انسان ‘درحال باختن نبرد برای مقابله با جنگلزدایی است’
براساس یک ارزیابی تازه موافقتنامه ای تاریخی با هدف متوقف کردن روند نابودی جنگل ها درحال ناکام ماندن است.
این ارزیابی از موافقتنامه موسوم به “اعلامیه نیویورک درباره جنگل ها” (ان وای دی اف) می گوید که قول های محوری این توافق محقق نشده است.
این موافقتنامه در جریان اجلاس سال ۲۰۱۴ اقلیمی سازمان ملل با هدف به نصف رساندن روند جنگل زدایی تا سال ۲۰۲۰ و توقف کامل آن تا سال ۲۰۳۰ معرفی شد.
با این حال کارشناسان می گویند روند بریدن درختان در نواحی طبیعی با شدت نگران کننده ای ادامه دارد؛ با این پیامد بالقوه که شاید بشر نتواند جلوی تغییرات خطرناک اقلیمی را بگیرد.
این ارزیابی که توسط “شرکای ارزیابی ان وای دی اف” متشکل از ۲۵ سازمان تهیه شده تصویری تیره از روند قطع درختان ترسیم می کند.
‘تسریع‘ روند نابودی
چارلز استرک از بنیانگذاران و مدیر سازمان “تمرکز بر اقلیم” که در انتشار این گزارش نقش داشته گفت: “از زمان اجرای پنج سال قبل آن توافق، جنگل زدایی نه فقط ادامه پیدا کرده – بلکه تسریع هم شده است.”
این گزارش می گوید میزان سالانه تصاعد دی اکسید کربن در نتیجه بریدن جنگل ها در اطراف جهان چیزی معادل گازهای گلخانه ای است که اتحادیه اروپا تولید می کند.
براساس این ارزیابی بین سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ سالانه به طور میانگین جنگل هایی به اندازه مساحت بریتانیا قطع شده است.
قطع جنگل های نواحی گرمسیری بیش از ۹۰ درصد این آمار را تشکیل می دهد به طوری که بیشترین درخت بری در حوضه آمازون کشورهای بولیوی، برزیل، کلمبیا و پرو روی می دهد.
کریگ هنسون از مقام های “موسسه منابع جهانی” این یافته ها را “کارنامه ای با نکات خوب و بد” توصیف می کند.
او به خبرنگاران گفت: “جاهایی در جهان هست که در آن شاهد از دست رفتن چشمگیر جنگل های دست نخورده هستیم، برای همین درحال باختن نبرد برای متوقف کردن روند جنگل زدایی هستیم.”
او افزود: “در سایر نقاط، شاهد هستیم که رویش درختان نواحی روستایی را غنی می کند، اما در مجموع شاهد افت میزان جنگل های جهان هستیم.”
نویسندگان گزارش می گویند مساله نگران کننده این است که روندهای تازه جنگل زدایی در غرب آفریقا در حال ظاهر شدن است. میزان قطع درختان در جمهوری دمکراتیک کنگو در پنج سال گذشته دو برابر شده است.
اعلامیه نیویورک درباره جنگل ها یک توافق داوطلبانه است و از نظر حقوقی الزام آور نیست اما تا اکتبر ۲۰۱۷ چهل دولت، ۵۷ شرکت چندملیتی و ۵۸ سازمان غیردولتی آن را تایید کرده بودند.
اقدام سیاسی
علیرغم چشم انداز تیره جهانی، این گزارش گام های مثبتی که در اندونزی برداشته شده را برجسته می کند. نام اندونزی مدت هاست به جنگل زدایی ویرانگر گره خورده است.
نویسندگان گزارش گفتند که اقدام سیاسی یکی از عوامل موثر است. رئیس جمهور این کشور توسعه پوده زار (محل تجزیه ناقص گیاهان در خاک که جذب کننده مهم کربن است) و جنگل های بکر را ممنوع کرده است.
محققان توضیح می دهند که چرا متوقف کردن روند جنگل زدایی اینقدر برای مقابله با گرمایش زمین مهم است.
ازتر ویرایت-دری مشاور فنی جنگل داری در انجمن جانورشناسی لندن گفت: “برای نمونه متوقف کردن روند جنگل زدایی و احیای جنگل های حاره ای، می تواند تا ۳۰ درصد کاهشی که موافقنامه پاریس لازم می آورد را فراهم کند.”