دانشمندان از فاصله‌ی ۴۴۰ سال نوری دو مولکول را کشف کردند

قند فضایی

مولکول

دانشمندان با استفاده از تلسکوپ رادیویی ۴۰ متری موجود در رصدخانه «یبس» توانسته‌اند دو مولکول آلی پیچیده جدید را در «ابر مولکولی ثور» کشف کنند. ابر مولکولی ثور یک ابر بدون ستاره است که در فاصله‌ی ۴۴۰ سال نوری از زمین در صورت فلکی ثور قرار دارد. این ابر دارای ترکیبات غنی از کربن است.

مولکول‌های مختلفی که در ابر ثور کشف شده، عمدتاً توسط تلسکوپ رادیویی یبس و تلسکوپ ۱۰۰ متری رادیویی گرین بنک رصد شده‌اند. تعدد این مولکول‌ها نشان می‌دهد که این ابر از نظر شیمیایی از اهمیت بالایی برخوردار است و منبع مهمی برای درک شیمی فضاهای میان‌ستاره‌ای محسوب می‌شود.

مدل‌های شیمیایی که تا کنون برای فضاهای میان‌ستاره‌ای ساخته شده است، آنچنان دقیق نیستند که بتوانند همه‌ی مولکول‌های موجود در این فضاها را پیش‌بینی کنند و به همین دلیل مطالعه‌ی واکنش‌های شیمیایی مختلف برای شناخت بهتر فضاهای میان‌ستاره‌ای ضروری است. البته در ضمن این مطالعات امکان بهبود مدل‌های شیمیایی نیز وجود دارد.

ابر مولکولی ثور بسیار غنی از ترکیبات هیدروکربنی است. در بین این ترکیبات زنجیره‌های بلند کربنی، پروپارژیل، وینیل استیلن و آنلین دی‌استیلن نیز وجود دارند. علاوه بر اینها مولکول‌های حلقوی متعددی مانند ایندین، سیکلوپنتادین نیز در این ابر کشف شده است.

اکنون محققین با مطالعه‌ی هسته ابر ثور در فرکانس‌های رادیویی توانسته‌اند کشف بزرگی در زمینه‌ی شیمی این ابر انجام دهند. داده‌های مورد استفاده برای این کشف از رصدهای انجام شده بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ حاصل شده است که در این مدت روی هم رفته ۵۴۶ ساعت رصد انجام شده است.

داده‌ها، منجر به کشف دو مولکول جدید در ابر ثور شده‌اند. این مولکول‌ها «بوتادین‌اتینول» و «اتینیل‌بوتاترینیلیدن» نام دارند. مولکول اول حاوی اتم‌های گوگرد است.

محققین شکل‌گیری این مولکول‌ها را با استفاده از مدل‌های شیمیایی موجود مورد مطالعه دقیق قرار داده‌اند. نتایج این مطالعات نشان داده است که شکل‌گیری این مولکول‌ها در فاز گازی و طی واکنش‌های خنثی-خنثی و یون-خنثی صورت گرفته است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *