علت خاموش شدن ناگهانی کامپیوتر چیست ؟
برای بسیاری از کاربران سیستم های خانگی کامپیوتر، پیش آمده است که هنگام کار ناگهان سیستم به طور کلی خاموش شده باشد. کارشناسان برای این اتفاق دلایل بسیاری را مطرح کرده اند، از مشکلات سخت افزاری گرفته تا بروز مشکلاتی از قبیل ویروسی شدن سیستم عامل در این گزارش به بررسی این مشکل و علل پیدایش آن می پردازیم.
بسیاری از سیستم های کامپیوتری مدرن به گونه ای طراحی شده اند که با گرم شدن بیش از اندازه هریک از اجزا به صورت اتوماتیک خاموش می شوند تا سیستم به اصطلاح خنک شده و مجدد شروع به کار کند. این گرم شدن دلایل بسیاری می تواند داشته باشد، از روشن ماندن مداوم سیستم گرفته تا انجام بازی های کامپیوتری با حجم گرافیک بالا.
هنگامی که خاموش شدن ها به صورت مداوم تکرار شود، در ابتدا کارشناسان چک کردن سخت افزار سیستم را توصیه می کنند. نخستین گام در چک سخت افزاری، اطمینان از کارکرد صحیح فن خنک کننده کیس است. این قطعه که در داخل سیستم کیس قرار دارد، بایستی به سرعت و به طور مداوم کار کند در غیر این صورت سیستم با مشکلاتی از قبیل گرم شدن مواجه می شود. گاهی این اختلال در کارکرد سیستم خنک کننده داخلی، خود را در صداهای ناهمگون در مادربرد نشان می دهد. اگر برای شما هم پیش آمده که از قسمت داخلی کیس، با صدایی شبیه جیغ های مکررر مواجه شده باشید سیستم خنک کننده دچار مشکل شده است و باید به فکر تعمیر و تعویض قطعه باشید.
هنگامی که پس از تست های اولیه متوجه حرارت بیش از اندازه منبع تغذیه (پاور کیس) و یا فن خنک کننده شده اید، قطعات را باید تعویض و یا تعمیر کنید تا صدمات بیشتر به اجزا داخلی وارد نشود. یکی از دلایل شایع در خاموش شدن بدون دلیل سیستم های کامپیوتری گرم شدن بیش از اندازه منبع تغذیه و در نتیجه از کار افتادن فن خنک کننده است.
که در صورت عدم توجه به این علائم و عدم تعویض به موقع قطعه مورد نظر، خسارت های کلانی به سیستم کامپیوتر وارد خواهد شد.
نکته : اگر سیستم کامپیوتر شما لپ تاپ است هرگز اقدام به باز کردن قطعات سخت افزاری نکنید، تنها کارکرد فن را مورد بررسی قرار داده و اگر نقصی در کارکرد به چشم خورد، حتما به مراکز معتبر مراجعه کرد و یا با خرید یک “cooler pad ” به خنک تر شده دستگاه کمک کنید.
یکی دیگر از دلایل گرمای بیش از اندازه اجزای داخلی کیس را می توان وجود گرد و غبار در داخل محوطه کیس دانست که مانع عملکرد صحیح قطعات می شود. در برنامه هفتگی خود زمانی را برای نظافت داخل کیس اختصاص دهید تا از هزینه های گزاف بعدی در امان بمانید.
گاهی در صورت اختلال در یکی از اجزای سیستم، BIOS سیستم مشکل را اعلام می کند، برای مثال اختلال در کارکرد فن خنک کننده دستگاه و یا کارت گرافیک و … در همه حال پیغام هایی از این دست را جدی بگیرید، تا با کمترین مشکل مواجه شوید.
در صورت تعویض پردازنده خنک کننده در سیستم، حتما از کارکرد درست سیستم جدید اطمینان حاصل کنید.
مشکلات در سخت افزار کامپیوتر
قبل از حذف و یا تعویض در یک سخت افزار از عدم کارایی آن مطمئن شوید.در بسیاری از موارد بررسی شده، مشکلات سخت افزاری از دلایل خاموشی بی لیل در سیستم های کامپیوتری به حساب می آیند. نقص در قطعه و یا حتی اشتباه در جایگذاری باعث عدم کارایی درست سیستم کامپیوتری می شود. در مواقعی که سیستم شما بدون هیچ علتی خاموش می شود تمامی موارد ذکر شده را با حوصله دنبال کنید.
حتی اتصال یک سخت افزار جدید بر روی سیستم کامپیوتری می تواند اختلالاتی را بوجود آورد که یکی از آن ها خاموش شدن بی دلیل سیستم می تواند باشد.
اگر به تازگی سخت افزاری را بر روی مادربرد نصب نکرده اید برای اطمینان از کارایی تک تک اجزا، قطعات بدون استفاده را تک تک از سیستم جدا کرده و مجددا سیستم را مورد آزمایش قرار دهید. برای مثال نخست کارت شبکه را خارج کنید و سیسستم را روشن کرده، مجدد مودم را جدا کنید و تست را انجام دهید و به همین ترتیب بر روی اجزا آزمایش صحت عملکرد قطعات را انجام دهید.
مشکلات منبع تغذیه سیستم کامپیوتر
در بسیاری از مواقع مشکلاتی از قبیل اتصالات برق باعث بروز اتفاقاتی از قبیل خاموش شدن های بی دلیل سیستم کامپیوتری می شود. کافیست از سیستم برق رسان به کامپیوتر خود مطمئن شوید تا از حوادث ناشی از اتصالی برق و یا حتی مشکلات افت و قوت فشار نیز جلوگیری کنید. به پریزها و سیم کشی دقت کنید، کوچکترین خدشه می تواند آسیب های جبران ناپذیر به سیستم کامپیوتر شما و همچنین اطلاعات داخلی آن وارد کند.
ویروس
اگر با وجود تمامی توصیه های قبل و چک کردن تک تک موارد، باز هم سیستم شما بی دلیل خاموش شد، مسائل نرم افزاری را نیز در بازبینی خود بگنجانید. گاهی یک مشکل کوچک در نصب برنامه و یا حتی ویروسی بودن فایل ها می تواند این مشکلا ت را بوجود آورد.
اگر به برنامه و یا نرم افزاری مشکوک بودید برنامه را حذف کرده و مجددا سیستم را راه اندازی کنید.
تمامی مراحل ذکر شده بر روی سیستم های مختلف نتایج مشابه را در پی داشته اند، در صورتی که تمامی مراحل را با دقت کافی گذرانده اما باز مشکلی را در سیستم خود یافتید، دستگاه را به یک کارشناس و یا نمایندگی معتبر بسپارید چرا که مشکلاتی از این دست پردازنده ها را با مشکل جدی مواجه می کند.