چه جرایمی در دسته ی جرایم کیفری قرار می گیرند؟

جرم کیفری، رفتاری است که قانونگذار آن را منع کرده و در صورت ارتکاب، برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. عموما این نوع جرم، نظم عمومی جامعه را برهم می زند و ضرر و زیان به جامعه یا افراد وارد می کند. رسیدگی به جرایم کیفری بر عهده قوه قضائیه می باشد و مجازات آن ها با هدف تنبیه مجرم و پیشگیری از تکرار جرم، اعمال می گردد.

جرایمی کیفری چیست؟

جرایمی کیفری چیست؟

ارکان جرم کیفری

برای تحقق یک جرم کیفری، ارکان زیر باید به طور همزمان وجود داشته باشند:

۱– رکن قانونی: جرم شناخته شده، باید به صراحت در قانون منع شده باشد.

۲– رکن مادی: لازم است وقوع فعل یا ترک فعلی در قانون جرم صراحتا شناخته شده باشد.

۳– رکن معنوی: برای تحقق جرایم، اثبات سوء نیت یا تقصیر مرتکب جرم الزامی می باشد.

انواع جرایم کیفری

جرایم کیفری را بر اساس معیارهای مختلف طبقه بندی می کنند که به شرح زیر می باشد:

۱- شدت مجازات: جرایم را بر اساس میزان مجازات در نظر گرفته شده به جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی، جرایم علیه اشخاص، جرایم علیه اموال، جرایم علیه نظام اقتصادی و … تقسیم بندی می کنند.

۲- عمومی یا خصوصی بودن جرم: جرایم عمومی، به جرایمی می گویند که با شکایت مدعی العموم قابل تعقیب می باشد، در حالی که جرایم خصوصی منوط به شکایت شاکی می باشد.

البته به طور کلی تشخیص جرم بودن یک رفتار و تعیین مجازات آن، بر عهده قاضی دادگاه می باشد. در صورت ارتکاب جرم کیفری، ممکن است علاوه بر مجازات، مرتکب ملزم به جبران خسارت وارده به نیز گردد.

دادگاه کیفری یک و دو

دادگاه های کیفری، مراجع قضایی امن و صالح برای رسیدگی به جرایم و اعمال مجازات های کیفری می باشند. در نظام قضایی کشور، دادگاه های کیفری بر اساس نوع جرم و میزان مجازات به دو دسته دادگاه کیفری یک و دادگاه کیفری دو تقسیم بندی می شوند.

دادگاه کیفری یک به جرایم مهم تر و سنگین تر رسیدگی می کند. برخی از موارد مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک شامل موارد زیر می شود:

سرقت توام با سلاح، ایراد ضرب و جرح عمدی منجر به فوت، تجاوز به عنف، محاربه و افساد فی الارض، قتل عمد، قاچاق عمده مواد مخدر و روانگردان.

 جرایمی که مجازات قانونی آنها، اعدام، حبس ابد، قصاص عضو یا تعزیر درجه یک تا سه می باشد.

دادگاه کیفری دو نیز به جرایم خفیف تر رسیدگی می کنند که در زیر به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:

 سرقت های ساده، ، تهدید، توهین، افترا، خیانت در امانت، کلاهبرداری ساده.

جرایمی که مجازات قانونی آنها، جزای نقدی، حبس کوتاه مدت یا مجازات های تکمیلی می باشد.

دادگاه تجدید نظر کیفری

آراء صادره از شعب دادگاه کیفری یک و دو قابل تجدیدنظرخواهی می باشند. دادگاه تجدید نظر یا دیوان عالی کشور با بررسی پرونده و رسیدگی به اعتراضات طرفین، رای نهایی را صادر می کند.

 تفکیک صلاحیت دادگاه های کیفری یک و دو، با هدف رسیدگی تخصصی تر به جرایم صورت می گیرند.

طرفین دعوی می توانند ایراد عدم صلاحیت را مطرح نمایند. دادگاه هم در صورت لزوم می تواند پرونده را به مرجع قضایی صالح ارسال نماید.

لیست انواع جرایم کیفری

لیست انواع جرایم کیفری

لیست انواع جرایم کیفری

قانون کشورمان، جرایم را بر اساس ماهیت و آثار زیان‌بارشان علیه اشخاص، اموال، امنیت و نظم عمومی جامعه دسته‌بندی و برای آن‌ها مجازاتی در نظر می‌ گیرند که در ادامه به برخی از مهم‌ترین انواع جرایم کیفری اشاره خواهیم کرد.

تقسیم بندی کلی جرایم کیفری

به‌صورت کلی، جرایم کیفری را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم بندی کرد:

۱- جرایم علیه اشخاص: این نوع جرایم، امنیت جانی، سلامتی و حیثیت افراد را نقض می‌کند که شامل قتل، آدم‌ربایی، ایراد ضرب و جرح، تجاوز به عنف و توهین و افترا می‌شوند.

۲- جرایم علیه اموال: این نوع جرایم مالکیت و امنیت اموال اشخاص را مورد هدف قرار می‌دهد که شامل سرقت، کلاهبرداری، خیانت در امانت، جعل و تخریب اموال می باشد.

۳- جرایم علیه امنیت و نظم عمومی: برهم زدن امنیت و آرامش جامعه از طریق اقداماتی مانند اخلال در نظم عمومی، اغتشاش، حمل و نگهداری سلاح غیرمجاز و مواد مخدر جز این دسته از جرایم می‌باشند.

۴- جرایم علیه عفت عمومی: این جرایم، اخلاق و ارزش‌های دینی و اجتماعی را خدشه‌دار می‌کنند. از جمله این موارد می‌توان به زنا، عمل منافی عفت، قوادی و تهیه و اشاعه آثار مستهجن اشاره کرد.

۵- جرایم علیه حکومت: جرایم علیه امنیت ملی، براندازی نظام، جاسوسی و اهانت به مقدسات از جمله این جرایم می باشند.

یافتن بهترین وکیل کیفری در شیراز

یافتن بهترین وکیل کیفری در شیراز

یافتن بهترین وکیل کیفری

صلاحیت و تخصص بهترین وکیل کیفری، اهمیت بسیار ویژه‌ای دارد. وکلای دادگستری که پروانه وکالت کیفری دریافت کرده‌اند، مجاز به قبول پرونده‌های کیفری در مراجع قضایی می باشند. نکته‌ی مهم دیگر سابقه‌ی درخشان وکیل در زمینه‌ی پرونده‌ی شما می باشدکه می‌تواند به موفقیت‌آمیز بودن روند دادرسی کمک شایانی کند. البته تجربه‌ی وکیل در مواجهه با پرونده‌های کیفری نیز عامل مهم دیگری است که باید به آن توجه کنید. گروه بهترین وکیل شیراز با دارا بودن بهترین وکلا به شما در زمینه پرونده کیفری کمک شایانی خواهند کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *