درختان چگونه به کمک زمین میآیند؟

حدود ۰.۹ میلیارد هکتار از زمینهای جهان مستعد جنگلکاری مجدد هستند که این مقدار درخت میتواند دو سوم کربن تولیدی انسان را جذب کند. مقالهای که اخیراً توسط آزمایشگاه کروسر زوریخ تهیه و در مجلهی Science چاپ شده است، نشان میدهد که این کار موثرترین روش برای مقابله با تغییرات اقلیمی است.
آزمایشگاه کروسر به دنبال راهحلهای طبیعی برای حل مسالهی تغییرات آب و هوایی است. آخرین مطالعهای که انجام دادهاند به این نتیجه رسیده است که درختان بهترین وسیلهی مقابله با این پدیده هستند. «جین باستین» سرپرست نویسندگان این مقاله، میگوید: «ما شهرها و مناطق کشاورزی را از مناطقی که میتوان روی آنها کار کرد کنار گذاشتیم، زیرا این مناطق برای ادامهی زندگی انسانها لازم هستند.»
محققین محاسبه کردهاند که تحت شرایط آب و هوایی کنونی، ۴.۴ میلیارد هکتار از زمینهای جهان میتوانند پوشیده از درختان شوند. به این معنی که ۱.۶میلیارد هکتار از زمینهایی که اکنون جنگل نیستند نیز میتوانند جنگلی شوند. از این مقدار، ۰.۹ میلیارد هکتار برای زندگی انسان لازم نیست و میتواند همین امروز جنگلکاری شود. این مقدار برابر با مساحت کشور آمریکا است. این مقدار جنگل جدید میتواند ۲۰۵ میلیارد تُن کربن را در خود نگهداری کند. مقدار کربنی که توسط فعالیتهای انسانی به اتمسفر وارد میشود، حدود ۳۰۰ میلیارد تُن است.
پروفسور «کروسر» بهعنوان پشتیبان پروژه، میگوید: «همهی ما می دانیم که جنگلکاری تاثیر زیادی بر تغییرات اقلیمی خواهد داشت، ولی تا کنون میزان این تاثیر را نمیدانستیم. مطالعهی ما نشان داد که بهترین راه همان جنگلکاری است. البته ما باید این کار را هر چه سریعتر شروع کنیم، زیرا چند دهه طول میکشد تا جنگلها بتوانند به ظرفیت نهایی خود بهعنوان منبع جمعآوری کربن برسند.»
دانشمندان همچنین بهترین مکانها برای جنگلکاری را نیز مشخص کردهاند؛ روسیه ۱۵۱ میلیون هکتار، آمریکا ۱۰۳ میلیون هکتار، کانادا ۷۸.۴ میلیون هکتار، استرالیا ۵۸ میلیون هکتار، برزیل ۴۹.۷ میلیون هکتار و چین ۴۰.۲ میلیون هکتار.
بسیاری از مدلهای آب و هوایی کنونی در زمینهی پیشبینی تغییرات اقلیمی و افزایش میزان درختان زمین اشتباه میکنند. در این مطالعه مشاهده شده است که شاید در مناطقی مانند سیبری افزایش میزان پوشش جنگلی مشاهده شود، ولی این افزایش به اندازهای نیست که بتواند جبران کاهش جنگلهای گرمسیری را بکند.