درد قفسهی سینه بیان کنندهی چه مشکلاتی است؟
در این مقاله میخوانید:
آیا تا کنون به درد قفسهی سینه دچار شدهاید؟
درد قفسهی سینه انواع مختلفی دارد. درد قفسهی سینه مبتواند نشانهی یک بیماری جدی باشد و گاهی نیز ممکن است با قلب شما ارتباط نداشته باشد.
بیشتر حملات قلبی باعث ایجاد یک درد مبهم و فشارنده در مرکز قفسهی سینه میشوند. درد به طور معمول بیش از چند دقیقه طول میکشد. همچنین ممکن است از بین برود و دوباره تکرار شود. اگر درد شدیدی در قفسهی سینه دارید یا درد شما به شکل ناگهانی شروع شده است، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
درد قفسه ی سینه و قلب:
در این شرایط، درد قفسهی سینه مربوط به مشکلات قلبی نمیباشد:
- اگر درد فقط برای چند لحظه طول بکشد.
- درد با مصرف دارو تسکین یابد.
- درد هنگام تنفس عمیق از بین برود.
- درد فقط روی نقطهی خاصی از قفسهی سینه تاثیر بگذارد.
- و با ماساژ دادن ناحیهی قفسهی سینه، درد تسکین یابد.
در این شرایط، احتمالا مشکلات قلبی باعث درد قفسهی سینه هستند:
- سابقهی بیماری قلبی
- تنگی نفس
- دردی که با دارو یا ماساژ بهبود نمییابد.
- دردی که با فعالیت جسمانی بدتر میشود.
- و دردی که با گذشت زمان بدتر میشود.
اگر درد شدیدی در قفسهی سینه دارید یا درد شما به شکل ناگهانی شروع شده است، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
آزمایشات تشخیصی در درد قفسهی سینه
پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای کمک به تشخیص یا از بین بردن مشکلات مربوط به قلب انجام دهد. این آزمایشها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نوار قلب (ECG یا EKG)، که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند.
- آزمایش خون، که سطح آنزیمهای قلبی را اندازه گیری میکند.
- عکس اشعهی ایکس از قفسهی سینه، که برای معاینهی قلب، ریهها و رگهای خونی استفاده میشود.
- اکوکاردیوگرام، که از امواج صوتی برای ضبط تصاویر متحرک از قلب استفاده میکند.
- سی تی اسکن ، میتواند لختهی خون را در ریه (آمبولی ریوی) تشخیص دهد.
- MRI، که برای جستجوی آسیب به قلب یا آئورت استفاده میشود.
- تست استرس یا تست ورزش، که برای اندازه گیری عملکرد قلب بعد از ورزش استفاده میشود.
- آنژیوگرافی، که برای بررسی انسداد در عروق استفاده میشود.
علل شایع درد در قفسهی سینه
علت شایع به ۲ دسته طبقه بندی میشود:
- دلایل قلبی
- و دلایل خارج قلبی.
در این قسمت، برخی از دلایل عمدهی درد قفسهی سینه را بررسی خواهیم کرد.
۱: سوزش سردل یا ریفلاکس اسید معده (GERD)
شاید از خود بپرسید که چگونه علائم ریفلاکس اسید معده با حملهی قلبی اشتباه گرفته میشود؟ سوزش سردل که بیماری ریفلاکس اسید معده نیز نامیده میشود، زمانی اتفاق میافتد که اسید معده از معده به سمت مری برگردد. این موضوع میتواند باعث احساس درد یا سوزش ناگهانی در قفسهی سینه و پشت جناغ شود. سوزش معده دلیل شایع درد در قفسهی سینه است، اما دقت داشته باشید که نباید همیشه درد در قفسهی سینه را با معده مرتبط دانست. ابتدا باید بیماریهای قلبی بررسی و رد شوند. از دیگر علائم ریفلاکس اسید معده میتوان به ناراحتی معده، درد در قفسهی سینه، سوزش یا درد در گلو، طعم تلخ در پشت دهان یا گلو، آروغ زدن، دشواری در بلع و بوی بد دهان، اشاره کرد.
با گذشت زمان و عدم درمان ریفلاکس اسید معده، این بیماری میتواند باعث آسم، گرفتگی قفسهی سینه و بیماری دیگری به نام مری بارت شود، که احتمال ابتلا به یک نوع نادر سرطان در مری را افزایش میدهد.
درمان ریفلاکس شامل موارد زیر است:
- تغییر رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی
- بالا بردن سر تخت
- کوچکتر کردن اندازهی وعدههای غذایی
- اجتناب از مصرف کافئین، الکل، داروهای ضد التهاب و استعمال دخانیات که محرک مخاط معده و مری هستند.
- استفاده از داروهایی که میزان تولید اسید معده را کاهش میدهند مانند امپرازول یا لانزوپرازول.
۲: رفتگی عضلانی یا درد استخوان
مشکلات عضلانی یا استخوانی میتوانند باعث درد ناگهانی و شدید در قفسهی سینه شوند. دندهها و عضلات بین آنها، در اثر ورزش کردن، حمل اشیا سنگین یا افتادن روی زمین ممکن است آسیب ببینند یا کبود شوند. همچنین ممکن است عضلهای در دیوارهی قفسهی سینه دچار کشیدگی شود. کشیدگی عضلات قفسهی سینه میتواند منجر به یک درد ناگهانی و شدید در قفسهی سینه شود. اگر هنگام وارد کردن فشار بر روی عضلات قفسهی سینه درد افزایش مییابد، به احتمال زیاد علت درد، گرفتکی عضلانی است.
آسیب به عضلات و استخوانهای دیوارهی قفسهی سینه میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- فیبرومیالژیا
- شکستگی یا مو بردگی دندهها
- استئوکندریت یا التهاب در غضروف دندهها
- کوستو کندریت یا التهاب و عفونت بین دندهها
۳: بیماریهای ریوی
مشکلات ریوی و تنفسی میتواند باعث درد ناگهانی در قفسهی سینه شود. برخی از مشکلات ریوی میتوانند جدی باشد. بیماریهای ریوی که میتوانند باعث درد قفسهی سینه شوند عبارتند از: عفونت در قفسهی سینه، حملهی آسم، ذات الریه، سل، پلوریت یا التهابی در پوشش داخلی ریهها، آمبولی ریوی یا لخته شدن خون در ریهها، سرطان ریه، روی هم خوابیدن ریه، افزایش فشار خون ریوی و تجمع مایعات در بین لایههای بافت خارجی ریهها (پلورال افیوژن).
در صورت مشاهدهی هر یک از این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- اگر درد قفسهی سینه هنگامی که نفس عمیق میکشید، بدتر شود.
- اگر درد هنگام سرفه کردن بیشتر میشود.
– پنوموتوراکس : پنوموتوراکس هنگامی اتفاق میافتد که هوا از ریه خارج شود و به فضای بین ریه و دیوارهی قفسهی سینه وارد شود. این موضوع باعث میشود که هنگام تنفس، ریه منبسط نشود و باعث درد یا ناراحتی ناگهانی و قابل توجهی میشود. همچنین فردی با این بیماری دچار تنگی نفس، ضربان قلب سریع و سرگیجه خواهد شد. حتی ممکن است به طور ناگهانی بیهوش شود.
۴: اضطراب و حملات پانیک
اضطراب شدید و حملات پانیک میتواند باعث درد ناگهانی در قفسهی سینه شود. این بیماری میتواند بدون هیچ دلیلی اتفاق بیفتد. برخی از افراد ممکن است پس از یک رویداد استرس زا یا احساسی، دچار حملهی پانیک شوند. علائم دیگر حملهی پانیک نیز بسیار شبیه حملهی قلبی هستند که شامل این موارد میباشند: تنگی نفس، افزایش ضربان قلب یا تپش قلب، سرگیجه، تعریق، لرزیدن، بی حسی دست و پا و غش کردن.
۵:حملات قلبی
بیشتر افراد وقتی درد قفسهی سینه دارند به حملهی قلبی فکر میکنند. حملات قلبی معمولا باعث درد مبهم، احساس فشار، سوزش، گرفتگی یا درد خنجری در قفسهی سینه میشود. درد قفسهی سینه ناشی از حملهی قلبی معمولا منتشر است و فرد درد را به وسیلهی مشت روی قلب نشان میدهد، نه به شکل نقطهای و متمرکز. این درد ممکن است در مرکز یا سراسر قفسهی سینه گسترش یابد. درد به طور معمول برای چند دقیقه یا بیشتر ادامه خواهد داشت.
علائم حملهی قلبی، عبارتند از:
- تعریق
- حالت تهوع
- دردی که به گردن یا فک گسترش مییابد.
- دردی که به شانهها، بازوها یا کمر گسترش مییابد.
- سرگیجه یا سبکی سر.
- تنگی نفس
- ضربان قلب سریع یا تپش قلب
- و خستگی.
افرادی که دارای عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی هستند، مانند سابقهی حملات قلبی، چاقی و دیابت، بیشتر دچار حملات قلبی میشوند.
درد قفسهی سینه ناشی از حملهی قلبی معمولا منتشر است و فرد درد را به وسیلهی مشت روی قلب نشان میدهد، نه به شکل نقطهای و متمرکز.
سایر بیماریهای قلبی نیز میتوانند باعث درد قفسهی سینه شوند و بیشتر از حملهی قلبی باعث درد ناگهانی و شدید میشوند. هر بیماری که بر قلب تاثیر بگذارد میتواند جدی باشد و نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
سایر دلایل درد در قفسهی سینه که مربوط به قلب هستند عبارتند از:
آنژین قلبی
این نوع درد قفسهی سینه زمانی اتفاق میافتد که جریان خون در عضلات قلب مسدود شود. این موضوع میتواند در اثر فعالیت جسمانی یا استرس عاطفی ایجاد شود. هدف از تشخیص و درمان آنژین، بازگرداندن خونرسانی طبیعی به عضلهی قلب قبل از وقوع حملهی قلبی و در نتیجه آسیب دائمی به عضله است. برای این هدف باید عوامل خطری مانند فشار خون، کلسترول و دیابت را کنترل کرد و سیگار را ترک کرد. میتوان از داروهای افزایش دهندهی ضربان قلب، گشاد کنندههای رگهای خونی و حل کنندههای لختهی خون، استفاده کرد.
پریکاردیت
اگر چند روز گذشته با یک عفونت ویروسی دست و پنجه نرم کردهاید و ناگهان با یک درد شدید و سوزشی در قفسهی سینه خود بیدار شدهاید، ممکن است به پریکاردیت مبتلا شده باشید. این بیماری، یک عفونت یا التهاب در پوشش داخلی قلب است. این موضوع میتواند پس از عفونت گلو یا سرماخوردگی اتفاق بیفتد. پریکاردیت میتواند باعث ایجاد یک درد تیز و برنده یا درد مبهم شود. درد ناشی از پریکاردیت شدید است، هنگام خوابیدن بدتر میشود و با خم شدن به جلو تسکین مییابد. ممکن است فرد تب نیز داشته باشد. اگرچه پریکاردیت معمولا قابل درمان است اما میتواند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. پریکاردیت در طی چند روز یا چند هفته با استراحت و استفاده از داروهایی ضد التهاب مانند ایبوپروفن برطرف میشود.
میوکاردیت
این بیماری به معنای التهاب در عضلهی قلب است. این التهاب میتواند بر روی عضلات قلب و سیستم الکتریکی کنترل کنندهی ضربان قلب تاثیر بگذارد.
کاردیومیوپاتی
این بیماری عضلهی قلب را ضعیف میکند و میتواند باعث ایجاد درد شود.
بیماری عروق کرونر
بیماری عروق کرونر (CAD) نوعی بیماری قلبی است که در اثر تجمع پلاک در رگهای خونرسانی کننده به قلب (عروق کرونر) ایجاد میشود. با گذشت زمان، رسوبات کلسترول در دیوارهی این شریانها میتواند جریان خون را مسدود کرده و باعث ایجاد درد شود. بیماری عروق کرونر میتواند باعث ایجاد حملهی قلبی ناگهانی، نارسایی قلبی و آریتمی شود. درمان بیماری عروق کرونر شامل قرار دادن یک استنت در رگها یا جراحی بای پس است.
افتادگی دریچهی میترال
افتادگی دریچهی میترال وضعیتی است که در آن دریچه ی میترال در قلب بسته نمیشود. علائم مختلفی در افتادگی دریچهی میترال مشاهده میشوند، از جمله:
- درد قفسهی سینه
- تپش قلب
- و سرگیجه.
اما اگر افتادگی خفیف باشد، ممکن است فرد هیچ علائمی نداشته باشد.
۶: التهاب پستان
این بیماری به عفونت در بافت پستان اشاره دارد. التهاب پستان ممکن است به شدت دردناک باشد. فرد ممکن است تورم یا درد شدیدی در پستانها، درد در قفسهی سینه و تب را تجربه کند. التهاب پستان در دوران شیردهی شایع است. ممکن است عفونت خود به خود برطرف شود. گاهی برخی از افراد به آنتی بیوتیک یا بستری شدن در بیمارستان نیاز دارند.
۷: آسیب به دیوارهی قفسهی سینه
آسیب به قفسهی سینه مانند زمین خوردن، ضربهی شدید به قفسهی سینه و تصادف با وسیلهی نقلیه، میتواند به اعصاب، رگهای خونی و عضلات قفسهی سینه آسیب برساند. همچنین ممکن است قلب، ریهها یا سایر اندامهای داخلی نیز آسیب ببینند. در صورت وقوع تصادف باید به اورژانس مراجعه کنید، زیرا آسیبهای داخلی همیشه مشخص نیست.
۸: فتق هیاتال
این مشکل رایج زمانی اتفاق میافتد که قسمت بالای معده از طریق سوراخی در دیافراگم وارد حفرهی داخلی قفسهی سینه میشود. معمولا بعد از خوردن غذا، این قسمت معده که درون قفسهی سینه قرار دارد به پایین ریهها فشار میآورد. فتق هیاتال اغلب باعث علایم ریفلاکس، از جمله سوزش معده یا درد قفسهی سینه میشود که این درد هنگام خوابیدن بیشتر میشود.
علل دیگر درد قفسهی سینه
سایر دلایل درد ناگهانی و شدید در قفسهی سینه شامل اختلالات گوارشی و عفونتهای ویروسی هستند، مانند:
- زونا
- التهاب کیسهی صفرا یا سنگ صفرا
- التهاب پانکراس
- اختلالات بلع
لیست پزشکان قلب و عروق
درد قفسهی سینه چگونه درمان میشود؟
پزشک ممکن است درد قفسهی سینه را با دارو، روشهای غیرتهاجمی، جراحی یا با استفاده از ترکیب این روشها درمان کند. درمان به علت و شدت درد بستگی دارد.
روشهای درمانی درد قفسهی سینه مربوط به قلب عبارتند از:
- داروهایی که برای گشاد کردن عروق، حل کردن لخته یا رقیق کردن خون استفاده میشوند.
- کاتتریزاسیون قلب که شامل استفاده از بالون یا استنت برای باز کردن شریانهای مسدود شده میباشد.
- ترمیم جراحی عروق، که با عنوان پیوند عروق کرونر یا جراحی بای پس نیز شناخته میشود.
- داروهای آنتی اسید برای درمان ریفلاکس اسید معده و سوزش سر دل.
- داروهای ضد اضطراب، که برای درمان درد قفسهی سینه مربوط به حملات پانیک استفاده میشود.