آیا گیاهخواری می تواند رژیم غذایی مناسبی باشد؟

جایگزین کردن یک تصویر ایده‌آل ذهنی از شکل فیزیکی بدن با تصویری واقعگرایانه و در عین حال سالم، مهمترین گام برای انتخاب سبک زندگی و روش تغذیه مناسب است.

در دنیایی که فست فود ها و رستوران ها همه جا را گرفته اند و روز به روز غذاهای فرآوری شده و فراورده های گوشتی بیشتر می شوند اکتفا کردن به گیاهان و گیاهخواری دشوار است. همانطور که می دانید هر کسی که در پی خود اشتغالی است با خرید چند میز فست فود و کمی تجهیزات دیگر اقدام به راه اندازی فست فود می کند و نتیجه اینکه فرهنگ غذایی یا رژیم غذایی ناسالم را در جامعه رواج می دهد.

البته فست فود های گیاهی یکی دو سال است که در گوشه و کنار دنیا سر برآورده اند اما اینکه چه زمانی غذاهای گیاهی بتوانند جای خود را در دلها بازکنند و فست فودهای چرب فعلی را شکست بدهند راه درازی در پیش است!ش

به گفته پژوهشگران رژیم غذایی گیاهی از رژیمی که بر پایه گوشت و فراورده های حیوانی باشد بسیار سالمتر است و فردی که گیاهخواری را پیش می گیرد سالمتر از افرادی است که روزانه گوشت یا سایر فراورده های دامی را مصرف می کنند.

دلایل متعددی وجود دارند که یک فرد را به سمت گیاهخواری سوق دهند برای نمونه می توان به سلامت، مسائل اخلاقی، نگرانی های زیست محیطی اشاره کرد.

البته رژیم غذایی گیاهی که در آن هیچگونه گوشتی نباشد همه اش فایده نیست و معایبی هم دارد. در این نوشته به بررسی مزایا و معایب این رژیم غذایی می پردازیم.

یکی از شایعترین فوایدی که همه گیاهخوارن به آن اشاره می کنند، قلبی سالمتر است که ارزشش از همه چیز بیشتر است. سالم ماندن قلب می تواند بسیاری از بیماری ها را دور کند و طول عمر بیشتری را برای فرد رقم زند.

دکتر کیم ویلیام، متخصص قلب و رئیس دانشگاه قلب امریکا معتقد است با پیروی از رژیم غذایی گیاهخواری، تجمع پلاک در رگ های خونی کاهش می یابد و خطر ابتلا به دیابت و سکته کم می شود.

خبر خوب برای عاشقان گوشت این است که برای بهره مندی از فواید گیاهخواری، مجبور نیستید کاملا مصرف گوشت را کنار بگذارید. ویلیام می گوید، چنانچه مصرف محصولات حیوانی را در رژیم خود کاهش دهید، خطر ابتلا به فشار خون نیز کاهش می یابد. سپس تدریجا ماهی را جایگزین گوشت نمائید یا از انواع دیگر رژیم های گیاهخواری پیروی کنید و یا حتی می توانید کاملا گیاهخوار شوید، بدین ترتیب تدریجا خطر ابتلا به بیماری های قلبی در شما کاهش می یابد.

فواید گیاهخواری برای بدن

ــ با پیروی از رژیم گیاهخواری بیماری های قلبی کاهش میابند.

ــ مصرف کلسترول را به طور کامل از برنامه ی غذایی حذف می شود.

ــ رژیم غذایی گیاهخواری میزان فیبر محلول که روزانه دریافت می کنید را به طرز قابل توجهی افزایش می دهد.

ــ حبوبات، میوه ها و سبزیجات در زمره منابع بسیار خوب برای تامین پتاسیم مفید، برای قلب جای دارند.

فشار خون پایین: محققان برای برخی افراد، یک رژیم گیاهخواری می تواند راه خوبی برای درمان فشار خون بالا بدون دارو باشد. هنگامی که بیماران مبتلا به فشار خون بالا یک رژیم غذایی گیاهی را شروع می کنند، بسیاری از آنها می توانند نیاز به دارو را از بین ببرند.

خطر مرگ و میر: طبق یک مطالعه عظیم، گیاهخواران ۲۰٪ بیشتر از دیگران زندگی می کنند. هیچیک از چربی های اشباع و کلسترول که شریان ها را مسدود نمی کنند، و گیاهخواران به طور کلی در معرض خطر ابتلا به بیماری های مزمن قرار ندارند.

کاهش آسیب به محیط زیست: پشت بسیاری از اتصالات گوشت گاو و یا مرغ در صفحات ما سیستم پدیده ای ناپایدار، زمین و انرژی گرسنگی است که جنگل ها را ویران می کند، آلودگی اقیانوس ها، رودخانه ها، دریاها و هوا، بستگی به نفت و زغال سنگ دارد و به طور قابل توجهی مسئول تغییر آب و هوا

کاهش خطر ابتلا به دیابت: رژیم گیاهخواری احتمال دیابت شما را درمان نخواهد کرد. اما ممکن است بعضی از مزایایی بیش از یک رژیم غذایی غیر گیاهی را ارائه دهد. از قبیل کاهش خطر ابتلا به برخی عوارض مرتبط با دیابت و حتی ممکن است بدن شما به انسولین واکنش نشان دهد.

درمان اضافه وزن؛ کمتر احتمال دارد که دارای اضافه وزن باشند در حالیکه گیاهخواری برای همه نیست، اگر شما در حال تلاش برای از دست دادن وزن هستید، داشتن یک رژیم گیاهخواری می تواند بخش خوبی از برنامه شما باشد. مانند کمک به کنترل بیشتر وزن خود.

معایب گیاهخواری

صرف نظر از فواید این رژیم باید توجه داشت که رژیم گیاه خواری برای برخی افراد مناسب نیست به خصوص گروه های آسیب پذیر مانند زنان باردار و شیرده، کودکان، نوجوانان و ورزشکاران وجود دارد.

ــ در دوران حاملگی و شیردهی با توجه به تامین رشد جنین و تغییرات بدن مادر باردار، نیاز به کالری، پروتیین، ویتامین و مواد معدنی افزایش می یابد ولی ویتامین های ب ۲، ب ۶، ب ۱۲، اسید فولیک و عناصری مانند روی و آهن در منابع حیوانی بیشتر و قابل جذب تر هستند.

ــ پس مادران باردار و شیرده که از رژیم گیاه خواری استفاده می کنند باید به میزان بالاتری از مغزها، حبوبات، میوه های خشک و محصولات لبنی یا در صورت امتناع از شیر سویا استفاده کنند.

ــ درمورد کودکان نیز باید دقت داشته باشیم تا با وجود برنامه غذایی متنوع و کامل می توان رشد مناسب آنها را تامین کرد، اما به علت وجود میزان زیاد مهار کننده های جذب در منابع گیاهی مانند فیتات که در غلات و دانه ها موجود است.

اگزالات که در اسفناج، ریواس، شکلات و بادام زمینی وجود دارد، سیترات موجود در مرکبات و تانات موجود در چای، به کاهش جذب مواد مغذی منجر می شود پس رژیم گیاه خواری در مورد کودکان بهتر است علاوه بر تامین پروتئین، لبنیات کم چرب، غلات سبوس دار، سبزیجات برگ سبز و … را به رژیم غذایی شان بیفزایند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *