نکاتی برای نوشتن رزومه
یادگیری نحوه نوشتن رزومه یکی از مهارتهایی است که امروزه به ما در پیدا کردن یک شغل خوب کمک میکند. رزومهای خوب و جامع است که با وجود رعایت اختصار بتواند اطلاعات مثبت و مفیدی از ما به کارفرما ارائه دهد. با ما همراه باشید تا بخش های مختلف یک رزومه خوب را بشناسید.
در این مقاله به معرفی بخش های مختلف یک رزومه و ترتیب آن ها می پردازیم. البته برای نوشتن رزومه یک روش واحد وجود ندارد و شما ممکن است در رزومه های مختلف، بخش های متفاوتی ببینید. در اینجا ما نحوه نوشتن رزومه و اصلی ترین بخش هایی که هر رزومه ای باید داشته باشد را برای شما توضیح می دهیم.
رزومه چیست؟
همانطور که شما برای شناسناندن خود به شناسنامه و کارت ملی نیاز دارید، یا برای سفرهای خارجی و انجام کار اداری در کشورهای دیگر نیاز به پاسپورت دارید، رزومه یا CV هم مدرک شناسایی شما در بازار کار است. در رزومه خلاصهای از مشخصات فردی، سوابق کاری، تحصیلات، مهارتها و حتی علایق نوشته میشود. رزومه معمولا هنگام استخدام فرد به کار میآید و میتواند مشخصات کلی فرد را خیلی خلاصه تقدیم به کارفرما کند. معمولا سعی می شود این خلاصه بیشتر از ۲ صفحه نشود.
خلاصه بودن رزومه بسیار مهم است، چون فقط شما نیستید که برای یک کار درخواست استخدام می دهید. کارفرمای شما یا مسئول استخدام وقت محدودی برای بررسی رزومه شما دارد. پس هر چقدر هم که مدارک تحصیلی و علمی مختلف و سوابق چندین ساله داشته باشید باید بتوانید آن را در همین ۲ صفحه اعلام کنید.
نحوه نوشتن رزومه
شما باید رزومه تان را به چند بخش کلی تقسیم کنید تا تبدیل به یک انشای کسل کننده نشود. از طرفی این به کارفرما کمک می کند اگر موقع مطالعه رزومه تان بخش خاصی مدنظرش است آن را براحتی پیدا کند. این بخش ها می تواند بسته به خصوصیات فرد یا شغل درخواستی متفاوت باشد، اما رزومه ها معمولا از بخش های زیر تشکیل شده اند:
ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﺷﺨﺼﯽ
ﺗﺤﺼﻴﻼﺕ ﻭ ﺳﻮﺍﺑﻖ ﮐﺎﺭﯼ
ﻣﻘﺎﻻﺕ ﻭ ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﻨﺘﺸﺮ ﺷﺪﻩ
ﻣﻬﺎﺭت ﻫﺎ
ﺯﺑﺎن ﻫﺎﯼ ﺧﺎﺭﺟﯽ
ﻋﻼﻗه ﻣﻨﺪی ﻫﺎ
نکته بعدی اینست که باید رزومهتان را تایپ کرده باشید. در دنیای امروز رزومهای که دستی نوشته شده باشد چندان مقبول نیست. مگر اینکه خود کارفرما یک فرم استخدام در اختیار شما قرار دهد و بخواهد آن را با مشخصات خود پر کنید. معمولترین نرمافزار برای تایپ رزومه نرمافزار Word است که البته برای نوشتن رزومه قالبهایی هم دارد (هرچند به زبان انگلیسی هستند). پس برای شروع عناوین بالا را با یک فونت رایج بصورت Bold تایپ کنید (مثلا فونت Tahoma برای رزومههای فارسی و فونت Times New Roman برای رزومههای انگلیسی). اندازه فونت را هم به شکلی تنظیم کنید که در عین حال که رزومهتان بیشتر از ۲ صفحه نشود، خوانا باشد. البته اندازه فونت متناسب با نوع فونتی که انتخاب میکنید متفاوت است، ولی معمولا فونت ۱۲ مناسب است. حتیالامکان از رنگارنگ کردن نوشتههایتان خودداری کنید و اگر میخواهید نکتهای را مهم جلوه دهید بهتر است به جای Bold کردن آن، بین دو گیومه «» قرارش دهید.
درصورتیکه قرار است رزومه خود را پست کنید، آن را در کاغذ A۴ با کیفیت پرینت بگیرید و در پاکتی هم سایز خودش بگذارید تا مجبور نباشید آن را تا کنید. اگر آن را ایمیل میکنید بهتر است به شکل PDF ارسالش کنید تا از در هم ریختن ساختار و فونت رزومه جلوگیری کرده باشید. مگر اینکه کارفرما خودش فرمت دیگری را ترجیح دهد. نام فایل را اسم و فامیل خودتان بگذارید تا براحتی از میان نام دیگران قابل پیدا کردن باشد.
ﺳﻌﯽ ﮐﻨﻴﺪ ﺑﻴﻦ ﻫﺮ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﻭ ﺯﻳﺮﻣﺠﻤﻮﻋﻪﻫﺎیش ﻓﺎﺻﻠﻪ ﮐﺎﻓﯽ ﺑﺪﻫﻴﺪ تا ﺧﻮﺍﻧﺪنشان ﺭﺍﺣت ﺗﺮ ﺑﺎﺷﺪ. ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻓﻬﺮﺳﺖ ﻧﻮﻳﺴﯽ، ﺯﻳﺮﻋﻨﻮﺍﻥﻫﺎ ﻭ ﻟﻴﺴﺖﻫﺎﯼ ﻧﺸﺎﻧﻪﺩﺍﺭ ﻳﺎ ﺑﻮﻟﺖ ﭘﻮﻳﻨﺘﺰ (Bullet points) ﺑﺮﺍﯼ ﻧﻮﺷﺘﻦ ﺳﻮﺍﺑﻖ ﮐﺎﺭﯼ، ﺗﺤﺼﻴﻠﯽ ﻭ ﻣﻬﺎﺭﺕﻫﺎ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﺭﺍﻩ ﺑﺮﺍﯼ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﺟﺪﺍﮔﺎﻧﻪ ﻣﻄﺎﻟﺐ ﺍﺳﺖ.
نحوه نوشتن بخش های مختلف رزومه
بخش اطلاعات شخصی
این بخش جز جدانشدنی هر رزومهای است و بهتر است در آن اطلاعات زیر قید گردد:
ﻧﺎﻡ ﻭ ﻧﺎﻡ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﮔﯽ: بجای نوشتن کلمه «رزومه» در اولین خط نام و نام خانوادگیتان را بنویسید.
ﺗﺎﺭﻳﺦ ﺗﻮﻟﺪ: تاریخ تولد را بصورت سال و ماه و روز بنویسید.
ﺷﻤﺎﺭﻩ ﺗﻠﻔﻦ ﺛﺎﺑﺖ: شمارهای که کاملا در دسترس شماست و میتوانید از طریق آن با کارفرما در تماس باشید.
ﺗﻠﻔﻦ ﻫﻤﺮﺍﻩ: شمارهای که برای تماش با شما همواره در دسترس است.
ﺍﻳﻤﻴﻞ: آدرس ایمیلی که ایمیلش را چک میکنید. بهتر است برای این کار یک آدرس ایمیل با نام و نام خانوادگیتان داشته باشید و از نوشتن اسامی فانتزی و مجازی خودداری کنید.
ﻭﺏﺳﺎﻳﺖ ﺷﺨﺼﯽ: ﺍﮔﺮ ﻭﺏ ﺳﺎﻳﺖ ﺷﺨﺼﯽ، ﻭﺑﻼﮒ ﻳﺎ ﻓﻮﺗﻮﺑﻼﮔﯽ ﺩﺍﺭﻳﺪ ﮐﻪ ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﺣﺮﻓﻪ ﺍﯼ ﻣﯽﺗﻮﺍﻧﺪ ﺑﻪ ﻣﻌﺮﻓﯽ ﺑﻬﺘﺮ ﺷﻤﺎ ﮐﻤﮏ ﮐﻨﺪ، ﺣﺘﻤﺎ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻫﻤﻴﻦ ﺑﺨﺶ ﺫﮐﺮ ﮐﻨﻴﺪ.
در این قسمت اطلاعات شخصی دیگری مانند وضعیت تاهل، ملیت یا وضعیت خدمت سربازی را هم می توان نوشت یا عکس پرسنلی نیز قرار داد. البته این کار اختیاری است و به درخواست کارفرما صورت می گیرد.
بخش تحصیلات
اگر هنوز هیچ سابقه کاری ندارید بهتر است بعد از بخش اطلاعات شخصی به سراغ بخش تحصیلات بروید. اما اگر سابقه کار پرباری دارید، می توانید بعد از تکمیل اطلاعات شخصی تان به سابقه کاری تان بپردازید.
در این بخش سوابق تحصیلی خود را به این صورت وارد کنید که اول تازه ترین مدرک خود را بنویسید و همینطور به ترتیب به عقب بروید. مثلا اگر آخرین مدرک شما فوق لیسانس حسابداری است اول آن را می نویسید سپس مدرک لیسانس و در آخر پیش دانشگاهی و دبیرستان را ذکر می کنید و نیازی به گفتن مدرک راهنمایی و دبستان نیست. هر مقطع را به این شکل بنویسید که اول مدرک و نام کامل رشته دانشگاهی، سپس نام دانشگاه یا موسسه آموزشی و در آخر محل تحصیل و بازه زمانی تحصیل را ذکر کنید. اگر بازه زمانی را مایل نیستید بنویسید حداقل سال فارقالتحصیل شدنتان را بنویسید. برای مثال:
کارشناسی ارشد حسابداری، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ۱۳۹۰ – ۱۳۹۲
اگر کارفرما معدل یا جزییات دیگری مانند موضوع پایان نامه تان را هم درخواست کرده آن را در این قسمت ذکر کنید. در مورد ریز نمراتتان نگران نباشید، چون معمولا اگر آن را بخواهند، جداگانه درخواستش می کنند و مسلما نیازی به ذکر کردن آن در رزومه نیست! اصل مدرکتان را هم ممکن است جداگانه درخواست کنند.
بخش سوابق کاری
این بخش مهمترین بخش رزومه تان است که کارفرما با دقت مرور می کند. در این بخش هم اول تازه ترین سابقه کاریتان نوشته میشود و به همین ترتیب به عقب میروید. اگر سوابق کاری رنگارنگی دارید مهمترین آنها مخصوصا آنهایی که فکر میکنید در استخدام شدنتان موثر است را ذکر کنید. درمورد زمانش هم سعی کنید سوابق کاریتان در ۱۰ – ۱۵ سال اخیر را ذکر کنید و از آن عقبتر نروید. مگر اینکه یک نکته درخشان و مرتبط که در استخدام شدنتان موثر باشد وجود داشته باشد.
در نحوه نوشتن رزومه در این بخش، ابتدا رتبه، سپس نام سازمان و در آخر تاریخ شروع و خاتمه کار را بنویسید. برای تاریخ فقط ماه و سال کافی است. سپس توضیح مختصری درمورد جایگاه شغلی تان در آن زمان بدهید.
مخصوصا اگر در پروژه، مسابقه یا جشنواره ای شرکت داشته اید یا افتخاراتی دارید. البته این کار باید با کسب اجازه از سازمان قبلی صورت بگیرد، چون ممکن است پروژه ای که می خواهید ذکر کنید محرمانه باشد. ﺗﻮﺿﻴﺢ ﺑﺪﻫﻴﺪ ﮐﻪ ﻣﺜﻼ ﻭﻗﺘﯽ ﺩﺭ ﭘﺮﻭﮊﻩ «ﺍﻳﮑﺲ» ﻣﺪﻳﺮ ﭘﺮﻭﮊﻩ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻧﻮﻳﺴﯽ ﺑﻮﺩه ﺍﻳﺪ، ﭼﻪ ﻭﻇﺎﻳﻔﯽ ﺩﺍﺷﺘﻴﺪ، ﭼﻨﺪ ﻧﻔﺮ ﺯﻳﺮ ﺩﺳﺖ ﺷﻤﺎ ﻳﺎ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺷﻤﺎ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﭘﺮﻭﮊﻩ ﮐﺎﺭ ﻣﯽ ﮐﺮﺩه ﺍﻧﺪ. فراموش نکنید که چیزی از نکات منفی نگویید. مثلا اگر از کاری به علت مشاجره با کارفرما استعفا دادهاید یا اخراج شدهاید لازم نیست در این باره چیزی بگویید. در عوض تا می توانید از لغات مثبت و صفات مناسب استفاده کنید.
اگر سابقه کار ندارید روی سابقه تحصیلیتان مانور بدهید. شما میتوانید در این بخش فعالیتهای زمان دانشجویی، کارهای داوطلبانه یا نیمه وقت را هم ذکر کنید. اما اگر این سوابق با شغلی که برایش درخواست دادهاید نامرتبط بنظر میرسند در رزومهتان پیش از بخش علاقهمندیها بخشی به نام «سوابق کاری غیر مرتبط» یا «سایر تجربیات» درست کنید و این ها را در آن بخش ذکر کنید.
بخش مقالات و مطالب منتشر شده
این بخش بیشتر در رزومه های علمی و آکادمیک دیده میشود و برای کسانی که برای تحصیلات تکمیلی یا ﺍﺳﺘﺨﺪﺍﻡ ﺩﺭ ﻫﻴﺌﺖﻫﺎﯼ ﻋﻠﻤﯽ ﻭ ﺷﻐﻞ ﻫﺎﯼ ﺁﮐﺎﺩﻣﻴﮏ ﺩﺭﺧﻮﺍﺳﺖ ﻣﯽ ﺩﻫﻨﺪ ﻣﺪﻧﻈﺮ ﻗﺮﺍﺭ ﻣﯽﮔﻴﺮﺩ. ﭘﮋﻭﻫﺶﻫﺎ ﻭ ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻣﻨﺘﺸﺮ ﺷﺪﻩﺍﯼ ﺭﺍ ﭼﻪ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﻓﺮﺩﯼ ﻳﺎ ﮔﺮﻭﻫﯽ ﻧﻮﺷﺘﻪﺍﻳﺪ، ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺑﺨﺶ ﺫﮐﺮ ﮐﻨﻴﺪ. ﻣﺸﺨﺼﺎﺕ ﻫﺮ ﻣﻄﻠﺐ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ:
ﻧﺎﻡ ﻧﻮﻳﺴﻨﺪﻩ / ﻧﻮﻳﺴﻨﺪﻩﻫﺎ، ﻧﺎﻡ ﻣﻘﺎﻟﻪ / ﮐﺘﺎﺏ، ﻣﺤﻞ ﭼﺎﭖ / ﺍﺭﺍﺋﻪ ﻭ ﺩﺭ ﺍﻧﺘﻬﺎ ﺳﺎﻝ ﺍﻧﺘﺸﺎﺭ ﻧﻮﺷﺘﻪ ﻣﯽﺷﻮﺩ.
ﻧﮑﺘﻪ: ﺍﮔﺮ ﻣﻄﻠﺐ ﺷﻤﺎ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﺁﻧﻼﻳﻦ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺍﺳﺖ ﺣﺘﻤﺎ ﻧﺎﻡ ﻭﺏ ﺳﺎﻳﺖ ﻭ ﻟﻴﻨﮏ ﻣﻄﻠﺐ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺗﺎﺭﻳﺦ ﺍﻧﺘﺸﺎﺭ ﺍﺿﺎﻓﻪ ﮐﻨﻴﺪ.
بخش مهارت ها
شما پیش از این از سوابق تحصیلی و سوابق کاریتان نوشته اید، پس اینجا دیگر نباید از آن ها حرفی بزنید. در عوض دوره های کوتاه مدت علمی و کاربردی که رشته های مختلف دیده اید را بنویسید. حتی اگر مدرک معتبری در آن زمینه ندارید یا اصلا بصورت خودآموز آن مهارت را یاد گرفته اید.
بخش زبان های خارجی
در این بخش ابتدا نام زبان و سپس میزان تسلط بر آن زبان را بنویسید. اگر هم برای زبانی که ذکر می کنید مدرک معتبری دارید حتما آن را ذکر کنید. برای مثال:
انگلیسی – مسلط
فرانسه – مبتدی
یا ﺍﻧﮕﻠﻴﺴﯽ – ﻣﺴﻠﻂ – ﺁﻳﻠﺘﺲ ۷- ﻣﺮﮐﺰ ﺁﻳﻠﺘﺲ ﺍﺳﺘﺮﺍﻟﻴﺎ، ﺗﻬﺮﺍﻥ – ﺍﺳﻔﻨﺪ ۱۳۹۰
بخش علاقه مندی ها
از آنجایی که هریک از ما میتوانیم علایق بسیار گستردهای داشته باشیم، در این بخش از رزومه باید علایقتان را گلچین کنید و سعی کنید نسبت به شغل درخواستیتان از آنها بنویسید، بصورتی که خیلی هم طولانی نباشد. میتوانید یک لیست درست کنید و هر مورد را با بولت پوینت مشخص کنید.
سخن آخر در مورد نحوه نوشتن رزومه
بیشتر از ۲ صفحه رزومه نفرستید. در رزومهنویسی زیادهگویی به کارتان نمیآید. فراموش نکنید صداقت زمینهساز اعتماد و اعتماد اولین شرط یک همکاری موفق است، پس بدون اغراق از تواناییهایتان بگویید و مدرک جعل نکنید. در عین حال شکسته نفسی هم نکنید. در رزومهتان از کارفرمایان دیگر بدگویی نکنید و مهمتر از همه رزومهتان را چک کنید تا غلط املایی یا انشایی نداشته باشد. حتی میتوانید آن را بدهید شخص دیگری برایتان چک کند.
امیدواریم نکاتی که در این مقاله در مورد نحوه نوشتن رزومه ذکر شد برایتان مفید بوده و به زودی در بهترین شغلی که عاشق آن هستید، مشغول به کار شوید. با آرزوی موفقیت برای شما.