۱۰ گور خمره اشکانی کشف شد
در دومین فصل کاوش در بخش باستانی نخل ابراهیمی، در ۳ کیلومتری خلیج فارس و نزدیک تنگه هرمز، ۱۰ گور خمره اشکانی کشف شد. پیش از این ۹۵ درصد این گورستان اشکانی توسط قاچاقچیان تخریب شده است.
“سیامک سرلک”، سرپرست کاوشهای باستانشناسی در نخل ابراهیمی دراینباره به CHN گفت: «دومین فصل کاوشهای باستان شناسی در محوطه نخل ابراهیمی در دو بخش گورستان و دژ اشکانی آغاز شد. ابتدا گورستان این محوطه مورد کاوش قرار گرفت که ۱۰ گور خمره اشکانی در این فصل کشف شد.»
به گفته وی حفاریهای غیر مجاز طی ۳۰ تا ۴۰ سال گذشته باعث تخریب ۹۵ درصد این گورستان شده و با وجود آنکه پیدا کردن گورهای سالم و دست نخورده در نخل ابراهیمی کار دشواری است، اما تا کنون ۱۷ گور طی دو فصل (۷ گور فصل اول و ۱۰ گور در فصل دوم) کشف شده است.
به علت نبود عوارض زمین شناختی، بادهای موسمی باعث آشکار شدن قبور می شوند که همین امر نیز سبب شده است تا غارت گران اموال فرهنگی، دست به غارت این قبور بزنند.
در میان گورهای کشف شده یک گور به صورت چالهای و جنینی تدفین شده است که به کودکی کم سن و سال تعلق دارد.
سرلک دراینباره گفت: «طی دو سال کاوش تمامی گورهای بدست آمده به صورت گورخمره بود و به همین علت مشخص شد که آداب تدفین مردم این منطقه به صورت گورخمرهای بوده است. اما کشف یک کودک که به صورت جنینی و چالهای تدفین شده است، تعجب هیات باستانشناسی را برانگیخته است.»
سرلک همچنین افزود: «اشیاء بدست آمده از این گورها بیشتر زیورآلاتی بوده است که با استفاده از سنگ صابون ساخته شدهاند. همچنین برخی قبور فاقد اشیاء بودهاند که در مقایسهای با گورهای پر از اشیاء میتوان وضعیت اجتماعی و نظام طبقاتی در دوره اشکانی را به این وسیله مورد بررسی قرار داد.»
سرلک همچنین درباره کاوشهای باستانشناسی در دژ اشکانی نخل ابراهیمی گفت: «دژ اشکانی بخش کوچکی از شهر اشکانی نخل ابراهیمی را شامل میشود. طی بررسیهای باستانشناسی شهر اشکانی، محوطهای به وسعت ۱۰۰ هکتار را شامل میشده است.»
در حال حاضر هیات باستانشناسی جبهه شمالی دژ را کاوش میکند، و طی ۱۲ روز ۱۵۰ متر از آن از زیر خاک بیرون آورده است.
سرلک گفت: «تا کنون سه فضای معماری مورد شناسایی قرار گرفته است که یکی از این فضاها اطاقی به وسعت ۲۱ در ۴ متر است.»
وی با بیان اینکه بخشی از این محوطه به علت ساخت استخرهای پرورش میگو از بین رفته است گفت: «این استخرها که حدود ۳۰۰ در ۱۰۰ متر و ارتفاع ۱۰ متر ساخته شدهاند، به بخشهایی از حریم دژ و شهر اشکانی وارد شده و حتی باعث تخریب عرصه این محوطه باستانی نیز شدهاند.»
مطالعات باستانشناسی نشان میدهد که در دوره اشکانی آب خلیج فارس تا نزدیکی این شهر جلو آمده بود و به همین علت، این دژ اشکانی نگهبان تنگه هرمز نیز بوده است.
وجود این دژ بزرگ اشکانی و نگهبانی آن از تنگه هرمز که تنها راه ورود به خلیج فارس محسوب میشود، نشان دهنده آن است که ایرانیان در دوره اشکانی نیز بر خلیج فارس سلطه داشتهاند.
همچنین شواهد نشان میدهد که مردم این شهر به تجارت دریایی مشغول بوده و از این طریق کسب درآمد میکردند.