دستیابی به «نور مایع» در دمای اتاق

دانشمندان برای اولین بار در تاریخ، در دمای اتاق به نور مایع دست یافتند
برای نخستین بار در دنیا، محققین مؤسسه «CNR NANOTEC» ایتالیا موفق به دستیابی به «نور مایع» در دمای اتاق شدند که این دستاورد، حالت ماده مذکور را بیش از پیش در دسترس قرار خواهد داد.نور مایع به ماده ای گفته می شود که خاصیت ابر مایع بودن (اصطکاک و گِرانرَوی صفر) و چگالش بوز-اینیشتین را با هم داشته باشد. چنین حالتی که بعضی اوقات با نام حالت پنجم ماده (در کنار جامد، مایع، گاز و پلاسما) نیز از آن یاد می شود، به نور اجازه می دهد در اطراف اجسام و زوایای مختلف حرکت کند.

همانطور که احتمالاً می دانید، نور خاصیت موج-ذره ای داشته و به خط راست منتشر می شود؛ به همین دلیل نیز نمی توانیم اجسامی که مثلاً پشت یک ستون قرار دارند را ببینیم. اما در شرایط خاص، نور می تواند رفتاری مانند مایعات داشته و در اطراف اشیا جریان پیدا کند.

چگالش بوز-اینیشتین نیز به همین دلیل مورد توجه دانشمندان قرار دارد چرا که در این شرایط (که در دمای نزدیک به صفر مطلق حاصل می شود)، رفتار مواد به سمت موج بودن گرایش پیدا کرده و قوانین فیزیک کوانتوم جایگزین فیزیک کلاسیک می شوند. دستاورد جدید پژوهشگران نیز به همین خاطر مهم است چرا که موفق شده اند با ترکیب خواص ماده و نور، شرایط مورد بحث را در دمای اتاق فراهم کنند.
جالب است بدانید که دانشمندان با قرار دادن یک لایه ۱۳۰ نانومتری از مواد ارگانیک در میان دو آینه با بازتاب فوق بالا و شلیک پالس لیزری ۳۵ فِمتوثانیه ای، موفق به تولید حالت نور مایع شدند. همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید، در این حالت (شکل پایین) جریان ذرات با حالت عادی (شکل بالا) متفاوت است و بدون تغییر مسیر و ارتعاش، به حرکت خود ادامه خواهند داد.

طبق اظهارات پژوهشگران، دستاورد جدید نه تنها راه را برای مطالعه در حوزه هیدرودینامیک کوانتومی هموار می کند، بلکه بهره گیری از مواد ابر رسانا در ابزارهایی مانند LED، پنل های خورشیدی و لیزرها را، در دمای اتاق و با هدر رفت انرژی نزدیک به صفر ممکن می کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *