نحوه‌ محاسبه‌ درصد

ریاضی

درصد چیست؟

درصد یا Percent یک روش برای نشان دادن نسبت بدون بعد بین دو عدد است. درصد در ریاضیات با علامت % نشان داده می شود. استفاده از درصد در رشته های مختلف بسیار کاربرد دارد چرا که به وسیله آن می توان خیلی راحت و قابل فهم مقدار فراگیری یک پارامتر را در مجموعه نشان داد.

 

یک درصد به معنای یک واحد از ۱۰۰ واحد هم اندازه است. همانطور که گفته شد درصد با علامت % نمایش داده می‌شود، اما راه های دیگی هم برای نمایش آن وجود دارد. به عنوان مثال همه این موارد به معنای ۵ درصد می باشند:

 

۵%

۵ pct

۰٫۰۵

۵/۱۰۰

 

از درصد معمولا به تنهایی استفاده نمی شود. به عبارت دیگر درصد بیشتر زمانی به کار می‌رود که بخواهیم پاسخ سوال «یک عدد نسبت به عدد دیگر چقدر بزرگ است؟» را بدهیم. یک مقدار موضوع را راحت تر و قابل لمس کنیم. چیزی را تجسم کنید که همه دوست دارند، مثلا یک بسته بزرگ شکلات.

 

حالا می‌خواهیم جواب این سوال را پیدا کنیم: %۴۰ از ۲۰ چند می‌شود؟ ۴۰ صدم ۲۰ می شود پاسخ این سوال، پس اگر ما ۲۰ شکلات را به ۱۰۰ قسمت مساوی تقسیم کنیم، ۴۰ قسمت از آن ها برابر است با %۴۰ از ۲۰ شکلات. محاسبات ریاضی آن هم به این شکل است: ۲۰ * ۴۰/۱۰۰ = ۸٫ بنابراین ۴۰ درصد از ۲۰ شکلات برابر است با ۸٫ اگر همین مقادیر را در محاسبه‌گر ما وارد کنید نیز به همین پاسخ می رسید.

 

به سادگی می توانید درصد را از روی یک تناوب ساده بدست آورید به این صورت:

 

به سادگی می بینید که در هر سمت از تناوبمان مقدارهایی را نوشته ایم.

x: تعداد مد نظر

all: تمام تعداد موجود

%: مقدار درصد از ۱۰۰

ما در این جا می گوییم که % از ۱۰۰ برابر است با چند تا از all

به راحتی با داشتن دو مقدار، مقدار سوم به دست می آید. یعنی فرض کنید اگر بخواهیم x را به دست آوریم، کافی است all و % را در هم ضرب کرده و بر ۱۰۰ تقسیم کنیم.

یا اگر بخواهیم % را به دست آوریم، کافی است که ۱۰۰ و x را در هم ضرب کرده و بر all تقسیم کنیم.

 

و بدین صورت برای به دست آوردن all کافی است x و ۱۰۰ را در هم ضرب کرده و بر مقدار % تقسیم کنیم.

پس می بینید که با یک تناوب ساده می توانیم این کار را انجام دهیم و حتی شما می‌توانید یک مقدار را به جای بردن بین ۰ تا ۱۰۰، بین ۰ تا ۱ هم ببرید. کافی است به جای ۱۰۰، عدد ۱ (یک) را قرار دهید.

به همین سادگی و به همین راحتی این هم از درصد!

 

یک ترفند ساده برای محاسبه درصد به صورت ذهنی

به گزارش اسپوتنیک، محاسبه درصد در ذهن مخصوصا زمانی که صحبت از اعداد دشوار باشد، کار آسانی نیست. با این حال، کاربران توئیتر با یک ترفند ساده ریاضی به شما کمک می کند تا بدون کمک ماشین حساب و به راحتی یکی از سخت ترین انواع محاسبات را انجام دهید.

 

بن استفنز انگلیسی، این ترفند را یک هک کوچک نامید. ماهیت این کار جایگشت ساده اعداد است که منجر به دستیابی به نتیجه مطلوب می شود. با اینکه این روش یک راهکار جدید نیست اما واکنش بسیاری از کاربران حاکی از آن است که بسیاری از وجود آن بی خبر بوده اند.

 

بنابراین، اولین کاری که باید انجام دهیم این است که اعداد را برعکس کنیم: فرض کنید شما احتیاج به محاسبه سریع و ذهنی ۴% از عدد ۷۵ را دارید. چگونه این کار را انجام بدهیم؟ فقط کافی است که ۷۵% (یعنی سه چهارم) از ۴ را حساب کنیم که می شود ۳٫ کافی است که عدد حاصل را برعکس کنیم که مجددا می شود ۳٫

 

مثالی دیگر: ۱۸% از عدد ۵۰٫ به نظر سخت می‌آید اما کافی است ۵۰% از ۱۸ را حساب کنیم که می‌شود ۹٫

با این راهکار شما قادر خواهید بود تا همکاران و دوستان خود را با توانایی های محاسباتی فوق العاده خود متعجب کنید.

 

نحوه‌ محاسبه درصد تخفیف

با این تفسیرها اگر بخواهیم درصد تخفیف یک کالا را محاسبه کنیم چه؟ مثلا فرض کنید یک کالای ۳۰۰۰۰ تومانی ۷۰ درصد تخفیف خورده است. شما چگونه باید بفهمید که قیمت نهایی چقدر است؟

پاسخ: باید با خودتان بگویید چقدر (X) از ۳۰۰۰۰ تومان برابر با ۷۰ تا از ۱۰۰ تا است؟ برای یافتن پاسخ باید از فرمول زیر استفاده کنید.

 

X÷۳۰۰۰۰=۷۰÷۱۰۰

محاسبه تخفیف محصولات: بعنوان مثال فرض کنید محصولی ۳۰ درصد تخفیف دارد. برای محاسبه مبلغ نهایی مراحل زیر را دنبال کنید.

 

قدم اول : ۳۰ درصد را از ۱۰۰ درصد کم می کنیم. که می شود ۷۰ درصد.

قدم دوم : ۷۰ درصد را به عدد تبدیل می کنیم که می شود. ۷۰ تقسیم بر ۱۰۰ که برابر است با ۰٫۷٫

قدم سوم : عدد ۰٫۷ را بر قیمت محصول ضرب می کنیم. به عنوان مثال جنسی که ۱۴۰۰۰ تومان قیمت دارد بعد از تخفیف می شود ۹۸۰۰ تومان.

 

بعضی از کاربردهای درصد تغییر

به کمک محاسبه درصد تغییر، می توان موارد محاسبات زیر را نیز انجام داد:

 

محاسبه درصد افزایش یا کاهش حقوق

محاسبه درصد افزایش یا کاهش وزن

محاسبه تغییر قد کودک

محاسبه مالیات کسر شده

محاسبه درصد سود حاصل از یک معامله

محاسبه درصد تغییر جمعیت

و…

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *