قطعاً هابیت‌ها شبیه به «فرودو بگینز» نبوده‌اند

چهره‌ی «فرودو بگینز»، نقش اول فیلم سه‌گانه‌ی «ارباب حلقه‌ها» را به‌یاد دارید؟ اخیراً رمزگشایی از راز «انسان – میمون» معروف به «هابیت» مجدداً مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات جدید اشاره دارند که انسان – میمون هابیت از اجداد ناشناخته‌ای که از آفریقا آمده بودند، رشد پیدا کرده است. بقایای گونه‌های منقرض شده برای اولین بار یک‌دهه پیش در جزیره‌ی فلورس اندونزی کشف شد؛ ولی هنوز درباره‌ی اینکه این گونه‌ها از کجا آمده‌اند تردید جدی وجود دارد.
ایده‌ی غالب این است که «هابیت فلورسینسیز» از نسل انسان – میمون بزرگتری به نام «هوموارکتوس»، گونه‌ای منقرض شده‌ از انسان است که قبلاً در آسیا زندگی می‌کرده است. طرفداران این ایده معتقدند که اجداد هوموارکتوس اولین انسان‌هایی بوده‌اند که ۱.۸ میلیون سال پیش از آفریقا آمده‌اند. طبق این تئوری، اعضای این گروه با جثه‌های بزرگ به فلورس رسیده‌اند؛ ولی در طول زمان قد نسل آن‌ها به خاطر کم بودن منابع غذایی در این جزیره به یک متر رسیده است.
احتمال دیگر این است که فرض کنیم هابیت‌ها گونه‌ای قد کوتاه از هوموساپینز بوده‌اند. اندازه‌ی کوچک جمجمه‌ای که در این منطقه کشف شده است، می‌تواند در نتیجه‌ی سندروم داون بوده باشد. اکنون اکثر آنالیزهای جامع اشاره دارند که هابیت‌ها از نسل اجداد رازآلودی هستند که بیش از دو میلیون سال پیش از آفریقا به این مناطق آمده‌اند. بعضی از اعضای این اجداد در آفریقا مانده‌اند و به «هوموهابیلیس» تکامل یافته‌اند که اولین سازندگان ابزار سنگی بوده‌اند. بقیه‌ی اعضا قبل از هوموارکتوس حدود دو میلیون سال پیش از آفریقا خارج شده‌اند و حداقل ۷۰۰،۰۰۰ سال پیش به جزیره‌ی فلورس رسیده‌اند.

اولین بار در فلورس

«کالین گروز» از دانشگاه ملی استرالیا و نویسنده‌ی همکار این مطالعه می‌گوید: «هم‌چنان‌که این اجداد بین جنوب و جنوب‌شرقی آسیا پخش می‌شدند و در نهایت به فلورس رسیدند، رفته رفته دچار تغییراتی شدند و در نهایت تبدیل به «هوموفلورسینسیز» شدند. گروه کالین با مقایسه‌ی فسیل جمجمه، فک، دندان، دست، پا و شانه‌ی هابیت با دیگر گونه‌های انسان – میمون و اجداد اولیه‌ی دیگر، شجره‌نامه‌ی خانوادگی هابیت را به دقت ساختند. مطالعات گذشته فقط بر روی مشخصات جمجمه و فک تمرکز کرده بودند.
محققین دریافتند که هوموفلورسینسیز در مقایسه با هوموارکتوس یا هوموساپینز، به هوموهابیلیس نزدیک‌تر است و اشاره دارد که آن‌ها از نسلی هستند و اجداد مشابهی دارند. این نتایج از جسم کوچک و ابتدایی آن‌ها نشأت گرفته است. گرووز می‌گوید: «احتمالاً زمانی که گونه‌های انسانی بزرگ‌تر و پیچیده‌تر مانند هوموارکتوس و هومو ساپینز از آفریقا آمده‌اند، اجداد هابیت در آفریقا مرده بودند. احتمالاً هوموفلورسینسیز به خاطر انزوایی که داشته است فقط محدود به جزیره‌ی فلورس بوده است. شواهدی از آمدن هوموارکتوس به این جزیره اصلاً وجود ندارد.»
بنابراین چه اتفاقی برای هوموفلورسینسیز افتاده است؟ به نظر می‌رسد که این گونه مدت کوتاهی پس از این‌که هوموساپینز حدود ۶۰،۰۰۰ سال پیش آفریقا را ترک کرده و رهسپار آسیا شده است، مرده است. احتمال دارد جنگی بین این دو گونه رخ داده باشد که منجر به از بین رفتن هابیت‌های اسرارآمیز اندونزیایی شده است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *