه گوارشی نوزاد راحت تر و سریع تر هضم و جذب شود. شیرهای مصنوعی هم با پیشرفت های علمی قادرند چنین شرایطی را تدارک ببینند ولی ترکیبات شیر مادر خیلی پیچیده تر و کامل تر از آن است که بتوان نمونه آن را در آزمایشگاه ها تهیه نمود. با وجود بررسی های وسیع درباره چند و چون خواص و ترکیبات شیر مادر هنوز پژوهشگران به وضوح این غذای اولیه زندگی نوزاد را نمی شناسند و نیاز به بررسی های دامنه دار دیگری دارند.
* شیر مادر ارزان تر و با صرفه تر از شیر مصنوعی است. به عبارت دیگر غیر از صرف وقت برای تغذیه کودک شیر مادر خرج دیگری ندارد و در مجموع می تواند کمک چشمگیری به خانواده های کم درآمد بکند.
* بررسی های اخیر نشان می دهد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند کمتر به عارضه چاقی دچار می شوند.
* شیر مادر عاری از باکتری ها و عوامل عفونت زاست در حالی که شیشه های شیر و پستانک های مورد نیاز برای تغذیه کودک اگر به خوبی تمیز نشوند می توانند موجب بروز ناهنجاری هایی مانند اسهال در نوزاد شوند.
* درجه حرارت شیر مادر در موقع تغذیه بهترین و مناسب ترین درجه حرارت است که در موقع تغذیه کودک به او آرامش مخصوص می دهد.
* اگر مادری در دوره شیردهی مجبور به مصرف برخی از داروهای شیمیایی شود مسلما مقداری از این مواد شیمیایی از طریق شیر مادر به بدن نوزاد می رسد که ممکن است خطراتی را بوجود آورد. داروهایی مانند داروی ضد صرع، داروهای تسکین دهنده درد و غیره در موقع شیر دادن کودک نباید مصرف شود و یا باید نوع تغذیه کودک عوض شود. بررسی ها ثابت می کند که ویروس ایدز می تواند از طریق شیر مادر آلوده به این ویروس به کودک منتقل شود. در کشورهای جهان سوم که تنها منبع تغذیه کودک شیر مادر است و چاره دیگری وجود ندارد می توان از شیر مادر آلوده استفاده نمود چون امکان آلوده شدن کودک حدود ۱۶ درص است در حالی که اگر به او شیر مادر داده نشود از گرسنگی خواهد مرد. در کشورهای پیشرفته تغذیه شیر مادر آلوده به ویروس ایدز به کودک به هیچ عنوان توصیه نمی شود چون غذاهای آلترناتیو یا جانشین زیادند.
* بعضی از مادران ممکن است به علت جراحی سینه و یا کوچک کردن سینه ها و غیره نتوانند نوزاد را شیر بدهند. در این گونه مواقع دوشیدن شیر مادر توسط دستگاههای ساده و ذخیره و تغذیه آن به کودک امکان پذیر است.
* کافئین موجود در رژیم غذایی مادر می تواند از طریق شیر به نوزاد منتقل شود و اثرات جانبی بر روی کودک بجا بگذارد. در این صورت مادران شیرده باید در مصرف قهوه و نوشابه های کافئین دار دقت نمایند و یا بطور کلی در دوران شیردهی از آن دوری کنند.
* چون شیر مادر راحت تر و سریع تر در دستگاه گوارش کودک هضم و جذب می شود کودک مجبور است در وعده های بیشتری از شیر مادر تغذیه کند در حالی که با روش های دیگر طفل کمتر احساس گرسنگی می کند.
* و در نهایت تغذیه شیر مادر و نزدیکی طفل به مادر و تماس نزدیک آنها رابطه بسیار زیبا و عاطفی بوجود می آورد. کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند مهربان تر، با عاطفه تر و خوشحال تر هستند و راحت تر با دیگران کنار می آیند.