بی اختیاری ادرار کارکردی

خواب و خوراک و میل جنسی

اصطلاح بی اختیاری ادرار به تخلیه غیر ارادی ادرار، معمولا هنگام شب بعد از سنی که انتظار خویشتن داری می رود اشاره دارد. در بی اختیاری ادرار کارکردی به صورت خیس کردن بستر که علت عضوی ندارد توصیف شده است. کودکانی که بی اختیاری ادرار کارکردی نخستین دارند هرگز خویشتن دار نبوده اند کودکانی که بی اختیار ادرار کارکردی ثانوی دارند حداقل به مدت یک سال خویشتن دار بوده اما برگشت کرده اند.

بی اختیاری ادرار ممکن است از نظر فراوانی از وقوع شبانه تا موارد گاه و بیگاه که کودک تحت استرس قابل ملاحظه قرار دارد یا خیلی خسته است تفاوت داشته باشد. برآورد شده که ۴ تا ۵ میلیون کودک و نوجوان در ایالات متحده از دردسر و شرمندگی این اختلال رنج می برند. برآوردهای میزان شیوع بی اختیاری ادرار ۵ تا ۱۰ درصد در کودکان ۵ ساله، ۳ تا ۵ درصد در کودکان ۱۰ ساله و ۱/۱ درصد در کودکان ۱۵ ساله و بزرگتر است. تحقیق همه گیر شناختی در چین از میزان شیوع ۳/۴ درصد خبر داد طوری که درصد پسرها از دخترها بسیار بالاتر بود. تحقیق نشان داده است که در بی اختیاری ادرار تفاوت های جنسی و سنی وجود دارد. در یک تحقیق همه گیر شناختی گسترده در مورد بی اختیاری ادرار در هلند مشخص کردند که بین ۵ تا ۸ سالگی بی اختیاری ادرار در پسرها تقریبا دو تا سه برابر شایع تر از دخترهاست. درصد مخصوص پسرها کندتر نیز کاهش می یابد این کاهش در دخترها بین ۴ تا ۶ سالگی تقریبا ۷۱ درصد در حالی که در پسرها فقط ۱۶ درصد است. پژوهشگران توصیه کرده اند که محدوده سنی برای تشخیص دادن بی اختیاری ادرار در پسرها به ۸ سالگی گسترش یابد زیرا تقریبا در ۹ سالگی درصد یکسانی از پسرها و دخترها به خشکی دست می یابند. یعنی خیس کردن بستر کمتر از یک بار در ماه.

بی اختیاری ادرار از انواع اختلال های عضوی مانند کنترل مغزی آشفته مثانه، کژکاری عصب شناختی یا عوامل جسمانی دیگر مانند عوارض جانبی دارو یا داشتن حجم مثانه کوچک و اسفنکتر ضعیف مجرای ادرار ناشی می شود. یک گروه پژوهشگر گزارش دادند که ۱۱ درصد بیماران مبتلا به بی اختیاری ادرار آنها اختلال های مجرای ادرار داشتند. با این حال اغلب پژوهشگران به چند عامل علیتی دیگر اشاره کرده اند:

۱- یادگیری معیوب که به ناتوانی در فراگیری جلوگیری از تخلیه بازتابی مثانه منجر می شود.

۲- ناپختگی شخصی که با مشکلات هیجانی ارتباط دارد یا از آنها ناشی می شود.

۳- تعامل های خانوادگی آشفته مخصوصا آنهایی که به اضطراب، خصومت یا هر دو منجر می شوند.

۴- رویدادهای استرس زا.

برای مثال هنگامی که بچه تازه ای وارد خانواده می شود و کانون توجه قرار می گیرد ممکن است کودک به خیس کردن بستر برگشت کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *