سلامتی قلب و عروق خود را با مصرف ماهی افزایش دهید
گوش ماهی، غذای لذیذی است که در سالهای اخیر توجه خاصی به آن شده است. به طور کلی گوشت ماهی کم چرب ترین گوشت حیوانی می باشد. گوشت ماهی و روغن ماهی در استخوان بندی کنترل چربی خون، تشکیلات و بازسازی مغز، اعصاب و تمام اندامهای بدن نقش عمده ای دارد. باید توجه داشت که روغن ماهی یکی از سالم ترین روغنهای طبیعی می باشد.
ماهی منبع مهمی از پروتئین حیوانی برای انسان محسوب می شود که به دو دسته بی چربی و چرب تقسیم می گردند. ماهیهای پر چربی به ماهیهایی گفته می شود که چربی در تمام گوشت بدنشان پخش شده باشد. گوشت ماهیهای پر چربی مانند ماهی تن، ساردین و قزل آلا معمولا تیره رنگ است. میزان چربی در بدن ماهیهای گوناگون به یک اندازه نمی باشد و بستگی به گونه ماهی و شرایط محیطی دارد.
بسیرای از ماهیها چربیها را در کبدشان ذخیره می کنند و بافت ماهیچه های آنها که ما مرف می کنیم بدون چربی می باشد. چربی ماهیهایی که دارای گوشتی سفید و کم چرب هستند معمولا در جگر آنها جمع شده است. از انواع این ماهیها می توان حلوای سفید، کفشک و… را نام برد. مواد مغذی موجود در تمام این ماهیها تقریبا یکسان می باشند. گوشت ماهی خاویار نسبتا زیاد و طعم آن بسیار مطبوع است ولی دارای چربی زیادی می باشد.
تغذیه سالم اساس گردش خون مناسب می باشد. ماهیهای سفید حاوی چربی کم معمولا کمتر از دو درصد و ماهیهای چرب مانند قزل آلا و ماهی آزاد و… حاوی ۱۰ تا ۲۵ درصد چربی می باشند. گوشت بیشتر ماهیهای سفید فاقد چری است چرا که چربی در جگر جمع می شود و به عنوان یک منبع ویتامین مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعات انجام شده نشان می دهد که وجود میزان بالای چربیهای غیر اشباع ماهیها در بدن باعث سلامت قلب شده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را به شدت کاهش می دهند. در واقع ین چربیها باعث حفاظت اسکیموها در برابر حمله قلبی می شوند و این کار اسیدهای چرب امگا-۳ یکی از مهم ترین فعالیتهای آن به شمار می رود.
ماهی از نظر مواد معدنی مفیدی که داراست باید در برنامه غذایی گنجانده شود. خوردن ماهی به ویژه ماهی چرب، مانند ماهی آزاد، ساردین، ماهی خالدار، شاه ماهی و تن ماهی دست کم هفته ای دو یا سه بار کاری هوشمندانه است. در هر ال افزودن هر مقدار غذای دریایی به یک برنامه غذایی فاقد آن می تواند تا اندازه ای تعادل اسید چرب را در خون ما برقرار کند. و نه تنها امکان بروز بیماری قلبی را کاهش دهد بلکه بسیاری از اختلالهای مرتبط با کمبود چربی غذای دریایی را هم برطرف کند.
پژوهشها نشان می دهد که خوردن روزانه فقط ۳۱ گرم ماهی ممکن است سلولهای بدن ما را طوری ترسیم کند که کارکرد سلامت خود را به دست آورند و تعداد بی شماری از مردم از ناتوانی و مرگ زودرس ناشی از ناتوانی و مرگ زودرس ناشی از پیامدهای غیر مترقبه نیروی داروشناختی چربیها در امان بمانند. ماهی یکی از مواد غذایی بسیار شفابخش و پیشگیری کننده تعداد بی شماری از بیماریها به ویژه بیماری قلبی عروقی است. خوردن منظم ماهی می تواند کمک خوبی در مبارزه با بیماریهای قلبی باشد.
کسانی که غذاهای دریایی مصرف می کنند کمتر دچار بیماری و حمله قلبی می شوند. خوردن حتی مقدار بسیار کمی ماهی می تواند تاثیر شگفت انگیزی داشته باشد. همچنین مجله های معتبر پزشکی بیان می دارند که مصرف یک یا دوبار ماهی در هفته ممکن است که از گرفتگی رگها و بیماریهای قلبی جلوگیری کند. کسانی که به طور مداوم از غذاهای دریایی استفاده می کنند کمتر دچار بیماریهایی ماند دیابت، ورم مفاصل، تنگی نفس، ایست قلبی و سرطان می شوند.
تقریبا همه مردم درباره خواص ماهی در جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی هم عقیده هستند. تحقیقات علمی نیز این قضیه را کاملا ثبات کرده است. بهترین راه برای کم کردن احتمال بروز بیماری قلبی پیش از همه خوردن ماهی است. به ویژه ماهی چرب که از اسید چرب امگا-۳ سرشار است. قدرت بازدارنده و درمانی ماهی در مقابل بیماری قلبی عروقی قطعی است. داروی اصلی موجود در غذاهای دریایی که برای قلب مفید است همان چربی دریایی منحصر به فرد آن است.
اثر دارویی غذاهای دریایی به واسطه چربی درمان ویژه ای است که در ماهی به وفور یافت می شود. از این رو هر چه ماهی پر چرب باشد اثر درمانی آن روی بیماریهای قلبی بیشتر خواهد بود. در یک مطالعه که در هلند انجام شد محققان دریافتند که مصرف روزانه تنها ۲۸ گرم ماهی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را به نصف کاهش داده است.
شواهد زیادی در دست است که مصرف ماهی اثر درمانی بر روی بیماریهای قلبی و جلوگیری از ابتلا به این بیماری دارد. مطالعات نشان داده است افرادی که به طور مستقیم ماهی روغنی مصرف می کنند نسبت به افراد گوشتخوار (گوشت قرمز) فشار خون پایین تری داشته و خطر بیماریهای قلبی در آنها کمتر می باشد. در حالی که اسکیموها بیشتر از دیگر افراد چربی مصرف می کنند اما تعداد کمی از آنها به بیماری قلبی مبتلا می شوند. به ظاهر پاسخ این معمای پزشکی در برنامه غذایی آنها نهفته است. اسکیموها اغلب از ماهی تغذیه می کنند. برسی رژیم غذایی اسکیموها نشان داد که چربی ماهی مصرف شده توسط آنها با چربی ای که در برنامه غذایی آمریکاییها و اروپاییها وجود دارد متفاوت می باشد. در واقع رژیم غذایی اسکیموها از حیوانات دریایی و ماهی تشکیل شده است که چربی موجود در این موجودات آبزی، از نوع اسیدهای چرب اشباع شده هستند. در واقع این نکته را به این صورت می توان بیان کرد که چربی موجود در بدن حیوانات آبزی مانند ماهی از نوع امگا-۳ می باشد در حالی که این نوع چربی در موجودات خاکزی یافت نمی شود.
ماهیهایی که دارای چربی زیادی می باشند عبارت اند از: آزاد، قباد و شاه ماهی. بسیاری از پژوهشگران که به مطالعه روغن ماهی می پردازند بر این عقیده اند که مصرف ماهی حرکات قلبی را تنظیم کرده و از ابتلای انسان به بیماریهای قلبی جلوگیری می کند. احتمال بروز بیماری قلبی با حمله ناگهانی قلبی در افرادی که هفته ای یک تا دو بار ماهی مصرف می کنند تقریباتا ۲۵ درصد کاهش پیدا می کند. مصرف ماهی انسان را از حمله های قلبی مرگبار نجاتمی دهد.
تحقیقات نشان داده است که افرادی که در برنامه غذایی خود به میزان کمی ماهی مصرف می کنند کمتر در معرض بیماری کرونر قلب قرار می گیرند. روغن ماهی قادر به پایین آوردن فشار خون در برخی بیماران مبتلا به این اختلال است. افزایش مصرف روغن ماهی یکی از راههای خوب شناخته شده برای رقیق کردن خون از طریق رژیم غذایی می باشد. اسیدهای چرب موجود در ماهیهای روغنی باعث کاهش لخته شدن خون می شود.
ماهی به دلیل داشتن عنصر امگا-۳ اسید چرب DHA , EPA که فاکتورهای ضد لخته خون هستند موجب کاهش تشکیل لخته خون می شوند. این امر ممکن است چسبندگی خونی و احتمال تشکیل لخته های بیشتر را بکاهد. هنگامی که غذاهای دریایی استفاده می کنیم اسیدهای چرب امگا-۳ جذب سلولهای گوناگون بدن شده و در غشاهای آنها ذخیره می شوند. سپس این اسیدهای چرب به درون سلولها راه یافته و در فعالیتهای سوخت و ساز شرکت می نمایند. همچنین این اسید چرب از فشار شریانی می کاهد. میزان کلسترول خوب خون و کاهش کلسترول بد از رسوب کلسترول در رگها و ایجاد سختی رگ جلوگیری می کند. به این ترتیب احتمال تنگ شدن و یا انسداد کامل رگ از بین رفته و از بروز بیماریهای جدی مانند آنژین صدری، سکته قلبی و یا مغزی جلوگیری می کند.
هنگامی که رگهای قلب در اثر رسوب کلسترول بد به همراه چربی تنگ می شوند خون رسانی به این عضو کاهش می یابد. بنابراین برای جبران این حالت تعداد ضربان قلب افزایش می یابد و به این ترتیب قلب کار بیشتری انجام می دهد. مصرف ماهی و سایر منابع امگا-۳ با جلوگیری از رسوب کلسترول و باز نگه داشتن رگها به کاهش کار قلب و حفظ سلامت آن کمک می کند. چنین به نظر می رسد که اسیدهای چرب امگا-۳ به دلایل زیر برای بدن سودمند می باشد:
– کاهش کلسترول و دیگر چربیهای خون که به نام تری گلیسیرید شناخته می شود.
– جلوگیری از تشکیل لخته های خون در سرخرگها
– کم کردن رشد تومورهای پستان (بر اساس مطالعات انجام شده بر روی حیوانات)
– تسکین درد ناشی از سردردهای میگرنی (که یک مشکل عروقی است)
– فرو نشاندن التهاب آرتریت روماتویید
پژوهشگران دریافته اند که یکی از اسیدهای چربی در بدن که با تورم و التهاب مثلا در بیماری ورم مفاصل مقابله می کند به کمک یک نوع اسید چربی که در روغن ماهی وجود دارد تولید می شود. محققان دانشکده هاروارد دانشگاه بیرمنگام و بیمارستان زنان دریافتند که این رژیم درمانی که با مصرف مقدار کمی آسپرین همراه باشد حداکثر تاثیر را دارد. جزئیات این مطالعه در نشریه پزشکی تجربی چاپ شده است. التهاب یا تورم، ناشی از واکنش نادرست بدن به عفونت و جراحت است و به بیماریهایی مانند آرتروز و بیماری قلب و عروق منجر می شود.
برای افزودن کلسترول خوب HDL، ماهی چرب مانند ماهی آزاد و ماهی خالدار بخورید که از اسیدهای چرب امگا-۳ سرشارند. این ماهیها می توانند میزان کلسترول خوب را بالا ببرند حتی چنانچه میزان آن در خون عادی باشد. اضافه کردن ماهی و روغن ماهی در غذاهای روزانه خود به علت خاصیت کاهش دهنده کلسترول خون نقش قابل توجهی در کم کردن غلظت خون دارد. ماهی از بروز لخته های خونی جلوگیری می نماید. چربی شگفت انگیز امگا-۳ موجود در ماهی و روغن ماهی احتمال تشکل لخته خون را کاهش داده و از گرفتگی رگهای مغزی جلوگیری می کند. شواهد جدیدی در دست است که نشان می دهد روغن ماهی روی عملکرد رگها تاثیر دارد و موجب بازماندن شریانها می شود. تحقیقات نشان می دهد که مصرف ماهی یا روغن آن موجب کاهش کلسترول شده و مانع از لخته شدن خون و رسوب شریانی می گردد.
پژوهشگران دانشگاه مینه سوتا به این مهم دست یافته اند که مصرف ۳۰۰۰ میلی گرم روغن ماهی (معادل ۷ اونس ماهی خال مخالی یا ساردین) موجب انعطاف پذیری قابل توجه شریانهای پیر و از کار افتاده (خاصیت الاستیسیته) می شود. به طوری که در پاسخ به تغییرات خون انعطاف بهتری از خود نشان می دهند. طبق گزارشهای ارائه شده ماهیهای روغنی مانند خال مخال، ساردین و آزاد سطح کلسترول مفید خون را بالا برده و میزان کلسترول زیان آور را کاهش می دهند. مشخص شده است خوردن ماهی سطح تری گلیسیرید را در بعضی افراد پایین می آورد.
پژوهشها نشان می دهد که خوردن ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ موجب کاهش مقدار تری گلیسیریدها در بدن می شود. حتی افرادی که میزان تری گلیسیرید خونشان باز هم کمتر می شود. به منظور گنجانیدن مقدار بیشتری اسیدهای چرب امگا-۳ در برنامه غذایی خود سعی کنید دست کم هفته ای ۲ تا ۴ بار از غذاهای دریایی که سرشار از این ماده هستند تغذیه کنید. برخی از منابع حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ عبارت اند از: ماهی کولی، ماهی خال مخالی اقیانوس اطلس، ماهی آزاد صورتی، شاه ماهی، قزل آلای پرورشی، ساردین نروژی و ماهی سفید.
لازم به یادآوری است که رسوب شریانی یکی از مهم ترین علتهای شروع و بروز حمله های قلبی و سکته قلبی است. ماهی خال مخالی و سالمون که ماهی روغنی به شمار می آیند به نظر می رسد که جریان خون را بهبود می بخشد. مصرف ماهیهای پر چرب به تمیز ماندن سرخرگهای شما کمک می کند.
انجمن قلب آمریکا خوردن غذاهای دریایی ماند ماهی را به میزان دوبار در هفته توصیه می کند. جایگزین کردن گوش قرمز با گوشت مرغ و ماهی خود در کاهش چربیهای زیان آور در برنامه غذایی موثر است. مطالعات نشان می دهند که جایگزینی ماهی با گوشت قرمز در برنامه غذایی به طور قابل توجهی مقدار چربیهای اشباع شده را کاهش می دهد و اثر بسیار مثبتی بر روی پایین آوردن کلسترول خون (چربی خون) و خطرات بروز بیماریهای قلبی دارد.