هاگ زامبی!
(چرخه ی زندگی هاگ)
به احتمال بسیار زیاد طرفداران بازی های کامپیوتری عنوان “Last Of Us” را تجربه کرده اند، خارج از روند زیبا و بی نظیر بازی باید دانست که بیماری که در این بازی انسان ها را به زامبی تبدیل کرده بود نه تنها دروغ نیست بلکه وجود دارد و تا به حال نیز درمانی برای آن یافت نشده است، خوشبختانه این بیماری که حاصل یک هاگ است تنها به حشرات حمله ور میشود و سیستم های عصبی و مغز آنها را به طور کلی نابود میکند به طوری که در مورچه ها مورچه ی ناقل هاگ به همنوعان خود حمله میکند، جالب اینجاست که بلافاصله مورچه ی ناقل توسط نگهبانان به نقطه ای دور انتقال داده میشود….
Ophiocordyceps unilateralis نام علمی یکی از عجیب ترین و خاص ترین قاتلین و انگل های زمین است، این هاگ در سال ۱۸۵۹ توسط زیست شناس معروف آلفرد راسل والاس کشف شدبه طور عامه حتی در کتاب های علمی از این هاگ به عنوان “هاگ زامبی” نام برده شده است.
نوع زندگی و انواع این هاگ به حدی عجیب و خاص است که تا به امروز نیز دانشمندان و متخصصین ژنتیک دیدگاه درستی درباره ی انها ندارند، برای مثال با وجود اینکه قربانیان اصلی این هاگ مورچه ها هستند اما عنکبوت ها و دیگر حشرات نیز گاها قربانی میشوند و نکته ی جالب اینجاست که هاگی که به مورچه ها حمله میکند با هاگی که به عنکبوت ها و یا جیرجیرک ها حمله میکند فرق دارد!
نوع آلودگی به این شرح است که هاگ خود را به فک حشره میچسباند و در نهایت وارد سر و مغز جانور میشود و در آنجا رشد میکند، در مدتی حدود ۱۰ روز مورچه رفتارهایی عجیب از خود نشان میدهد و تا حدود زیادی مهاجم میشود، با وجود اینکه سرنوشت حشره ی ناقل مرگ خواهد بود اما درمدتی که توان زندگی دارد میتواند مورچه های دیگر را نیز آلوده کند.
بررسی ها نشان میدهد که این هاگ تاثیر بسیار مخربی بر جمعیت و کلونی های مورچه ها دارد و به راحتی میتواند آنها را نابود و گاها منقرض کند، مورچه ی ناقل بلافاصله توسط مورچه ی دیگری که خودش نیز معمولا آلوده میشود به نقطه ای دوری انتقال میابد، جایی که رویدادی بسیار مخوف و هراس آور رخ خواهد داد.
(رتیلی که به این هاگ الوده است)
مورچه ها نیز در این میان بی دفاع نمانده اند و به مرور روند تکاملی خود آموخته اند که چگونه به سرعت مورچه ی ناقل را شناسایی و از کولونی دور کنند، در سال ۲۰۰۰ در آزمایشگاهی در ژاپن ثابت شد که این هاگ ها به راحتی میتوانند مورچه ها را در صورتی که نتوانند ناقل را به مکانی دور برسانند نابود کند و کولونی را متلاشی کنند.
پس از ورود هاگ به مغز حشره مویه هایی ریشه مانند در مغز شروع به رشد میکنند و حشره جان خود را از دست میدهد، پس از ان در مدتی حدود یک هفته هاگ مستقیما از مغز حشره خارج شده و بارور میشود.
(مورچه ی آلوده)
امروزه تعدادی از موسسات پزشکی واکسنی برای درمان حالت آزمایشی این هاگ ساخته اند که تنها در ۶% از موارد به درستی عمل میکند، پروفسور ژانگ از موسسه ی ژنتیک تایلند در این باره میگوید: این هاگ به حدی مقاوم است که تقریبا هیچ واکسن موثری برای آن وجود ندارد، هرچند این هاگ شدیدا به سرما حساس است و به راحتی از بین میرود به همین علت تنها میتواند در نقاطی با رطوبت بالا رشد کند.
براستی باید خوشحال باشیم که این قاتل ریز توان آلوده کردن انسان را ندارد، هرچند طبیعت بارها ثابت کرده است که تکامل راه خود را خواهد رفت.
در ساخت بازی “آخرین ما” از همین هاگ الهام گرفته شده بود.